Marina Horvat in Anja Horvat Jeromel

Tudi nekuhano je lahko odlično

Pri presni prehrani nepoučen človek pomisli na jabolko in surovo korenje, pa še kakšno solato za zraven. Obstajajo recepti, kako nekuhano hrano pripraviti na sto in en način in s tem v hrani ohraniti vse dobre sestavine, ki jih s kuhanjem lahko celo uničimo.

Anja Horvat Jeromel se je prvič srečala s presno prehrano pred približno dvema letoma. »Ko se je v družini rodil dojenček z alergijo na kravje mleko, sem se začela poglabljati v knjige in dobila kup informacij tudi o tem, kako in zakaj se je hrana spremenila. Ne samo, da sem se začela poglabljati v to, kaj pripraviti malčku, ampak sem se tudi sama začela spraševati, kaj dam sebi in drugim članom družine na krožnik. Je to zdravo? Tako je v naši družini pšenico počasi nadomestila pira, bele testenine polnozrnate, piščanca in govedino pa konjsko in zajčje meso. To je bila kar težka »domača naloga«, saj smo sčasoma družinski člani, razen otrok, začeli opuščati tudi meso. Nismo pa vedeli, kaj vse dati na mizo, da bo hrana tako okusna in raznolika kot prej. Začeli smo postopoma, s hrano, ki smo jo že poznali, s sezonskim sadjem, s stisnjenim sokom iz svežega sadja in zelenjave, oreščki, pa velikimi skledami zelene solate z domačim jabolčnim kisom in hladno stisnjenim oljem. Obiskovati smo začeli ekološke trgovine, začeli smo pozorno brati deklaracije (sestavine) na prehrambenih živilih. Zanimivo, dokler ješ klasično pripravljeno kuhano hrano, se nikdar ne vprašaš, ali si s tem dobil tudi dovolj npr. železa. Ko spremeniš način prehranjevanja, to vprašanje postane pomembno,« je povedala Anja in poudarila: »Ugotoviš, da se tako kot prej tudi z novim načinom prehranjevanja lahko razvajaš, če imaš rad sladko. Super sladoled so zmrznjene maline, banana, malo kosovega mleka, malo agavinega sirupa, pa vanilija v prahu.«

Presna prehrana po večini pomeni uživanje sadja in zelenjave, ki se ne kuha, je v izvorni obliki in čim bolj sveže. »Sadje in zelenjavo tudi sušimo, a največ do 42 stopinj Celzija, ker je to kritična meja, na kateri se že uničijo encimi. Če zelenjavo sušimo, na primer paradižnik, se ta po okusu zelo približa kuhani hrani. Pri sušenju zelenjavo lahko kombiniramo z oreščki, začimbami, semeni. To so potem podloge za pice, tortilje, burgerje, krekerje. Veliko je tudi receptov za namaze,« je povedala Anja, njena mama Marina Horvat pa je dodala, da tudi določene vrste rib lahko sušimo in ponudimo k obroku, predvsem sardelice, sardone, skuše … »Velika sprememba, ki jo občutim, odkar sem presnojedka, je, da se mi je izostril okus,« je dejala Marina, obe pa sta še poudarili, da zdaj razmišljajo o tem, kaj pojedo, in da po jedi niso utrujeni, ampak polni energije.

»Namesto sladkorja uporabljamo med, agavin sirup in Stevio. Ker sem sama zelo sladkosneda, me je zelo skrbelo, kako bom nadomestila pečeno pecivo. Ampak če danes prinesem pecivo na mizo, ne boste verjeli, da ni pečeno. Na začetku je bilo res več dela s pripravo hrane, ko pa se navadiš, je to samo še veselje,« je zaključila Anja. Veliko receptov je objavljenih na družinski spletni strani www.ekologicen.si.

