Breda in Marko Frelih pred domačijo Na Poljani na Meji. Na Meji, kjer ne želita mej. (Foto: Gorazd Kavčič)

Turizem je prihodnost Slovenije

Pred nekaj leti sta Marko in Breda Frelih brez izkušenj začela delati na obnovljeni kmetiji z dopolnilno dejavnostjo Na Poljani. Danes vesta, kam, a je do cilja še dolgo.

Frelih je zapuščeno kmetijo, dolga leta je bila le razvalina, kupil že leta 1996 in spontano začel obnovo. Kmetija je sicer majhna, s komaj 2,5 hektarja zemlje. Veliko gre na račun vrta in sadovnjaka z avtohtonimi vrstami. Marko Frelih se loteva domače obrti, izdeluje okvirje za slike, kot smo jih poznali včasih, tudi posteljice za otroke so zelo lepe. Pripravljata tudi razstave. »Živiva življenje, ki ga uravnava tok življenja. Zadnji dve leti niti v trgovino ne hodiva veliko, veliko pridelava sama ali se oskrbujeva pri bližnjih kmetih,« povesta. In vse to ponujata tudi obiskovalcem, saj menita, da je Slovenija s svojimi naravnimi in kulturnimi danostmi v turizmu konkurenčna vsemu svetu. Za življenju z naravo ju je navdušila Dušica Kunaver. In obratno. Zato sodelujejo, Na Poljani ima vrsto predavanj o sodelovanju in življenju z naravo. In, tako kot Marko in Breda Frelih, o poenostavljenem življenju.

Meja - Prihod na kmetijo Na Poljani daje slutiti, da je nekaj posebnega. Cesto bo še treba urediti, sicer pa nova objekta, lepo urejen vrt, sadovnjak, okolica. Leži na Meji, na meji občin in nekdanjega loškega gospostva. In priročno ime za Marka in Bredo Frelih, ki želita podirati številne meje. Na Meji živita in ustvarjata brez meja.

Trnova pot do urejene kmetije Na Poljani se je začela pred več kot desetletjem. V letu 2001 so bili pripravljeni projekti za obnovo, v dveh poslopjih naj bi nastalo domače mizarstvo, nekaj sob za turiste in razstavni prostor. Vmes sta prek Saparda, predpristopnega pomoči EU, pridobila nekaj denarja za pospešek obnove. »Pomoč se je na začetku zdela kot zadetek na loteriji. Pa ni. Kot pijanec plota se moraš držati projekta,« pove Marko.

Gradbena dela sta zaključila v letu 2008 in odprla vrata turistom. »O turizmu nisva imela pojma, o delu v tej panogi sem imel zelo preprosto mnenje. Prvo leto je bilo katastrofalno,« trnovo zgodbo nadaljuje gospodar. O novi ponudbi treh sob sta obvestila številne turistično informativne center na Gorenjskem, v Ljubljani, na letališču. »Začela naju je grabiti panika. Malodane sem ustavljal vozila s tujo registracijo in jim delil letake, pa še vedno skoraj nikogar Na Poljano,« pove Marko Frelih.

Prelomnica

»Hvala, ker sta nam povedala za lepe kotičke Slovenije,« je v knjigo gostov lani poleti zapisal belgijski par. Par, ki je spremenil tok dogajanja na kmetiji. Družina je bila na vrtu, pri večerji. Ko sta Belgijca prišla, so ju povabili k mizi, beseda je dala besedo. Na njuno priporočilo sta si ogledala Jezersko, se odpeljala naprej v Železno Kaplo in nato nazaj v Logarsko dolino. »Kako so ju zbegale naše lepote in zgodbe, ki jih premalo poudarjamo,« pove Breda. Ostala sta dlje, kot sta načrtovala, postali so prijatelji.

