Dva velikana
Kreta. Pohajkujeva po mestu. Arheološki muzej je zaprt. V druge ne siliva, ker je svetloba čudežna in zrak mil. Tvegava pohod na mogočno heraklionsko obzidje in čez čas presenečena obstaneva pred nagrobnikom Nikosa Kazanstakisa, slavnega grškega pesnika (1883-1957), ki ga cerkveni dostojanstveniki niso dovolili pokopati na pokopališču. Nagrobnik je preprost, a ima pridih monumentalnosti. Na njem piše: »Ničesar ne upam. Ničesar se ne bojim. Svoboden sem.« Ne glede na vse, kar je napisal ta izjemni književnik, se vedno najprej spomniš na njegov roman Grk Zorba in istoimenski film (1964), ki je z glasbo Mikisa Theodorakisa obšel svet. Theodorakis - svobodoljub, borec za človekove pravice, eden največjih glasbenikov 20. stoletja, genij, ki ustvarja veličastni glasbeni mozaik, od pesmi do oper, baletov, filmske in zborovske glasbe ... (Theodorakis je pred nedavnim pri 86 letih odšel na ulico in z Atenci protestiral proti varčevalnim ukrepom ter jih označil za izdajo.)
Smer z obzidja je nesporna. Prodajalnica zgoščenk. Ko vprašam: »Theodorakis?« prodajalec široko zamahne z roko. Začnem pregledovati in poslušati. Čez debeli dve uri sem opozorjena, naj se odločim, drugače bom ostala »single«. Izdatek je zajeten. Sedem zgoščenk. Za srebrn nakit s turkizi, ki sem ga imela ogledanega, bi dala manj. Adijo turkizi, bom gledala morje, kadar se bo navzelo njihovih odtenkov. Čeprav je Theodorakisova glasba tudi glasba sfer, me nekaj v želodcu prizemlji. Treba bo najti kakšno taverno, kamor zahajajo domačini. Ob prvi metaxi se tudi stopala počutijo bolje. Bi tudi jedli? Bi!!! Nekaj s feto in vinsko spremljavo ... Oba recepta sta postala stalnica.
Ocvrtki iz cukinov in s sezamom
Za 4 osebe potrebujemo:
600 g majhnih cukinov
200 g korenja
4 vejice peteršilja
1 srednje veliko čebulo
1 strok česna
2 žlici oljčnega olja in olje za cvretje
2 jajci
80 g fete
4-5 žlic sveže naribanega belega kruha
sol, poper
3-4 žlice sezama
Cukine in korenje očistimo, operemo in grobo naribamo. Peteršilj sesekljamo. Čebulo in česen drobno narežemo in popražimo na olju. Naribano zelenjavo zmešamo z jajci in zdrobljenim sirom in dodamo toliko drobtin, da je mogoče oblikovati hlebčke. Solimo in popramo ter iz zmesi naredimo osem zrezkov. Povaljamo jih v sezamu in ocvremo na srednje močni temperatur, da sezam ne potemni. Postrežemo z gostim jogurtom, ki mu lahko dodamo sol, česen in drobnjak.
Porova pita
Za 4-6 oseb potrebujemo:
1 kg pora, samo bele dele
3 jajca
300 g trdega sira feta
1 skodelico oljčnega olja
sol, poper
500 g vlečenega testa
2 žlici kisle smetane
Bele dele pora narežemo. Skuhamo v malo vode. Odcedimo, odvečno vodo iztisnemo. Pečico ogrejemo na 190 do 200 stopinj Celzija. V skledo damo 3 stepena jajca, z vilicami zdrobljeno feto, pol skodelice oljčnega olja, poper in sol. Popramo in solimo. Naoljimo pekač. Vanj naložimo testene krpe tako, da vsako posebej poškropimo z oljem. Nato na vrhnjo enakomerno razporedimo porovo zmes in ponovimo postopek s testenimi krpami. Zgornje ne pokapljamo z oljem. Damo v pečico in pečemo 40 minut. Nato pito namažemo s kislo smetano in pečemo še približno 20 minut. Če preti, da se bo vrhnja plast preveč zapekla, jo prekrijemo z aluminijasto folijo.