Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. november 2017 / 12:07

V Lonu spet o spremembi statuta

Uprava Hranilnice Lon ponovno predlaga delničarjem spremembo prednostnih delnic v navadne ter preoblikovanje hranilnice v banko. V nedavno končani dokapitalizaciji so vlagatelji vpisali in vplačali le...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 25. oktober 2011 / 07:00

Obrestne mere za depozite

Kranj - Potrošniki lahko s pomočjo »primerjalnika« na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije pregledujejo gibanje letnih obrestnih mer za kratkoročne evrske depozite v bankah...

GG Plus / torek, 25. oktober 2011 / 07:00

Ali delnice lahko potonejo še globlje?!

Borzni indeks SBI TOP je letos izgubil že več kot četrtino vrednosti, od konca lanskega leta do minulega četrtka se je znižal z 850 na 623 točk.

Komenda / torek, 25. oktober 2011 / 07:00

Začeli so graditi povezovalni kanal

Komenda - Delavci podjetja Hidrotehnik so v minulih dneh pri občinski stavbi v Komendi začeli graditi fekalno kanalizacijo, ki jo bodo v prihodnjih treh mesecih zgradili vse do N...

Gospodarstvo / torek, 25. oktober 2011 / 07:00

Plačevanje z Moneto

Ljubljana - V vseh Mercatorjevih prodajalnah bo možno plačevati tudi z Moneto. Predstavniki Nove KBM, Telekoma Slovenije in Mercatorja bodo novost predstavili danes, v torek, v M...

Zanimivosti / torek, 25. oktober 2011 / 07:00

Igrišče za golf Bled med najboljšimi v Evropi

Bled - Revija Golf World je v svoji novembrski izdaji objavila seznam sto najboljših igrišč za golf v kontinentalni Evropi. Blejsko Kraljevo igrišče z osemnajstimi jamicami se je...