V Belgiji in še marsikje v tujini Slovenijo poznajo zgolj po Bledu, Postojnski jami, Piranu in Ljubljani. »A ima pri nas vsak hrib, vsak zaselek svojo zgodbo, ki jo moramo povedati,« pove Marko. »Z vsemi gosti najdemo skupno stično točko. Pogovarjamo se, s tem izvemo, kaj si želijo, nato pa predstaviva Slovenijo iz najinih izkušenj,« ga dopolni Breda. Tako tudi izvemo, da je mlad izraelski par nameraval ostati le en dan. Potem pa sta s pomočjo Frelihov odkrila lep kotiček za zaljubljence, naslednji dan drugega, nato tretjega.

Čeprav je kmetija Na Poljani poleg nekdaj glavne cestne povezave Kranj–Ljubljana, je v naravi. Gosti pri zajtrku lahko opazujejo srne. Ali pa, pravi Breda: »Američanka (goste imenujeta po njihovemu rodu, o. a.) me je prosila, če me lahko opazuje pri delu na vrtu.« Doda, da na njihovi kmetiji postrežejo zgolj z doma pridelano hrano: »Domač jogurt z domačo marmelado je presežek, ki ga niso pričakovali. Vprašajo tudi po čaju. Ponudim lahko le čaj z našega vrta oziroma polj v bližini.«

Naravno

Mladi domačih okusov ne poznajo, saj jih industrija z dodatki navaja na obogaten okus, srednje generacije in starejši pa pogrešajo hrano, ki so jo znale pripravljati babice. Tako pravita zakonca, Bredi pa je žal, da mladi ne vedo niti, kako se pripravi polenta, katere so sestavine za žgance, ne prepoznajo rdeče pese na vrtu in niti ne vedo, zakaj se uporabljajo vile. Zato sta znova ubrala drugo pot. Marko razloži: »Doma se ne smejo loviti, da ne bi motili sosedov, ne smejo tega in onega, pri nas si dajo duška. Zato organizirava rojstnodnevne zabave. Te so drugačne, saj ne ponudiva čipsa in smokijev, pač pa suhe krhlje, govejo juhico in še kaj, v igro pa vpleteva kmečka opravila. Ne boste verjeli, kako kositi, grabiti in podobno jih zelo zanima!«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 18. maj 2018 / 15:04

Kranjčanke še drugič poražene

V finalu za naslov prvakinj so košarkarice Triglava v torek zvečer izgubile v domači dvorani.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 7. december 2015 / 13:47

Kordež: o poslu odločal sam

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je na glavni obravnavi odškodninske tožbe Merkurja v stečaju zoper nekdanje vodstvo zatrdil, da je o sporni prodaji trgovskega centra na Primskovem v Kr...

Slovenija / ponedeljek, 7. december 2015 / 13:47

Osemdeset let Valentina Omana

Eden od najbolj znanih koroških slikarjev sedanjega časa, koroški Slovenec Valentin Oman bo v ponedeljek, 14. decembra, star 80 let. Njemu v čast so v Koroškem muzeju modernih umetnosti v Celovcu o...

GG Plus / ponedeljek, 7. december 2015 / 13:45

Mlada direktorica v »moški« branži

Mateja Vodičar, nominiranka za obrtnico leta, je direktorica v podjetju, kjer izdelujejo filtre. Nadaljuje družinsko tradicijo, s katero sta leta 1990 začela njena starša. Kot pravi, je bilo kar priča...

Nasveti / ponedeljek, 7. december 2015 / 13:44

K Bertu in njegovim pupam

Po Goriških brdih s kolesom (290 m) – Berto in njegove pupe nas trikrat tedensko dodobra nasmejijo v nadaljevanki Ena žlahtna štorija. Kako pa je videti Gredič takrat, ko jih ni doma? Pa pojdimo koles...

Razvedrilo / ponedeljek, 7. december 2015 / 13:42

Sončki dobrote

V Železnikih so že sedmič posijali Sončki dobrote – tokrat za pomoč družini Žaberl pri nakupu invalidskega dvigala in dobrodelno akcijo na Andamanskih otokih.