Kranjčan si je ilegalni laboratorij konoplje uredil na vrhu nosilnega stebra Delavskega mosta v Kranju. (Foto: Gorazd Kavčič)

Laboratorij konoplje pod "delavcem"

Kriminalisti so prijeli zelo iznajdljivega Kranjčana, ki si je laboratorij za gojenje konoplje uredil kar v enem od nosilnih stebrov Delavskega mosta v Kranju.

Kranj - Gorenjski kriminalisti so v četrtek zvečer odvzeli prostost 31-letnemu Kranjčanu, ki si je v podpornem stebru nosilne konstrukcije Delavskega mostu v Kranju uredil laboratorij za ilegalno pridelavo gojene konoplje. »Storilec je bil zelo inovativen, saj tako nenavadnega laboratorija za ilegalno gojenje konoplje v prometnem objektu v Sloveniji še ni bilo,« je po končani akciji, ki je kriminaliste zaposlovala od konca januarja, dejal Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj.

 

Kriminalisti so informacijo, da je neznani storilec v votlem stebru konstrukcije Delavskega mosta postavil ilegalen laboratorij za pridelovanje hidroponične gojene konoplje, pridobili konec januarja. »Kriminalisti so informacijo preverili, ugotovili, da drži, in nato začeli izvajati klasične preiskovalne ukrepe. V četrtek ob 22.30 smo tako v laboratoriju prijeli 31-letnega Kranjčana, ki si je v votlem delu na vrhu stebra uredil ilegalen laboratorij, stene izoliral z aluminijasto folijo, v cvetličnih lončkih pa nasadil sadike konoplje. Električno energijo, potrebno za delovanje laboratorija, je ilegalno pridobil iz javnega voda, ki poteka po notranjosti mostu,« je pojasnil Lindav.

 

Kriminalisti so pri ogledu kraja dejanja zasegli 31 sadik konoplje in vso opremo za njeno pridelavo – od cvetličnih lončkov, žarnice za gojenje rastlin v zaprtih prostorih do sredstva za namakanje. V nadaljevanju bomo zoper storilca podali kazensko ovadbo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, zaradi kraje električne energije po tudi kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja tatvine. »Po naši oceni bi storilec uspel pridelati do pet kg konoplje, za katero bi iztržil od 15 do 25 tisoč evrov,« je ocenil šef gorenjskih kriminalistov. Kranjčan je po ugotovitvah policije na vrh stebra dostopal z na konstrukcijo nameščeno košaro, ki je namenjena vzdrževalcem mostu. Kot domnevajo, mu pri gojenju konoplje ni nihče pomagal.

 

»V zadnjih letih opažamo porast števila ilegalnih laboratorijev za hidroponično gojenje konoplje, vsako leto pa odkrijemo tudi več nasadov v naravi. Pri tem je treba poudariti, da se kvaliteti hidroponične konoplje in konoplje, gojene v naravi, bistveno razlikujeta,« je še dejal Lindav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 25. maj 2016 / 13:56

Helikopter selil dinozavre

Makete treh dinozavrov, ki so na ogled v Dinoparku, so s pomočjo vojaškega helikopterja preselili z Mišač na novo lokacijo pod Bledom.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Planica nima več rekorda

Minuli konec tedna so smučarski skakalci tekmovali na poletih v Vikersundu na Norveškem. To je bilo prvo tekmovanje na prenovljeni letalnici, ki sedaj velja za največjo na svetu. Planica se tako...

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Festival zimskih športov

Petnajstega Šolskega pokljuškega maratona se je udeležilo kar 1741 mladih. Skoraj petsto jih je teklo na smučeh na najkrajši razdalji.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Vrtenje pedal na mestu

Dvoransko statično kolesarjenje je v pravem razmahu. Po vseh dvoranah oziroma centrih, ki ponujajo tovrstno vadbo, boste težko našli prosto kolo, če si ga ne boste vnaprej rezervirali.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Najhitrejši "malar"

Aleš Udovič je eden najbolj poznanih gorenjskih rekreativcev. Dvakratni zmagovalec Franje si najbolj želi zmage na jeklenih.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Flander se vrača

Po poškodbi na svetovnem prvenstvu je pretekli teden že treniral na snegu. Jutri odpotuje na tekmo v Kanado, medtem pa bo med zimskimi počitnicami v okviru njegove športne akademije potekal tečaj desk...