Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 19. december 2008 / 07:00

Bukovnik bi letošnje leto najraje pozabil

Kranj - »Letošnje leto bi najraje čim prej pozabil,« je na prednovoletnem srečanju z novinarji povedal Rajko Bukovnik, predsednik Sveta gorenjskih sindikatov, ki je z neka...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 1. maj 2019 / 19:55

Obisk gorniške vasi Ramsau

Jezersko – Občina Jezersko maja organizira ekskurzijo v gorniško vas (Bergsteigerdörfer) Ramsau bei Berchtesgaden, ki leži na skrajnem jugu Nemčije. Ob svojem obisku bodo spoznali združenja Bergste...

Nasveti / sreda, 1. maj 2019 / 19:54

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

V prejšnjem zapisu sem omenila, da bomo začeli razlago kart, ki so bile dodane pri rubrikah. Vrnila sem se v leto 2016 in pojdem od tam naprej. Nekaj denarja, Hrepenenje, Žalost – preveč se obremen...

Razvedrilo / sreda, 1. maj 2019 / 19:49

Narava je najlepša slika

Kulturno umetniško društvo LIK Naklo je pripravilo razstavo slikarja Jožeta Valenčiča z naslovom Narava je najlepša slika z bogatim kulturnim programom. V polni dvorani Doma Janeza Filipiča so predsta...

Gorenjska / sreda, 1. maj 2019 / 19:48

Zbirajo zvezke za otroke iz socialno ogroženih družin

Kranj – Slovenska karitas že enajsto leto vabi k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek, ki poteka v osnovnih šolah in vrtcih. Z akcijo želijo otroke spodbuditi k solidarnosti z vrstniki iz socialno o...

Zanimivosti / sreda, 1. maj 2019 / 19:47

Ribe so včasih težje preživele

Čuvaji Ribiško družino Tržič občasno opozorijo na onesnaženja na njihovih ribolovnih in gojitvenih vodah. Žal je pogosto povzročitelje težko izslediti, saj ti hitro zakrijejo sledi do izvora onesnažen...