Kopo na Starem vrhu so letos prižgali nekdanji nadškof metropolit Alojz Uran (na sliki), župnik Ciril Istenič in župan Milan Čadež. (Foto: Tina Dokl)

Kopo letos tudi blagoslovili

V nedeljo je bil na Starem vrhu že 39. Dan oglarjev. Kopo je letos blagoslovil nekdanji nadškof metropolit Alojz Uran.

Stari vrh – Grebljica na Starem vrhu je bila minulo nedeljo prizorišče 39. Dneva oglarjev, ki je tudi letos privabil številne obiskovalce. S tradicionalno kulturno etnografsko prireditvijo želi Turistično društvo Stari vrh predstaviti stare, že skoraj pozabljene običaje, vezane na spravilo lesa, pripravo drv za kopo, postavljanje kope, koparjenje in uporabo oglja, zlasti pri kovaštvu. Dan oglarjev je tokrat posebej zaznamoval blagoslov kope, ki ga je opravil nekdanji nadškof metropolit Alojz Uran. Slednji je skupaj z javorskim župnikom Cirilom Isteničem in županom občine Gorenja vas-Poljane Milanom Čadežem tudi prižgal kopo, v kateri je bilo dvajset kubičnih metrov bukovih drv. »Ne vem, ali bo kopa zaradi blagoslova letos dala še več oglja, dobiti bi ga morali od 1.800 do dva tisoč kilogramov, vsekakor pa upam, da bom kopo uspešno skuhal in da ne bo velikih vremenskih nevšečnosti,« je dejal Anton Kokelj, ki bo med desetdnevnim kuhanjem kope kot ponavadi bival v skromni koparski bajti.

Koparji so na nedeljski prireditvi predstavili tudi podiranje kope. »Ko bo kuhana, bo trikrat manjša kot sedaj. Z 'bukovnico' se jo prebode, če ne gre skozi, so kriva drva, kar pomeni, da še ni kuhana. Kopo se z lopato začne podirati spodaj, nato pa se z grabljami loči zemljo od oglja, ki ga pobiramo z vilami,« je še pojasnil Kokelj. Ob oglarjenju so prikazali še druge običaje, povezane s tem opravilom. Drvarji so se tokrat precej modernizirali, saj so pokazali cepljenje drv z novim cepilcem, ob tem pa so poudarili, da še vedno znajo ročno cepiti drva, dobro pa jim je šlo od rok tudi žaganje z 'amerikankami'. Anica Ramovš je poskrbela za koparsko malico - koruzne žgance z ocvirki, Franc Bizovičar pa je predstavil uporabo oglja v kovaštvu.

Zbrane sta nagovorila predsednik TD Janez Dolenc, ki je bil vesel množičnega obiska, in župan Milan Čadež, ki je poudaril, da prireditev na Starem vrhu že tradicionalno združuje obiskovalce iz Selške in Poljanske doline. V kulturnem programu so nastopili citrarka Barbi Dolenec, oktet Zadružniki, Veseli koparji, Folklorna skupina Javorje in Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Sora. V zabavnem delu prireditve sta obiskovalce zabavala ansambel Saša Avsenika in skupina Strmina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 18. maj 2017 / 23:02

Prijatelji Ratitovca

Zaključila se je sedemindvajseta rekreativna akcija Prijatelj Ratitovca, ki je bila rekordna.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Kultura / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ob dnevu muzejev

Ob dnevu muzejev, v sredo, 18. maja, v Gorenjskem muzeju od 10. do 21. ure vabijo na brezplačni ogled stalnih zbirk v Kranju, Bohinjski Bistrici, Studoru in Stari Fužini, potekala pa bodo tudi ja...

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

GG Plus / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ledeni čaji in napitki

V trgovini najdemo veliko število aromatiziranih čajev, ki jim pa po želji lahko dodamo osebno noto.