Veronika in Franci Šolar ob svojih malinah, ki jih bodo začeli obirati prihodnji teden.

Sezona se začenja tudi za maline

Na Šolarjevi kmetiji bodo letos pridelali približno tono malin, polovico jih bodo predelali v sok in marmelado.

Spodnja Dobrava – Sadovnjak na Šolarjevi kmetiji na Spodnji Dobravi je pred leti močno prizadel hrušev ožig in vsa drevesa so morali posekati. Gospodar Franci Šolar ni stal križem rok in kljub težkim časom kmetijo znova postavil na noge. »Takoj tisto leto smo nasadili pol hektara novega sadovnjaka, vzporedno smo registrirali predelavo sadja kot dopolnilno dejavnost, čez dve leti smo se odločili še za nasad malin, zdaj imamo tudi manjšo trgovino, kjer prodajamo domače izdelke iz gorenjskih in drugih kmetij, tudi domače bučno olje.«

Maline prodajajo vsak dan sveže nabrane, druge predelajo v marmelado in malinov sirup. Letos pričakujejo okoli tono malin, približno pol se jih proda svežih, druga polovica gre v predelavo. Letošnje deževno vreme malinam še ni škodovalo, sadeži niti ne zamujajo, tako da bodo prihodnji teden začeli obirati, saj maline že dobivajo rdečo barvo. Potem glavna sezona traja od treh tednov do enega meseca. »Pri vzgoji malin je treba biti pozoren predvsem, da se obrani sadeži čim prej zaužijejo ali predelajo, saj niso obstojni. Treba je paziti tudi, da ne začnejo gniti« pravi Franci.

Na kmetiji delajo vsi, Veronika skrbi v glavnem za kuhanje marmelade in prodajo v domači trgovinici. Predelave so se Šolarjevi naučili na več tečajih, ki jih prirejajo v Biotehniškem centru v Naklem, uporabili pa so tudi nekaj starih receptur. »Če delaš za prodajo, je treba skrbeti za kakovost,« pravi Franci, in dodaja, da jim je letos prvič po petih letih zmanjkalo jabolčnega soka. Kupci vse bolj cenijo domače pridelke, saj na Šolarjevo kmetijo pridejo od vsepovsod, tudi iz Ljubljane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 22. maj 2014 / 12:41

Poslovni tek trojk bo spet dobrodelno obarvan

Udeleženci Poslovnega teka trojk, kjer bo letos nastopilo več kot 70 ekip slovenskih podjetij, bodo blejsko obalo obtekli v petek, 23. maja, popoldne. Vsak pretečen krog okrog jezera bo prispeval s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.