Preživeti dan potem ...

Komu se še ni zgodilo, da se je v prvo jutro novega leta zbudil z neznosno težko glavo, občutkom, da ima v želodcu kamen, in nosom, občutljivim celo na najbolj neznaten vonj po hrani?

Maček je tisto splošno znano ljudsko ime za težave, povezane s čezmernim popivanjem, mešanjem pijač in zabavami do zgodnjih jutranjih ur. Predvsem pa z dnevom po veseljačenju. Recepti, kako ga pregnati, so stari toliko kot težava sama. Nekateri so bolj kot ne vraže, z drugimi naj bi se dalo mačka prav zares omiliti. Najbolj radikalen je prav gotovo tisti, ki pravi, da se »klin s klinom zbija,« in nas nagovarja, naj takoj, ko se zjutraj zbudimo in vstanemo iz postelje, na hitro nagnemo šilce žganja. A s tem, pravijo strokovnjaki, težave le nekoliko preložimo.

 

Drugi prisegajo na velike količine vode – že ob pitju alkohola, predvsem pa, preden se odpravimo spat, saj je prav zaradi alkohola telo dehidrirano. Po drugi strani voda telo očisti alkohola in se zato hitreje regenerira. Nekateri prisegajo na tablete proti glavobolu, drugi na domače juhe, sadje, med, celo surovo čebulo, limono v kavi, včasih pomaga malce daljše prhanje z vročo vodo, spet tretjim se zdi idealna rešitev lahen tek, dolg sprehod …

 

Bloody Mary ne le v filmih

»Saj ni kakšne hude znanosti: mačka dobimo zaradi preveč popitega alkohola, posebej če nespametno mešamo različne pijače med seboj,« pravi barman Edin Halačević iz Lesc, zmagovalec letošnjega tekmovanja barmanov na vseslovenskem gostinsko turističnem zboru v Čatežu. »Žal se še vedno dogaja, sploh med mladimi, da pijejo brez premisleka, vse po vrsti. Z malo pameti bi bilo lahko drugače …« In rešitev za težke glave dan po tem? Mojster Halačević se strinja, da pomaga razvpita Bloody Mary, koktajl, pripravljen na osnovi vodke in paradižnikovega soka. »Gost jo nato lahko po svoji želji začini s soljo, poprom, tabaskom ali worchestersko omako. Res je sicer, da Bloody Mary ni na voljo v vsakem bifeju, prav gotovo pa jo zna pripraviti vsak dober barman.« Slovenci, še dodaja Halačević, je sicer nismo vajeni piti, čeprav zanesljivo »pomaga prebiti led«. Sloviti koktajl nenavadnega okusa pa je v dvajsetih letih dela na Bledu pogosto pripravljal tujim turistom. »Tisti, ki ne bi prenesli okusa paradižnika, si lahko pomagajo tudi z močno vročo kavo, v katero stisnemo rezino limone. Pa veliko hladne vode naj bo zraven,« še dodaja barman Edin Halačević.

 

Hrana po naporni noči naj bo lahka

Tudi Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice na Bledu, med prazniki misli na to, kako poskrbeti za goste, utrujene od novoletnih zabav. »Nekateri naši gostje prisegajo na krepke juhe, kot sta obara ali segedin,« povzame svoje izkušnje. »Drugi, predvsem ženske, pa se naslednji dan raje izogibajo vsaki močni hrani in uživajo izključno presne zelenjavno-sadne sokove (na primer iz grenivke, pomaranče, korenčka in pese …). V hotelu za novoletni zajtrk skušamo ustreči vsem. Tako na ta dan obvezno postrežemo kakšno obaro, obenem pa je gostom na voljo veliko svežega sadja in sveže stisnjenih sokov. Sicer pa jim že ponoči postrežemo sarme, obare in lažje brezmesne jedi.«

 

Naolji želodec, preden greš na žur

Tudi Alenka Bole Vrabec, prevajalka, režiserka in strastna kuharica, ima v zalogi kar nekaj receptov za boj z zverjo, ki tako rada ubije (po)praznično razpoloženje. In to kljub temu, da sama nikoli nima mačka. »Sem vrabec! Kdo bi nosil na sebi kosmato žival!« Med bolj izvirnimi je prav gotovo nasvet njenega strica, starega pomorca iz Splita. »Takole je rekel: naolji želodec, preden greš na brucovanje ali na žur. Kar pomeni: kakšen košček kruha, dve sardelici in oljčno olje, za dobro žlico naj ga bo. Ali pa očetov, iz leta 1955: Ne mešaj pijač! Če zvrneš pelinkovec ..., mu bodi zvesta do konca. Pa življenjsko praktična popotnica naše babice: »Dedci ga nesejo veliko več! Če te silijo, da držiš štih z njimi, jih prinesi okoli, na dva ali tri njihove kozarce en tvoj!«

 

Sicer pa Bole Vrabčeva dodaja še nasvet za tiste, ki se ob prihodu domov ustrašijo vrteče se postelje. Pravi, da pomaga avtogeni trening z mantro: »Res je, zemlja se vrti in jaz z njo!« Mirne duše zaspite, prijazno svetuje, zemlja se zaradi vašega mačka ne bo ustavila!

