Nedeljski pozni zajtrk

Včasih se zgodi, da se nam vstajanje v nedeljo zavleče – iz kakršnega koli vzroka že. Ponavadi za to ni krivo sonce, ampak resnična utrujenost, udobna lenobnost, koncert ob ušesu, ko nam, ujet na zgoščenko, igra najljubši orkester, lahko nas pod odejo zadrži dobra knjiga ali pa toplo, nežno človeško bitje in še kaj ... In če se je že dan začel lepo, si privoščimo lepo nadaljevanje – tudi za lepo pogrnjeno mizo z dobrim poznim zajtrkom, po katerem bomo pripravljeni na različne nedeljske podvige. Lahko uživamo sami, lahko povabimo prijatelje ...

Vitaminski odriv

Za 4 osebe potrebujemo: 2 veliki pomaranči, 1 grenivko, 2 pretlačena kivija, nekaj kapljic limonovega soka, 2 dl ananasovega soka, 4 rezine pomaranče.

Sok sveže stisnjenih pomaranč in grenivke, pretlačen kivi in ananasov sok ter nekaj kapljic limonovega soka zmiksamo, nalijemo v globoke kozarce, ki jih okrasimo z rezino pomaranče, in postrežemo.

Losos s hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 žlica hrena v smetani, 2 žlici kisle smetane, sok pol limone, ščepec popra, 120 g prekajenega lososa, 10-12 sirovih krekerjev ali tenke, majhne rezine polnozrnatega kruha, 1 šopek drobnjaka.

 

V skledi zmešamo hren, kislo smetano, limonov sok, ščepec popra in po potrebi ščep soli. Na krekerje oziroma kruhove rezine garniramo kosce lososa, jih okrasimo s hrenovim namazom in potresemo z drobnjakom, ki ga na drobno nastrižemo s škarjami.

Rahlo umešana jajca

Za 4 osebe potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice smetane, 2 mesnata paradižnika, 2 žlici masla, 1 čebulo, 2 žlici na kocke narezane šunke ali rdeče paprike, 1 žlico sesekljanega peteršilja.

 

Paradižnik križno zarežemo, prelijemo s kropom, malce počakamo in ga olupimo. Nato odstranimo peščice in paradižnik zrežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo jajca, smetano in ščep soli. V ponvi segrejemo maslo in na njem rahlo popražimo sesekljano čebulo in na kockice narezano šunko ali rdečo papriko. Potem dodamo paradižnik, malce podušimo in prelijemo z jajčno zmesjo. Rahlo mešamo, dodamo peteršilj, še nekajkrat previdno premešamo in postrežemo na ogretih krožnikih.

Ruska čokolada

Za 4 osebe potrebujemo: 4 skodelice mleka, 3 žlice kakava, 2-3 žlice sladkorja, 8 cl vodke, 4 kupčke stepene sladke smetane, 4 majhne lističe melise (če jo gojite na oknu).

 

Mleko zmešamo s kakavom in sladkorjem in segrejemo, vendar ne sme zavreti. V visoke skodelice nalijemo vodko in prelijemo s kakavom. Na vrh damo še kupček sladke stepene smetane in listič melise, če jo imamo.

Limonine rezine

Za 4-6 oseb potrebujemo: 2 plošči zamrznjenega listnatega testa, 50 g sladkorja, 100 g zmletih lešnikov, 2 rumenjaka, 1 neškropljeno limono, 2-3 žlice limonove marmelade ali želeja.

Testo odtalimo in ga razvaljamo na dvojno dolžino. Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Sladkor, mandlje in 1 rumenjak zmešamo. Ostrgamo lupinico pol limone in nato iztisnemo sok. Lupinico in sok vmešamo v testo. Pekač poškropimo z vodo in položimo nanj eno testeno ploščo. Po sredini namažemo nadev. Robove namažemo z rumenjakom. Nato testeno ploščo z nadevom prekrijemo z drugo in na robovih močno stisnemo. S preostalim rumenjakom premažemo vrhnjo ploščo. Pečemo 15-18 minut.

Marmelado ali žele segrejemo in mešamo, da postane zmes gladka, nato z njo premažemo sladico. Ohlajeno narežemo na koščke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 19. maj 2014 / 11:38

Komunalni prispevek bo celo nižji

V občini Škofja Loka so v ponedeljek pripravili javno obrazložitev predloga odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 1. avgust 2013 / 10:57

Vode še ne primanjkuje

Kljub padavinskemu primanjkljaju je zaradi spomladanskih zalog izdatnost vodnih virov na Gorenjskem še zadostna, ob dolgotrajni suši pa se lahko razmere spremenijo, so razložili v komunalnih podjetjih...

Jesenice / četrtek, 1. avgust 2013 / 10:56

Postaja ne bo več sramota

Pred EuroBasketom 2013 bodo Slovenske železnice v sodelovanju z Občino Jesenice in prostovoljci vendarle polepšale jeseniško železniško postajo, ki je že nekaj let prava sramota za Jesenice.

Kranj / četrtek, 1. avgust 2013 / 10:56

S prenovo tudi živahnejši utrip

Ulice in trgi v starem Kranju so večinoma obnovljeni, skrb občine pa ostaja, kako v mesto pripeljati čim več obiskovalcev in ga narediti prijaznega domačinom.

Tržič / četrtek, 1. avgust 2013 / 10:55

Občini skrb za Mauthausen

Spominski park Mauthausen in vojno grobišče Ljubelj bo po novem vzdrževala Občina Tržič.

Gorenjska / četrtek, 1. avgust 2013 / 10:53

Med dopustom v dom

V domovih starejših imajo nekaj postelj rezerviranih tudi za ljudi, ki so sicer v domači oskrbi, a poleti med dopusti svojcev potrebujejo domsko varstvo.