Štefan Domej (v sredini) s svinjsko glavo, ki so mu jo leta 2009 na srečanju v Selah podarili gorenjski kmetje. Štefan je uspešen rejec prašičev.

Korošci vabijo na Ziljo

Tradicionalni kmečki praznik, ki ga s pomočjo krajevnih kulturnih društev organizira Skupnost južno-koroških kmetov, je ena najmnožičnejših in najbolj priljubljenih prireditev Slovencev na Koroškem. Skupnost južno- koroških kmetov je stanovska organizacija, v katero so poleg slovenskih včlanjeni tudi nemško govoreči kmetje in ima tri svetnike v Kmetijski zbornici Koroške. Njen direktor je tudi Slovenec Hanzi Mikl iz Ločila/Hart v Rožu.

Letošnji Kmečki praznik bo v nedeljo, 15. julija, v Ziljski dolini, na zahodnem robu slovenskega jezikovnega območja na Koroškem. Tradicionalni praznik se razvija tudi v srečanje kmetov in njihovih organizacij iz sosednjih dežel: Slovenije, Furlanije in Julijske Krajine v Italiji, Porabja na Madžarskem in Koroške. Začelo se bo z mašo, ki jo bo ob pol enajstih v cerkvi v Ziljski Bistrici/Feistritz an der Gail daroval tamkajšnji župnik Stanko Trap, koroški Slovenec iz Podjune. Dogajanje se bo nato preselilo v bližnji Zahomec/Achomitz, kjer se bo ob dveh popoldne začel kulturni in zabavni program. Za glasbo in ples bo do večernih ur igral hišni ansambel Avsenik.

Kmečki praznik se bo dogajal v naši, gorenjski soseščini, zato računajo organizatorji tudi na obisk Gorenjk in Gorenjcev. Predsednik Skupnosti južno-koroških kmetov Štefan Domej, Zgončev iz Rinkol/Rinkolach v Podjuni, je v pogovoru za Gorenjski glas še posebej izrazil željo, da bi prišlo v nedeljo v prelepo Ziljsko dolino čim več Slovencev iz Slovenije.

»Kmečki praznik smo na Zilji organizirali tudi zaradi ohranitve slovenske besede, ki v teh krajih na zahodnem robu slovenskega jezikovnega območja hitro izginja. Slovenci iz Slovenije pa nam z vašo udeležbo lahko veliko pomagate. Nekdaj so bili kraji in ljudje, ki jih je ločila meja, zelo povezani. Danes ni nobenih razlogov in ovir za sodelovanje, ki bi bilo lahko še intenzivnejše. V imenu organizatorjev vabim v nedeljo k nam na Ziljo vse ljudi dobre volje. Spoznali boste, da smo Korošci gostoljubni in da spoštujemo sosede in prijatelje,« je povedal svetnik v Koroški kmetijski zbornici in predsednik Skupnosti južno-koroških kmetov Štefan Domej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 27. april 2017 / 13:56

Nina Pušlar napolnila Kulturni hram

Petkov večer v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je potekal v odličnem vzdušju koncerta pevke Nine Pušlar, ki je s svojo toplino in dobrosrčnostjo ter seveda z izvrstno interpretacijo d...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 31. december 2009 / 07:00

Zvezde silvestrske noči

V kranjskem Planetu Tuš so spet snemali silvestrsko oddajo GTV - Gorenjske televizije, ki jo gledalci omenjene televizije že zelo dobro poznajo.

GG Plus / četrtek, 31. december 2009 / 07:00

Kronika tedna

V zapor zaradi zlorabe hčerke Ptujsko sodišče je na sedemnajst let zapora obsodilo 63-letnega Petra Rakušo, obtoženega nasilja v družini in spolnega napada na petnajst...

Humor / četrtek, 31. december 2009 / 07:00

Takle nas čaka, druge na bo

Za vas smo izbrali nekaj pregovorov in rekov različnih narodov, narodnosti, vaških skupnosti in modrecev iz vsega sveta, ki bodo v prihodnjem letu še kako aktualni.

Prosti čas / četrtek, 31. december 2009 / 07:00

Kriminal je, a logika redka

Brezčasen lik v popolnoma novi pustolovščini. Sherlock Holmes, izjemni detektiv, ki ga je v poznem 19. stoletju v seriji zgodb in romanov ustvaril sir Arthur Conan Doyle, je postal eden najtrajnejših...

Nasveti / četrtek, 31. december 2009 / 07:00

Slovesne jedi za silvestrovo

Ponujamo vam predlog prazničnega jedilnika za silvestrski večer, ki ga bomo začeli s slavnostno solato, nadaljevali s kremno juho, zrezkom z gobami in različnimi prilogami. Za sladico naš kuharski moj...