Zdrav poletni jedilnik

Grahova juha s porom in brokolijem

Sestavine: 1 sesekljana čebula, 20 dag narezanega pora, 25 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 l jušne osnove, 1 lovorov list, 20 dag brokolijevih cvetov, 15 dag graha, sesekljan peteršilj, listi peteršilja za dekoracijo

Priprava: čebulo, por, krompir, jušno osnovo in lovorov list damo v veliko kozico in premešamo. Zavremo, pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo nekaj minut. Na pol kuhani zelenjavi dodamo še brokoli in grah. Jed pokrijemo in kuhamo še nekaj minut. Večkrat premešamo. Juho odstavimo, iz nje odstranimo lovorov list, jo pretlačimo z gastromiksom v gladko kremno juho. Nato juhi dodamo še sesekljan peteršilj, po okusu še solimo in popramo.

Kodrasta solata z rdečo lečo

Sestavine: 12 dag rdeče leče, 4 pomaranče, šopek mlade čebule, 1 rdeči feferon, 1 glava kodraste solate, 12 dag sira gauda

Priprava: lečo operemo, jo damo kuhat v vrelo slano vodo in počasi kuhamo 5 minut. Kuhano odcedimo in oplaknemo. Medtem olupimo pomaranče, jim odstranimo belo kožico, zrežemo na pomarančne krhlje (fileje), sok pomaranč pa shranimo. Pomarančne fileje damo na cedilo, da se osušijo.

Mlado čebulo očistimo, operemo, bele in zelene dele narežemo na tanke rezance. Feferon očistimo semenja in narežemo na drobne kocke. Zmešamo jih s čebulo in pomarančnimi fileji. Kodrasto solato očistimo, operemo, osušimo in na drobno narežemo. Sir narežemo na kocke. Zmešamo pomarančni sok, gorčico, sol in poper ter dodamo olje.

Solato zmešamo z mlado čebulo in pomarančnimi fileji. Lečo in sir zmešamo. Preliv prelijemo po solati in postrežemo. Solato ponudimo z opečenimi polnozrnatimi rezinami kruha.

Polpeti iz čičerke s sezamovo oblogo in jogurtovo omako s tahinijem

Sestavine: 25 dag posušene čičerke, 2 strta stroka česna, 1 očiščen in drobno sesekljan rdeč feferon, 1 žlička mletega koriandra in kumine, 1 žlica sesekljane sveže mete in peteršilja, 2 srednje debeli čebulici, 1 stepeno jajce, nekaj sezamovega semena za oblogo, olje za peko, sol in sveže mleti poper

Jogurtova omaka s tahinijem: svetla omaka s tahinijem - 2 žlici, 2 dl probiotičnega jogurta, 1 žlica kajenskega popra, 1 žlica sveže mete, 1 drobno narezana spomladanska čebula

Priprava: čičerko stresemo v skledo, jo prelijemo s hladno vodo in pustimo namočeno čez noč. Odcedimo jo, oplaknemo, pretresemo v kozico in prilijemo hladno vodo. Zavremo in pustimo nekaj minut vreti kakšno uro in pol do mehkega. Medtem pripravimo jogurtovo s tahinijem. V skledi zmešamo tahini, jogurt, kajenski poper in meto. Potresemo s spomladansko čebulico, kajenskim poprom in sesekljano meto ter postavimo v hladilnik. Zmešamo čičerko, česen feferone, mlete začimbe, zelišča in mlado čebulo, solimo, popramo in nato primešamo jajce. Stresemo v mešalnik in obdelamo v grobo zmes. Če je slučajno premehka, jo za krajši čas postavimo v hladilnik. Iz mešanice oblikujemo z rokami 12 polpet in vsako povaljamo v sezamovih semenih, da se dobro prekrije z njimi. Segrejemo dovolj olja za peko v ponvi. Polpete pečemo nekaj minut na eni strani in nato še nekaj minut na drugi strani. Poleg ponudimo cvetačo po dunajsko s peso v solati.