 

Težave od 1 do 100 … najbolj učinkovita je voda

»Nasvetov je toliko zato, ker nobeden od njih ni zares učinkovit,« na vprašanje, katerega od receptov za lajšanje s popivanjem povezanih težav bi kot najboljšega izbrali zdravniki, z nasmehom odgovori Marta Ropret, zdravnica iz krajevne ambulante v Kropi. »Pri mačku, kot mu po domače rečemo, gre pravzaprav za akutno zastrupitev z alkoholom in draženje želodčne sluznice. Težave pa so različne, saj veste, na lestvici od 1 do 100 … Od blage vrtoglavice do hudega glavobola in vrtenja, zaradi katerega za dva dni obležite v postelji.«

 

Pravi, da pomaga aspirin, če ni prehudih težav z želodcem. Sicer pa predvsem voda. Pred popivanjem, med njim in po njem – če popivanje že mora biti … »Bloody Mary, kava z limono, celo česen … Kaj pa vem, zdi se mi, da vse skupaj včasih samo poslabšajo. Voda, pa kakšna juha. Juhe so vedno zdrave. Ponavadi jo bolje odnesejo tisti, ki bruhajo in se na ta način znebijo alkohola, ki jim je ostal v želodcu.«

 

Doktorica Ropretova, ki je predežurala že nič koliko praznikov, še pove, da je pranje želodca skrajni ukrep. »Spiramo takrat, ko so pacienti še pri zavesti.« Najpogosteje pa tiste najhujše primere seveda odpeljejo v bolnišnice. »Zgodi se, da je tako hudo, da jih moramo na poti do bolnišnice spremljati zdravniki in skorajda skrbeti za vzdrževanje življenjskih funkcij. Pogosto mi potem, v manj formalnem pogovoru, povedo, da jih je bilo sram in da so se odločili, da nikoli več ne bodo pretiravali s pitjem. Ampak, saj veste, kako je s takšnimi obljubami …«

 

Kaj je pravzaprav maček, ki je brez repa in ni kosmat?

Od kod se je pravzaprav v slovenščino za težave, povezane s pretiranim pitjem alkohola, priplazilo ime maček? Marko Snoj v Slovenskem etimološkem slovarju pojasnjuje, da je beseda maček, ki označuje slabo počutje po prepiti noči, dobesedni prevod nemške besede 'Kater', kar pomeni "žival maček" in "slabo počutje po prepiti noči". To pa sta izvorno dve različni besedi. Nemška beseda 'Kater', ki pomeni "slabo počutje po prepiti noči" je nastala v 19. stoletju med leipziškimi študenti iz narečne različice besede, ki ustreza knjižnonemški 'Katarrh' s pomenom »hud prehlad«. Beseda, ki le zveni enako in pomeni "žival maček", pa je z njo povezana le prek ljudske etimologije. V slovenščino je bila prevedena, kot da bi bilo nemško 'Kater' ena beseda z dvema pomenoma. In tu ostala.

 

Še nekaj zanimivih receptov, ki jih je med svojimi skladovnicami kuharskih knjig iz vsega sveta našla Alenka Bole Vrabec:

 

Ruski antimjav: 2 cl vode, 1 ščep popra, 1/4 l ledeno mrzlega kumaričnega soka

 

Na pomoč, nebesa: 1/2 limone (sok), 1/2 pomaranče (sok), 1 beljak, 4 cl grenčice ali ne presladkega zeliščnega likerja zmešamo v šejkerju. Zlijemo v visok kozarec in dolijemo mineralno vodo.

 

Maček v mucka (dajte se božati): 6 cl paradižnikovega soka, 8 cl zares krepke čiste goveje juhe, sveže stisnjen zelenin sok, sol, poper, tabasco, brizg worchesterske omake!

 

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:17

Na vrsti je lanska suša

Številne gorenjske kmetije je novembra lani prizadel vetrolom in februarja letos še žled, a zdaj je, vsaj glede izplačila državne pomoči, na vrsti (šele) lanska poletna suša.

Objavljeno na isti dan


Žiri / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:38

V Žireh številni novi obrazi

V 15-članskem Občinskem svetu občine Žiri se je zamenjalo kar devet svetnikov. Nekoliko se je zapletlo le pri potrditvi mandata Aleša Dolenca.

GG Plus / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:29

Ne nujno sodoben, bodi samosvoj

V Groharjevi galeriji je do sredine novembra na ogled odlična razstava akademske slikarke Tine Dobrajc z naslovom She(ep). Ob tej priložnosti je prejela tudi Groharjevo štipendijo, ki jo podeljuje Zdr...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:28

Haflinger je konj, ki »paše« pred kulise gora

»Na Gorenjskem se v zadnjem času spet povečuje zanimanje za rejo konj pasme haflinger,« pravi Stane Bergant iz Kokre, predsednik Slovenskega združenja rejcev konj pasme haflinger, in poudarja: »Haflin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:26

Delodajalce zanimajo izkušnje

Tudi letos je bil objavljen javni razpis za izobraževanje brezposelnih v Medpodjetniških centrih po Sloveniji. V Biotehniškem centru Naklo so prijavili dva programa usposabljanja, slaščičarstvo in pek...

Kronika / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:22

Hartman tokrat obsojen na zapor

Po oprostitvi na prvem sojenju je bil na ponovljenem sojenju Kranjčan Andrej Hartman zaradi samovoljnosti pri izterjavi dolga obsojen na osem mesecev zapora.