Kuharska vloga Jerneja Kuntnerja (Foto: Matic Zorman)

Ugodje čarobne kuhinje

Tokrat so pod Krvavcem združili kulinariko z igralstvom in prisotnim ravno prav začinili meni, kjer so se znašle različne vrste kuhinj, od primorske do gorenjske. Vzdušje in počutje prisotnih je bilo primerno čarobnosti ustvarjanja in okušanja menija.

Občinstvo je okušalo in opazovalo, ugodnost in počutje sta se stopnjevala glede na meni.

S kulinaričnim večerom in priznanim kuharjem Damjanom Babičem, ki nam svojo kuhinjo velikokrat predstavlja s televizijskih ekranov, so pod Krvavcem v istoimenski gostilni poskrbeli za prvi dogodek v sklopu njihove čarobne kuhinje. Čarobnost pa se je spet izkazala oktobra, ko ste lahko okušali ocvrte olive, pa suhe slive, zavite v panceto, gosja jetra na solatki zelene hruške ter kisle smetane, marinirane garnele na korenčkovem pireju z baziliko, celo masovnek je priromal na mizo, sledil je goveji file z jurčkovo skorjico, za zaključek pa čokoladna pena z ingverjevim krokantom in pomarančno skorjico. Vinsko noto je dodal vinar Stojan Ščurek, glavno kuhalnico so zaupali Mirku Bodiroži, njegov spremljevalec pa je bil tokrat dramski igralec Jernej Kuntner.

Oktobrska čarobna kuhinja je tako združila kulinariko in igralstvo, občinstvo pa je lahko okušalo in opazovalo, ugodnost in počutje sta se glede na meni stopnjevala.

In če na hitro pogledamo, kako mojstri naredijo gosja jetra na solatki zelene hruške ter kisle smetane, potem zveni receptura takole: nabrekla sveža gosja jetra rahlo nasolimo, začinimo s črnim mletim poprom, damo za šest ur v salamuro (raztopljeno sol v vodi), jih odcedimo in čez noč dimimo. Tako pripravljene narežemo na tenko in postrežemo na solati, za katero potrebujemo: gomolj zelene, svežo hruško, orehe, kislo smetano, nekaj soli in popra. Ker pa se dogodek imenuje Čarobna kuhinja pod Krvavcem, bi bil humoren zaključek recepta nekako v stilu, da na koncu kuhar samo še zamahne s čarobno kuhalnico po zraku, reče čimčiribim, pihne v dim in okusna gosja jetra na solatki so gotova.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 20. maj 2021 / 09:01

Gibalno ovirani še naprej v gore

Akcija Planinske zveze Slovenije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) se nadaljuje tudi letos.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Anketa: Kavcija za plastenke

Tudi v Sloveniji zadnje čase razmišljamo o tem, da bi v trgovinah za vrnjene plastenke in pločevinke obračunali kavcijo. Hrvatje imajo to urejeno že vrsto let. Bi pri nas to sploh uspelo?

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Tračani so imeli beli dan

Stari vrh - V Krajevni skupnosti Trata je druženje na snegu postalo že tradicionalno, tudi letos pa se je prek devetdeset pogumnih fantov in deklet odločilo, da se spusti med vel...

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Živeti s plesom

Gospoda Franja Ambroža iz Stražišča pozna marsikateri Gorenjec, med slovenskimi plesnimi učitelji pa je prava starosta slovenskega plesa, saj pleše že več kot petdeset let.

Nasveti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Zgladimo gubice

Gubice in gube so večna nadloga, ki ženskam krade spanec, dobro voljo, energijo, optimizem, nenazadnje pa tudi velike količine denarja. Čeravno jih moški navadno še opazijo ne ali pa se jim zdijo simp...

Gospodarstvo / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Kmetija brez rož ni prava

Ivanka Smrkolj na kmetiji živi in dela že vse življenje, kar trideset let pa je vodila tudi Društvo podeželskih žena Lukovica. Lani je bila nominirana za kmetico leta.