S pirhi nad zajčka

Bilo je nekoč ... Bila sem iznajdljiva porednica in ko sem v travi, na robu vrtnih gredic našla v svetleči se staniol papir ovitega čokoladnega zajčka (po trgovinah jih takrat še ni bilo dobiti), sem ga hotela takoj »sleči«, saj sem vedela, da je pod papirjem slasten zamorček z dolgimi uhlji: »Nehaj trgati papir! Zvečer boš zajčka odnesla noter in košček ga boš lahko tudi pojedla. ... Še malo poglej po travi, zajček je gotovo še kaj pustil zate!« Brskala sem med travo ... našla še nekaj pirhov z nostalgičnimi sličicami in jih spravila v prostoren sredinski žep na izvezenem predpasniku. Po glavi se mi je motalo samo to, kako bi ugriznila v zakamuflirano čokolado. Zdaj so začeli zajčka občudovati tudi žlahtniki, ki so prišli na obisk. » ... Pa je res lep ... Škoda bi ga bilo pojesti ...« Kaj pa, če ne bi bil več lep? Vzela sem pirh iz žepa in ga zalučala proti zajčku. Podrl ga je, pogršal pa ne. Vzela sem drugi pirh, ki je pristal na kamnu in počil, zajček pa je še vedno stal. Podobno se je zgodilo tudi s tretjim pirhom. Jaz, togotnica, pa sem zajčka preprosto pohodila ... a pohojena čokolada mi ni posebno teknila. Razbiti pirhi pa tudi za jajčno solato niso bili primerni. Sledila je pridiga z (zasluženo) kaznijo ... Še danes ne maram načičkanih bleščečih se zajčkov ..., a kadar delam jajčno solato, se pogostokrat spomnim nanje.

Jajčna solata

Za 6 do 8 oseb potrebujemo: 10 trdo kuhanih jajc, 1 šopek redkvic, 1 rdeče jabolko, 4 žlice limonovega soka, 3 žlice mrzle vode, 1 šopek drobnjaka, 1 žlico naribanega hrena, ščep sladkorja ali žličko medu, sol, oljčno olje po okusu, za 10 brokolijevih rožic, kuhanih na zob.

Brokoli na sopari skuhamo na zob in ohladimo.

Očiščeno redkvico zrežemo na tanke lističe, prav tako jabolko, ki ga takoj pokapljamo z žlico limonovega soka, da ne porjavi. Jajca olupimo in jih zrežemo na kolobarčke. Drobnjak drobno narežemo s škarjami.

V kozarec damo 3 žlice limonovega soka, ščep sladkorja ali žličko medu, 3 žlice mrzle vode, polovico drobnjaka, sol in oljčno olje, kozarec zapremo in preliv dobro pretresemo. Solato rahlo zmešamo, jo polijemo s prelivom in posujemo s preostalo polovico drobnjaka ter okrasimo z brokolijem. Postrežemo z dobrim kruhom.

Tistim, ki iz takšnega ali drugačnega vzroka niso dopuščene slastne mesnine, npr. šunka v testu, bodo morda zadišale

Orade iz pečice s pisano solato

Za 4 osebe potrebujemo: 4 orade (po 300-400 g), sol, poper, 3 neškropljene limone, 8 strokov česna, 8 žlic oljčnega olja, 4 vejice pehtrana.

Za solato potrebujemo: 50 g rukole, 100 g ledenke, 1 treviški radič (200 g), 1 zavojček kalčkov kreše, 1 čili po okusu, sol, oljčno olje, balzamični kis.

Orade očistimo in izrežemo škrge; ribe dobro osušimo s papirnato brisačo. Dve limoni narežemo na kolobarčke, s tretje ostrgamo žlico limonine lupinice in iztisnemo 2 žlici soka. Orade posolimo in rahlo popramo ter jih natremo z mešanico olja, limonovega soka in nastrgane limonine lupine. Na vrhnji strani trikrat ne pregloboko in poševno zarežemo v kožo. Česna ne olupimo, le rahlo ga stisnemo. V vsako orado damo dva limonina kolobarčka in vejico pehtrana.

Pekač obložimo s papirjem za peko, ga premažemo z oljem in nanj zložimo orade. V vmesne prostorčke naložimo natrt česen in preostale limonine kolobarčke. V pečici, ogreti na 225 stopinj, pečemo 20-22 minut. Ventilatorska pečica ni primerna!

Iz sestavin za solato lahko na krožnikih ustvarite prava tihožitja in po njih previdno prelijete preliv.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 18. maj 2013 / 18:08

Na poti do zmag so tudi porazi

»Tudi uspešni športniki pri vzpenjaju do zvezd marsikdaj padejo. Vendar pa se je treba znati pobrati in si zastaviti cilje, ki nas pripeljejo do uspehov. Podobno je tudi v poklicu, ne le v športu,« pr...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 25. junij 2013 / 10:20

Dišalo po krompirju in klobasi

Šenčur - V množici številnih prireditev in veselic, ki so minuli konec tedna popestrile družabno življenje na Gorenjskem, je v Šenčurju potekal tudi tradicionalni dvodnevni Praznik krompir...

Nasveti / torek, 25. junij 2013 / 10:09

Tanja odgovarja

Pozdravljeni. Že nekaj časa spremljam vašo rubriko in sem se odločila, da vam še jaz pišem. Nedolgo nazaj sem začela novo zvezo in me zanima, kako nama kaže glede stanovanja? Ker se odloča...

Kultura / torek, 25. junij 2013 / 10:02

Jutranje fotografije

V Galeriji Hiše Layer je na ogled fotografska razstava Zbudi se, ljubezen, avtorice Fernande Prado Verčič.

Kronika / torek, 25. junij 2013 / 09:53

Nepridipravi kradli po hišah

Kranj, Bled - Gorenjski policisti so te dni spet obravnavali tatvini, ki so ju izvršili neznanci na način, da so z različnimi izgovori zamotili lastnike, nato pa skrivaj vstopili v stanova...

Rekreacija / torek, 25. junij 2013 / 09:49

Alpe Scott 2013

Bliža se najlepši in najtežji kolesarski maraton v Sloveniji.