Nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak (Foto: Tina Dokl)

Vloga folne kisline v nosečnosti

Folati imajo ključno vlogo pri delitvi celic in so nujni za razvoj ploda. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali kasneje sekundarne napake nevralne cevi.

Ena najpomembnejših snovi v času načrtovanja nosečnosti in v obdobju nosečnosti in dojenja je vitamin B9 (folna kislina in folati). Folati imajo ključno vlogo pri delitvi celic in so nujni za razvoj ploda. Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali kasneje sekundarne napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem. Otroci, ki se rodijo s takšnimi napakami, največkrat niso sposobni normalno živeti ali pa so telesno oziroma duševno prizadeti. V Sloveniji se na približno 1400 rojstev rodi en otrok z motnjo v razvoju nevralne cevi. »Ob pomanjkanju folne kisline lahko pride tudi do luščenja posteljice, do zmanjšane telesne teže novorojenčkov, že dolgo časa pa je kot prvi znan učinek pomanjkanja dokazana slabokrvnost,« pravi ginekologinja prof. dr. Ksenija Geršak in doda, da so posledice pomanjkanja lahko tudi ponavljajoči se spontani splavi pri ženskah.

Ženske naj bi v rodnem obdobju uživale štiristo miligramov folne kisline na dan, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti. »Podatki slovenske študije kažejo, da so ženske, ki so splavile ali rodile otroka z napako nevralne cevi, samo v tridesetih odstotkih jemale folno kislino. Poleg tega je tudi pomemben režim, kdaj vnašamo folno kislino v telo. Folna kislina mora zapolniti zaloge v telesu že pred načrtovano nosečnostjo; po podatkih iz študije žal le trideset odstotkov žensk uživa folno kislino pred pričakovano nosečnostjo, približno petdeset odstotkov pa se jih odloči za jemanje folne kisline, ko je test za nosečnost pozitiven. Kljub relativno veliki ozaveščenosti o prehranskih dodatkih menim, da informacija o pomenu folne kisline še vedno ni ustrezna,« poudari Geršakova.

Nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak pravi, da optimalne količine folne kisline v času nosečnosti ne moremo vnesti s hrano. »Zato priporočamo prehranske dodatke, a vedno v dogovoru z ginekologom. Odsvetujemo pa kopičenje različnih prehranskih dodatkov, da ne pride do problemov, predoziranja.« Prof. Geršakova dodaja, da prehranske dodatke, ki vsebujejo folno kislino, lahko jemljejo tudi ženske, ki niso noseče, so pa na primer slabokrvne; vitamin B9 je vodotopen, kar pomeni, da ga v telesu ostane le toliko, kolikor ga organizem potrebuje.

V Združenih državah Amerike in v Kanadi so, kot še pove nutricionistka, že leta 1998 sprejeli ukrep, da se folna kislina dodaja moki in testeninam. Pred nekaj leti sta se za podoben ukrep odločili Irska in Madžarska, druge države Evropske unije se o tem še odločajo.

Zdrava prehrana nosečnice

Zdrava prehrana je čim bolj raznolika, kakovostna in uravnotežena. Še najbolje je, če je hrana pripravljena doma, ker je taka najmanj kemijsko obdelana. Kot poudarja nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak, nosečnica ne sme jesti za dva, saj si s tem kopiči le dodatne kilograme, ki se jih bo kasneje težko znebila ter doda: »Nosečnice naj se dogovorijo za individualno svetovanje glede prehrane in pripravo receptur.«

Folati v hrani

Najbogatejši naravni viri folatov so zelenolistna zelenjava (brokoli, špinača), pomaranče, solata, jetra, jajca in kvas. Prevladujočo obliko folatov v hrani lahko telo takoj uporabi. Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se jih velik del med pripravo hrane uniči. Za razliko od naravnih virov v prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabi šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 9. marec 2017 / 20:46

Dolar prepričljiv na domačem maratonu

Sedemindvajseti Pokljuški maraton AS je kljub slabemu vremenu privabil osemdeset smučarskih tekačev.

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Dobrodelni že deset let

Ustanova Petra Pavla Glavarja letos praznuje svojo prvo desetletnico. Ob jubileju so izdali zbornik, ki ga bodo brezplačno dobila vsa gospodinjstva v občini Komenda.

Tržič / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Koča dobila novo streho

S koče na Kriški gori so odstranili staro kritino in jo prekrili z novo. Dan kriških planincev je bil zato še bolj slovesen.

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili...

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Jagodni čudež

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolni eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Kar se naučimo v otroštvu ...

V Osnovni šoli (OŠ) Matije Čopa Kranj so imeli pred kratkim kulturno prireditev, na kateri so nastopili Folklorna skupina OŠ Matije Čopa in Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, otroci vrt...