Jedi za jesenske dni

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo, poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo jo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom, kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji ptički esterhazy

Sestavine: 4 goveji zrezki (notranje goveje stegno, lahko pa tudi rostbif), sol, poper.

Nadev: malo svinjske masti, ali pa margarine, 1 srednje velika čebula, 8 dag prekajene slanine, nekaj kaper, 4 drobne kisle kumarice, sardelni fileti ali sardelna pasta, 1 žlica gorčice, 1 žlica moke, 5 dag masti, malo juhe, osminka l kisle smetane, 2 srednje debela korenčka.

Priprava: Goveje zrezke potolčemo. Porežemo jim žile, jih solimo, popramo ter obložimo z nadevom. Za nadev čebulo drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na masti. Druge dodatke narežemo po dolgem in jih položimo na zrezke, jih zvijemo in zvežemo s tanko vrvico. Povaljamo jih v moki in na hitro opečemo z vseh strani. Nato jih zalijemo z juho ali vodo. Dušimo jih do polovice, nato dodamo še na tanke rezance narezano korenje in dušimo do mehkega. Posoda naj bo pokrita. Ko so rulade mehke, dokončamo omako, tako da jo pomokamo, zalijemo, dodamo smetano in malo rdečega vina. Ruladice odvijemo in jih damo na krožnik, prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo s širokimi rezanci ali krompirjevimi štruklji.

Krompirjevi štruklji s praženimi drobtinami

Sestavine - krompirjevo testo: 50 dag kuhanega in pretlačenega krompirja, 20 dag ostre moke, 4 dag margarine, 5 dag zdroba, 2 jajci, sol.

Nadev: 10 dag margarine, 10 dag presejanih drobtin, 2 jajci.

Priprava: Krompir še topel olupimo in takoj stisnemo. Ohlajenemu dodamo margarino ali olje, jajca in sol. Dodamo še ostro moko in zdrob ter pognetemo v krompirjevo testo. Pustimo ga počivati krajši čas. Spočitega razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem, na maščobi prepraženimi drobtinami. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhanega odvijemo in ponudimo k ruladicami.

Jabolčni zavitek malo drugače

Sestavine - testo za zavitek: 1,5 dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.

Nadev: 5 dag mandljevih listov, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo calvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za potresanje.

Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2, 5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.

Priprava: Za testo mleko segrejemo. Iz sestavin zamesimo gladko testo, ga premažemo z oljem in pokrijemo s toplo krpo ter pustimo počivati kakšno uro. Za nadev: mandljeve liste damo v ponev in jih zlato rumeno prepražimo. Maslo ali margarino raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj nekoliko prepražimo, nato ohladimo. Limoni stisnemo sok. Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine, izrežemo koščišče, nato jih narežemo še na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, calvados ali maraskino, v rumu namočene rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj zmešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo damo na pomokano krpo in ga razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Sredino testa potresemo s praženimi drobtinami. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato pa še pri 180 stopinjah Celzija, približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

Vanilijeva krema: Vanilijev strok razpolovimo, sredino potegnemo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti. Zavitek serviramo topel ali hladen in ga prelijemo s pripravljeno kremo.

 

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.

Priprava: Hobotnici odstranimo drobovino in jo v vodi kuhamo do mehkega (če vodi dodamo plutast zamašek, se prej zmehča). Še topli odstranimo kožo in ohladimo. Narežemo jo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljan peteršilj, stisnjen česen, ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi ali pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Opičji mladički imajo raje fantovske igrače

Stereotip pri ljudeh je znan že stoletja: dečki se igrajo z avtomobilčki, deklice s punčkami. Študija, ki so jo izvedli v Yerkes National Primate Research Centru v Atlanti in v katero so zajeli 3...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. oktober 2008 / 07:00

Veselo v Kranjsko Goro

Kranjska Gora - Prihajajoči konec tedna bo v Kranjski Gori narodnozabavno obarvan. Na prireditvi, ki se bo v soboto, 18. oktobra, ob 20. uri začela v dvorani Vitranc, se bo namre...

Prosti čas / četrtek, 16. oktober 2008 / 07:00

Jure in Ewald na Jesenicah

V dvorani Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah začenjajo z glasbenim abonmajem. V petek ob 19.30 bosta nastopila Jure Tori in Ewald Oberleitner (harmonika in kontrabas). Predstavila bost...

Prosti čas / četrtek, 16. oktober 2008 / 07:00

Prihaja skupina Melodrom

V soboto, 18. oktobra, bodo AKD Izbruh v Kranju obiskali Melodrom. Ob 22. uri se prepustite zvokom Mine, Polone, Matevža, Miha in Mateja. Med svojim delovanjem so sode...

Prosti čas / četrtek, 16. oktober 2008 / 07:00

Razpis za Emo 2009

RTV Slovenija je na njihovi spletni strani ter na teletekstovi strani 287 objavila razpis za sodelovanje na izboru za predstavnika RTV Slovenija na 54. tekmovanju za Pesem Evrovizije 2009.

Prosti čas / četrtek, 16. oktober 2008 / 07:00

Trendi jesenskega ličenja oči

Tiste najbolj kreativne pripadnice ženskega spola boste vsekakor prišle na svoj račun, kajti letošnji jesenski trendi ličenja vam dovoljujejo vse. Ponuja se vam več možnosti, kar pomeni, da bo enostav...