Kolerabice po dunajsko

Sestavine: 50 dag kolerabic, slan krop, 3 dag masla ali margarine, 2 dag moke, sol, poper, zelen peteršilj, žlici kisle smetane

Priprava: nadzemnim kolerabicam odtrgamo slabe in stare liste, zdrave in mlade osmukamo, jim odstranimo žile in peclje, srčne liste pustimo cele. Vse liste nato razrežemo na rezance. Oprane kolerabične glavice olupimo in z olupkom odstranimo vse olesenele dele. Olupljene glavice zrežemo na drobne kocke ali rezine.

V slan krop damo narezane liste in pripravljene kolerabične kocke ali rezine. Vode sme biti le toliko, da so kolerabice pokrite. Solimo in kuhamo. Na maslu svetlo zarumenimo moko, prilijemo pol l hladne vode in prežganje gladko razkuhamo ter zlijemo h kolerabicam. Nato naj vre še vsaj nekaj časa, da se moka razkuha in izgine okus po prežganju. Kolerabice po okusu popopramo, solimo. Nazadnje jim primešamo še sesekljan zelen peteršilj in kislo smetano. Prikuha mora biti gostljata. Tako lahko pripravimo lahko tudi še kumare, sladko zelje, cukine in ohrovt.

Sladki sirovi štruklji

Sestavine: 25 dag namenske moke, mlačna slana okisana vodo po potrebi, 2 dag olja, 1 jajce, 6 dag masla ali margarine za pokapanje

Nadev: 8 dag margarine ali masla, 2 jajci, 10 dag sladkorja, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, limonina lupina, 40 dag skute, 1 dl kisle smetane, 4 dag rozin, nekaj drobtin za potresanje in praženje

Priprava testa: moko presejemo, v sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in solimo. Prilijemo še mlačno vodo, vse razmešamo, nato zgnetemo gladko v testo, ga obdelamo v hlebček in premažemo z oljem, da se na testu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kakšne pol ure. Nato ga razvlečemo na pomokanem prtiču. Obrežemo debelejše robove in dve tretjini testa premažemo z nadevom. Preostalo tretjino testa premažemo z maščobo. Zvijemo v štrukelj, narahlo zvijemo še v prtič ali pa v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut. Kuhanega vzamemo iz vode in naj malo stoji, da se nekoliko ohladi. Nato ga odvijemo, zrežemo na kose in jih zabelimo z na maščobi prepraženimi drobtinami.

Nadev: k razmešani maščobi dodamo rumenjake, polovico sladkorja in začimbe. Rahlo umešamo, dodamo pretlačeno skuto in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Nadevu lahko dodamo tudi kakšno žlico kisle smetane, da bo bolj mazav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Vroča žemljica

Ikona slovenskega igralstva – tako filmskega kot odrskega, režiser, ki se je tudi na pevskih odrih izkazal več kot odlično, šarmantni in (očitno večni) Boris Cavazza, ki ima že sedemdeset...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Vremenarka že petnajst let

V teh poletnih dneh prav vsakega zanima vreme. Na POP TV ga edina že petnajst let, vse od nastanka televizije, napoveduje Alenka Oldroyd - Reza.

Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Dejan Raj uživa za radijskim mikrofonom

Dejan Raj, harmonikar iz Kranja, ki je bil pred leti član skupine Turbo Angels, se zelo dobro počuti tudi za radijskim mikrofonom.

Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Lisičko Kim zamenjala Katja

Najstarejša članica skupine Foxy Teens Kim je zapustila lisičji brlog.

Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

V Bohinj vsaj namočit noge

Za televizijsko voditeljico Majo Sodja bosta ves julij in prva polovica avgusta delovna, preostanek avgusta pa bo preživela na Kreti.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Brezplačne počitnice za več kot tristo otrok

Kranjska Gora - Letos bo 340 otrok del počitnic preživelo v letoviščih Zveze prijateljev mladine Slovenije. Sredstva za njihovo letovanje, 102 tisoč evrov, so bila zbrana v tudi...