Jeseni pospravimo vrt
Nekateri vrtičkarji puščajo na vrtu vse, dokler se ne poje, drugi vrt pred zimo pospravijo.
To pomeni, da radič in pozno zelje preselijo v prostor, kjer ne zmrzuje, in zelenjava tam ostane, dokler je ne pojedo. Vrt pognojijo in prelopatijo in tako počiva do pomladi. Nekateri že zgodaj jeseni posejejo razne sorte zimskih solat, radičev, motovilec, … tako vrt ostane zapolnjen še pretežni del zime. Drugi posadijo še zimski česen in prelopatijo šele spomladi, ko posejejo nove posevke. Načeloma pa velja, da v tem času pospravimo pridelke in s slabšim vremenom tudi zaključimo letno sezono dela na vrtu. Poberemo tudi zelišča, jih v suhih prostorih posušimo in shranimo. Sadike, ki ne preživijo zime na vrtu, presadimo v zabojčke in jih postavimo v klet. Sadike pehtrana, mete, žajblja, drobnjaka pa pokrijemo z nekaj suhega odpadlega listja in pokrijemo še z vejami, da ga veter ne odnese. Tako bodo zelišča tudi pod snegom imela dobro zaščito in bodo spomladi hitro odgnala.
Vrt je v tem času poln solate: endivije in radičev. Priporočamo, da ostane na gredicah čim dlje. Ko se začno noči s slano, jih pokrijemo s kopreno, čez dan jo odgrnemo in tako bo endivija do konca ostala sveža. Na vrtu naj ostane brstični ohrovt, saj dobi pravo aromo šele, ko malo pomrzne.