Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Janez Treven,

urednik knjige Moj kraj skozi čas

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 24. avgust 2014 / 21:07

Oboroženi neznanec oropal lokal v Radovljici

Radovljica - Na Kranjski cesti v Radovljici je v soboto okoli 23. ure neznani moški z orožjem vstopil v gostinski lokal in od natakarice z grožnjo zahteval denar. Odnesel je manjši znesek gotovine....

Kultura / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:41

Likovna kolonija na Zelenici

Zelenica – V soorganizaciji Gorniškega učnega centra na Zelenici in Kulturnega društva tržiških likovnikov bo od ponedeljka, 25., do petka, 29. avgusta, na Zelenici potekala likovna kolonija, in si...

Kronika / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:40

Pogrešanega našli mrtvega

Begunje – V Slatni pri Begunjah so v torek svojci pogrešili 50-letnega Franca Šubica, zato je policija v sredo zjutraj sprožila iskalno akcijo na območju Begunjščice, kamor je pogrešani rad zahajal...

Kronika / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:40

Na kolesu nepravilno prevažal otroka

Bled – Blejski policisti so v sredo popoldne na Bledu obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je lažje poškodoval otrok, ki ga je oče peljal na zadnjem prtljažniku kolesa. Med vožnjo je namreč ot...

Gospodarstvo / nedelja, 24. avgust 2014 / 09:40

Oklepno jeklo za audi Angele Merkel

V Razvojnem centru Jesenice ekipa strokovnjakov skrbi za razvoj novih materialov, tudi jekel za Acroni. Najnovejše jeklo Protac 500 uporabljajo za blindiranje audijev, ki jih uporablja nemška vlada.