Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 15. november 2015 / 12:42

Poravnava potrjena tudi na sodišču

Kranj – Na Okrožnem sodišču v Kranju so v sredo pričakovano sklenili poravnavo v 124 tisoč evrov vredni odškodninski tožbi Ivane Djilas, nesojene direktorice Prešernovega gledališča v Kranju, zoper...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Previsok račun za priklop na kanalizacijo?

Škofja Loka - V Dorfarjih, Formah in pri Sv. Duhu je zgrajena kanalizacija, česar so domačini sicer veseli, skrbi pa jih, da bodo plačevali trikrat večjo ceno priklopa, kot je pr...

Gospodarstvo / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Novo vodstvo obrtno-podjetniške zbornice

Jesenice - Na mestu predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Jesenice je dosedanjega predsednika Tomaža Toma Mencingerja, ki je zbornico vodil dva mandata, zamenjal...

Preddvor / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Lepše ob jezeru Črnava

Preddvor - Razpadajoče klopi in koši za odpadke ob jezeru Črnava v Preddvoru niso bili v ponos temu turističnemu kraju. V Turističnem društvu Preddvor so se zato odločili, da jih...

Zanimivosti / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Poročila sta ju župan in župnik

Francka in Jernej Nunar z Zgornje Bele sta se prvo julijsko soboto po petdesetih letih ponovno poročila.

Medvode / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

V Medvodah štirje nagrajenci

Na slavnostni seji občinskega sveta občine Medvode, ki je bila v torek zvečer pred rojstno hišo Jakoba Aljaža v Zavrhu, je medvoški župan Stanislav Žagar osmič podelil občinska priznanja.