Takole nas je skozi čudovito cvetlično zaveso videla Nanča in nas povabila na zaključni večer kranjske skupine. (Foto: Darja Stare)

Piščancev ni, piščanci so

Pečene piške za francoski nacionalni praznik

Se vam zdi krivično, da Francozom ni potrebno vedeti, kdaj Slovenci praznujemo naš najpomembnejši državni praznik, medtem ko smo Slovenci za kolikor toliko spodobno oceno pri zgodovini že v osnovni šoli morali vedeti, da se je 14. julija 1789 z napadom na Bastiljo, začela francoska revolucija, s katero se je poslovil fevdalizem in se je svet počasi, a vztrajno začel spreminjati v to, kar imamo sedaj. Francozi so na svojo vlogo pri tem tako ponosni, da so datum razglasili za svoj »la fete nationale«, nacionalni praznik. Kakorkoli že, želodec nas vsaj enkrat na dan spomni, da bo treba spraviti kaj po grlu, ne glede na nacionalni naboj, ki ga ima tak dan. Postavljeni pred dejstvo, da so bile vse trgovine zaprte, nam je navsezadnje le uspelo najti en malo večji trgovski center Marché. Iščemo pečene piške. Da danes ne pečejo, ker je praznik, smo izvedeli na delikatesi, in kazalo je že, da bo naš tokratni menu nekoliko enostavnejši z bagetkami (francoskimi štrucami) in še nekim malo tršim kruhkom s sirom in česnom … Tale praznična bo za nas očitno bolj slaba.

Ampak. V La Ciotatu je bila takrat v okviru pobratenja na obisku ravno kranjska skupina in … mogoče imajo pa ravno zaključni večer? V nekoliko slabši formi je bil ta dan moj spomin, kje je športni center, v bližini katerega je tudi vila, v kateri ponavadi stanuje kranjska skupina. Očitno se je v petnajstih letih, odkar sem bil zadnjič tam, mesto precej spremenilo, se tolažim.

Pripeljemo se do nogometnega stadiona in tamkajšnje gimnazije. Ne, to ni to. Ko smo obračali, smo padli ravno pred nek lokal z Arabci, pred katerim so se vrteli slastni piščanci. Kot bi zadeli sedem številk na lotu. Za deset evrov kupimo dva dokaj obilna piščanca in se vsi kar konkretno najemo. Kako malo je včasih potrebno, da je človek zadovoljen. Zdaj smo pripravljeni za obisk kranjske skupine. Očitno prehrana deluje tudi na spomin, saj sem od nekod dobil namig, da so Kranjčani streljaj od marketa, v katerem smo kupovali kruh. Ampak ta se je v osemdesetih letih imenoval E.Leclerc, nekaj let kasneje; v devetdesetih; Mamut, no zdaj je pa Marché … Kdo bi se potem znašel … Zapeljemo na parikirišče pod vilo, od koder nas že pozdravlja Nanča … »Živjoooo, prid'te gor …«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 8. junij 2020 / 10:40

V Ljubljani trg v Štigličev spomin

Na pobudo Slovenskega filmskega centra so v Ljubljani poimenovali Trg Franceta Štiglica. Stoto obletnico režiserjevega rojstva so lansko jesen z več dogodki počastili tudi v njegovem rojstnem Kranju....

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...