Veganski presni tiramisu

 

 Osnova v vlogi piškotov

100 g indijskih oreščkov

100 g orehov

Krema

7 banan

200 g mletih indijskih oreščkov

100 g kokosovega olja

110 g agavinega sirupa

1 čajna žlička vanilije v prahu

Mleta »kava«

24 g mletih indijskih oreščkov

27 g mletih kakavovih zrn

Posip

10 g kakava v prahu

4 g cimeta

Indijske oreščke in orehe vsake posebej zmeljemo v močnem mešalniku. Nato jih združimo in dobro premešamo. Zrnato zmes nato položimo na dno manjšega modela za tiramisu. V močan mešalnik damo vse sestavine za kremo in dobro premešamo, da dobimo gladko kremo, ki jo previdno prelijemo na oreščke. Mleta kakavova zrna in indijske oreščke premešamo in potresemo po kremi. V posodici zmešamo še kakav v prahu in cimet in s sitom potresemo po vrhu kavnega posipa. Sladico pred serviranjem postavimo čez noč ali vsaj za 3 ure v hladilnik, da se dodobra strdi.

Vegi burger

  

Sestavine: 1 paprika, 1 čebula, četrt kg korenja (lahko pulpa), 1 skodelica orehov, namočeno, 1 skodelico sončničnih semen, namočeno, 1 skodelico mandeljnov, namočeno, 1 žlička sušeni paradižniki, mleti, 2 žlici hamburgerskih začimb (timijan, majaron, rožmarin), 1 čajna žlička morske soli ali zeliščne soli, žličke črnega popra, 1 steblo zelene, (neobvezno) 1 skodelica gob (lisičke), 2 stroka česna, 3 žlice svežega peteršilja.

Vse sestavine sesekljamo z multipraktikom. Začnite z orehi, ki jih sesekljajte do gladkega, pretresite jih v veliko skledo, nato sesekljajte zelenjavo in začimbe, stresite jih v skledo k orehom, nazadnje pa dodajte gobe, ki jih sesekljajte z nožem in jih stresite k preostalim sestavinam. Vse sestavine dobro zmešamo in jih oblikujemo kot hamburgerje. Damo jih v sušilec za 6 ur na eno strani in 4 ure na drugo stran.

Načo sir za burgerje

Sestavine: tri četrt skodelice akažu (indijskih) orehov, namočenih, 2 žlici vode, 1 in pol žlice svežega limonovega soka, 1 žlica tamarija (sojine omake), 3 velike stroke česna, četrt skodelice prehranskega kvasa, kanček morske soli, pol sveže rdeče paprike.  Vse sestavine damo v močan mešalnik in mešamo do gladkega.

Pasta iz črnih oliv

Sestavine: 2 žlici na soncu sušenih paradižnikov, mletih, 1 žlico olivnega olja, 1 žlica razkoščičenih črnih oliv, 1 žlička kaper, 2 žlički svežega peteršilja, četrt žličke origana, 3 liste sveže bazilike, 2 stroka česna, kanček morske soli kanček sveže paprike. Vse sestavine damo v močan mešalnik in mešamo do gladkega.

Dekoriramo po vrstnem redu

En velik list sveže solate, velika paradižnikova rezina, 3 rezine avokada, peščica rukole, vegi burger, načo sirni namaz, pasta iz črnih oliv, rdeča čebula, narezana.

 

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 13. junij 2018 / 21:54

Upajo si, zato zmorejo

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj je proslavilo 70-letnico svojega delovanja. Vključuje članstvo 18 gorenjskih občin, sicer pa sodi med najbolje organizirane na tem območju.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Jezerske ovce spet v dolini

Tradicionalni ovčarski bal na Jezerskem prirejajo že pol stoletja. Scenarij zanj je napisal domačin Vencij Krč, uprizarja pa stare običaje ob jesenskem prigonu ovc v dolino.

Kranj / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Temeljni kamen za obnovo šole v Žabnici

Kranj - Na Podružnični šoli Žabnica je bilo v preteklosti že nekaj obnov, ki pa so bile preskromne ali preveč časovno oddaljene, da bi še lahko ustrezale sodobnemu pouku. Zato so...

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Pripravljajo se na jubilej

V Domu starejših občanov Preddvor se pripravljajo na šestdesetletnico ustanove, ki jo nameravajo praznovati oktobra.

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Na razglednici tudi Marija Terezija

Turistično društvo Šenčur bo v začetku septembra izdalo razglednico s kipom Marije Terezije.

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

V Gorjah se je razlegalo ubrano petje

V počitniškem domu v Gorjah je minuli teden letovalo 35 varovancev društva Sožitje z ducatom spremljevalcev. Vsi navdušeni nad glasbenim taborom.