Skalce za zajtrk

Ni bojazni, da bi vam postregla z obrežnimi kamenčki za pozni nedeljski zajtrk. So pa te skalce nič trd prigrizek h kavi ali čaju, ko se nam ne da hoditi med kapljicami. Recept sem odkrila, ko sem nekega z zoprnim dežjem zavešenega dne prebrala knjigo o Katharini Schratt, h kateri je zahajal na zajtrk (pa ne samo na zajtrk) nekdanji avstro-ogrski monarh Franc Jožef. Gospa je burila domišljijo pisateljev, ki radi pišejo pikantne biografije. Nadvse nadarjena igralka je po smrti cesarice Sissi postala cesarjeva prijateljica, ki je imela za seboj propadel zakon in veliko razprtij v dunajskem Dvornem gledališču, ker je tam menda preveč »komandirala«. No, cesar ji je za oljenje prijateljstva poklanjal dragulje, nepremičnine in podpisal tudi kakšno menico, saj je Katharina strastno kockala, njeni dolgovi pa so bili včasih zastrašujoči. Ko je Franc Jožef l. 1916 umrl, se ji je življenje zasukalo. Postala je zelo religiozna, umaknila se je iz javnega življenja in do svoje smrti 1940 kdaj pa kdaj nastopila na kakšni dobrodelni prireditvi v prid živali. Sama je imela dve opici, tri papagaje in sedem psov.

No, če za oblikovanje skalc potrebujemo žlico, naj bo na žlico tudi topel uvod:

Enolončnica s piščancem in čičerko

Za 4 osebe: 250 g čičerke, 8 piščančjih kračic, sol, poper, zmlet koriander, ščep cimeta po okusu, 1 velika čebula, 2 stroka česna, 2 rumeni papriki, 200 g stročjega fižola, 4 mesnati paradižniki, 5 žlic oljčnega olja, četrt l kurje juhe (v sili uporabimo kocko), ščep žafranike, 2 vejici mete, 4 vejice peteršilja.

Čičerko namočimo čez noč v poldrugi liter vode. Naslednji dan vodo odlijemo, prelijemo s svežo in skuhamo čičerko (približno 1 uro). Kuhano odcedimo, vodo, v kateri se je čičerka kuhala, prihranimo. Kračice splaknemo, osušimo z vpojnim papirjem, natremo s soljo, poprom in koriandrom, po želji tudi s cimetom). Česen in čebulo narežemo na drobne kocke. Očistimo in narežemo fižol. Papriko prav tako narežemo na kocke. Paradižnike za pol minute potopimo v krop, nato jih olupimo, odstranimo peške in zrežemo na kocke. Oljčno olje segrejemo v loncu in na njem opečemo kračice, dodamo čebulo in česen, nato pa še papriko in fižol. Začinimo po okusu. Zalijemo s četrt l kurje juhe in vodo, v kateri se je kuhala čičerka. Dodamo še žafraniko, pokrijemo lonec in kuhljamo 20-25 minut. Deset minut prej, preden je skuhano, dodamo paradižnik in čičerko. Splaknemo zelišča, jih sesekljamo in dodamo jedi. Pa dober tek.

Skalce za zajtrk

Za 1 peko potrebujemo: 400 g bele moke, 100 g masla, 150 g sladkorja, 100 g kokosove moke, 20 g jelenove soli, 2 jajci, 10 žlic mleka, 2 pesti rozin.

Za glazuro: 200 g sladkorja v prahu, 2 žlici vroče vode, sok pol limone.

Vse sestavine dobro pregnetemo, pokrijemo testo in ga pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan z jedilno žlico oblikujemo skalce in jih polagamo na pomaščen pekač. Pečemo jih 25 minut pri 180 stopinjah C. Za glazuro zmešamo sladkor, vodo in limonov sok. Tik preden se glazura posuši, jih okrasimo s kandiranimi vijolicami. Skalce lahko spečemo tudi v modelu za mafine. V vdolbine damo rahlo namaščene papirne skledice, vendar vanje ne smemo dati več testa, kakor bi ga oblikovali z žlico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / četrtek, 19. maj 2016 / 13:57

Saniran odsek lokalne ceste Martink–Habe

Vodice – Celotno investicijo dobrega kilometra odseka lokalne ceste v vrednosti 669 tisoč evrov je financirala Občina Vodice. Gradbena dela, ki so večinoma potekala lani in predlani, je izvajala Go...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 7. maj 2020 / 17:09

Umetnost v času pandemije

Slikar, grafik in profesor na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Črtomir Frelih o enem vadbišč svoje umetniške kreativnosti, na katerem mu družbo vedno znova delajo...

Rekreacija / četrtek, 7. maj 2020 / 17:08

Jubilejni Slovenski bosi tek je bil virtualen

Bosi tekači so letos tekli v skladu z aktualnimi ukrepi, organiziranega dogodka ni bilo.

Gospodarstvo / četrtek, 7. maj 2020 / 17:06

Izpad dohodka pri dopolnilnih dejavnostih

Kranj – Kmetije, ki se v okviru dopolnilnih dejavnosti ukvarjajo s turizmom in še nekaterimi drugimi dejavnostmi, so po vladnem odloku upravičene do finančnega nadomestila za izpad dohodka, ki so g...

Gorenjska / četrtek, 7. maj 2020 / 17:04

Zadržanost in previdnost prevladujoča odziva

V sredo, 6. maja, so odkrili samo eno novo okužbo s koronavirusom. Po statističnih regijah je največ okuženih v Osrednjeslovenski regiji, Gorenjska je v zlati sredini. Za covidom-19 je do zdaj umrlo 9...

Gospodarstvo / četrtek, 7. maj 2020 / 15:19

Ogrožena je prav vsaka smreka

V gozdovih na Zgornjem Gorenjskem so v zadnjih petih letih zaradi lubadarja posekali več kot 1,6 milijona kubičnih metrov smreke. »Prav vsaka smreka je ogrožena,« pravi Andrej Avsenek, vodja blejske o...