Najboljše tržiške bržole je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. (Foto: Tina Dokl)

Bržole znova na jedilnikih

Na drugem svetovnem festivalu tržiških bržol se je v kuhanju te specialitete pomerilo deset ekip.

Tržič – V soboto je v Tržiču znova dišalo po tržiških bržolah, specialiteti iz koštrunovega mesa z več kot dvestoletno tradicijo. Pod šotorom na parkirišču tržnice pri občini je namreč potekal drugi svetovni festival tržiških bržol, katerega glavni namen je, da ta specialiteta ne bi šla v pozabo in da bi bila znova pogosteje na jedilnikih. »Prvi rezultati se že kažejo, saj se bržole pojavljajo na nekaterih prireditvah v našem kraju, nekaj gostiln jih ima stalno na jedilniku, o tej jedi vse bolj razmišljajo tudi domačini,« je zadovoljna Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič.

Za kuhanje bržol v kotličkih na odprtem ognju se je letos opogumilo še enkrat več ekip kot lani. Prišlo jih je kar deset, med njimi je bila tudi ekipa iz avstrijskih Borovelj. »Vzdušje je bilo zelo prijetno, tekmovalnosti ni bilo preveč, ekipe so prijateljsko sodelovale pri kuhanju. Obstajata dva recepta, sestavine so popolnoma enake: koštrunovo meso, krompir, čebula in šetraj kot glavna začimba, razlikuje se način priprave: dušenje ali na žlico. Ekipe so bržole kuhale na oba načina,« je še dejala Zupanova. A kot je poudaril Viktor Premk, predsednik tričlanske strokovne komisije, je bil prvoten način priprave tržiških bržol dušenje: »Marsikje so jih delali na žlico in verjamem, da so bile okusne, vendar to niso originalne tržiške bržole.« Dodal je še, da bržole segajo v čas grofa Radetzkyja, prav njemu v čast so domačini začeli pripravljati to specialiteto, ki bi jo po mnenju Premka morali zaščititi kot avtohtono jed.

Komisijo so najbolj navdušile bržole, ki jih je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. »Mislim, da smo jo prepričali s prvotnim načinom priprave, torej dušenjem, recepturo smo našli v starih knjigah. Pred festivalom smo bržole samo enkrat skuhali doma,« je povedal Stanislav Smrkolj, lastnik gostilne. Bo ta jed odslej tudi na njihovem jedilnem listu? »Ne redno, lahko pa bi na sejmih golaž zamenjali s tržiškimi bržolami, da bi jih spoznali tudi ljudje v naših krajih,« je odvrnil. Na drugo mesto so se uvrstili Zmajčki iz Tržiča, tretji pa je bila Organizacijska ekipa kulinarične prireditve Pohača fest iz Borovelj, ki je obljubila, da se prihodnje leto znova vrne. Nagrado za najboljši celostni umetniški vtis so prejeli lanski zmagovalci iz ekipe Jezerska ovčka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Biatlonka odplesala v jarem

Zakonskega, da ne bo pomote. Tako bomo od sobote dalje na biatlonih z njenim "sveže pečenim" soprogom Domnom navijali za Tadejo Brankovič Likozar. Mladoporočencema želimo veliko uspešnih športnih, kot...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.