Na muslimanski večerji
Iftar je skupna večerja za tiste, ki se v ramazanu postijo. V petek zvečer ga je pripravila Fadila Pašić z Jesenic, ki je prava mojstrica v pripravljanju tradicionalnih bosanskih jedi.
Jesenice – Za muslimane po vsem svetu se je 10. avgusta začel letošnji sveti mesec ramazan. To je mesec razmišljanja, intenzivnega islamskega življenja, izvrševanja verskih dolžnosti, zlasti pa posta. Muslimani tako med sončnim vzhodom in zahodom ne jedo, ne pijejo, ne kadijo, ne izgovarjajo grdih besed, nimajo spolnih odnosov ... Ramazan in post spoštujejo tudi številni muslimani na Jesenicah, med njimi tudi družina Pašić s Slovenskega Javornika. V petek zvečer je Fadila Pašić pripravila iftar, skupno večerjo za osebe, ki se postijo. Fadila je mojstrica v pripravljanju tradicionalnih bosanskih jedi in v petek na mizi niso manjkali tradicionalni bosanski lonac (enolončnica iz teletine, govedine, mladega zelja, krompirja, korenja, zelene in začimb), bamija (jed iz okre, telečjega mesa in začimb), sogan dolma (polnjena zelenjava v omaki), podkriža (na podolgovate rezine narezana pogača, prelita s slanim kropom), maslenica (slana pita), burek, sirnica, hurmašice (sladica iz piškotnega testa, prelita s sladko vodo), baklava, kadaif (sladica iz testenih rezancev, mandljev ali orehov) ... Zraven je ponudila tudi pravo bosansko kahvo (kavo), ki se jo pije iz fildžanov, to je majhnih okroglih skodelic brez ročajev. »Vsako leto se v naši hiši pripravi kar nekaj iftarjev, saj nahraniti osebo, ki se posti v času ramazana, prinaša zadovoljstvo, blagoslov in po islamskem nauku tudi veliko nagrado v posmrtnem življenju. Na iftar se povabijo prijatelji, znanci, člani družine, sosedje,« je povedala Fadila. Ramazan bo letos trajal 29 dni, zaključil se bo 9. septembra s tridnevnim veseljem, imenovanim ramazanski bajram.