Sodelovanje z Doberdobom

Območno združenje RK Kranj že osemindvajset let sodeluje s sekcijo prostovoljnih krvodajalcev iz Doberdoba. Bogatijo nas izmenjave izkušenj pri organiziranju krvodajalskih in drugih humanitarnih akcij. Naša srečanja tkejo prave prijateljske vezi in nova vsebinska sodelovanja. V letu 2008 smo organizirali sodelovanje med mladimi člani RK iz osnovne šole Stražišče in Slovenske dopolnilne šole iz Doberdoba. Šoli sta podpisali listino o sodelovanju. Učenci obeh šol dopolnjujejo znanja s področja Rdečega križa.

Območno združenje krvodajalcev iz Tržiča-Italija, ki obsega osem občin, je 11. aprila organiziralo 54. dan krvodajalcev v Doberdobu. Slovesnosti se je udeležila tudi delegacija našega območnega združenja pod vodstvom predsednika Marjana Gantarja. Pridružil se nam je predsednik RKS Franc Košir. V dvorani, ki so jo krasili prapori sekcij združenja FIDES, so krvodajalci prejeli priznanja za jubilejne odvzeme krvi in plazme. Potekala je tudi razprava o strokovnih in organizacijskih vprašanjih s področja krvodajalstva, ki ima v tržaški pokrajini pomembno družbeno vlogo. To potrjuje prisotnost vseh osmih županov, ki nudijo organizacijam ustrezno pomoč. Pomembni delež k slovesni prireditvi je dodal tudi govor predsednika RK Slovenije Franca Koširja.

 

Našo delegacijo je sprejel tudi župan občine Doberdob g. Paolo Vizintin. Z občino Doberdob »naj bi« Mestna občina Kranj (obljuba je bila dana od kranjskega župana že leta 2008) podpisala listino o sodelovanju. Slovenski zamejci znajo ceniti konkretno pomoč, ki jo nudijo tovrstne oblike povezovanja z občinami v matični domovini, zato je njihova trdnost pri ohranjanju slovenskega jezika je še toliko bolj utemeljena. Izražena je bila obojestranska želja o sodelovanju na področju turizma, kot pomembni gospodarski dejavnosti.

 

V imenu delegacije RK Kranj se prijateljem iz Doberdoba zahvaljujem za prisrčen sprejem. Naj dodam, da sem pravo mojo Slovenijo doživel med odkritosrčnostjo zamejskih Slovencev in njihovo ljubeznijo do matične domovine.

 

Marjan Gantar

Predsednik RK Kranj

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 20. maj 2016 / 13:28

Davki, jabolka in marmelada

Na tržnico ne zaidem prav pogosto, le nekajkrat na leto, a še takrat, ko se odločim, me običajno, neveščega in nebogljenega, čaka kakšno presenečenje. Tudi tokrat me je. Kupim jabolka in j...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 10. marec 2022 / 17:42

Pozornost namenili stresu

Dijaki Gimnazije Kranj so skupaj s profesoricami in svetovalno službo tudi letos pripravili dogodek Dan zame, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu psihičnega zdravja.

Bled / četrtek, 10. marec 2022 / 17:41

Živali v novih prostorih

Razstava Čudovite živali na Bledu se je iz prostorov nekdanje stavbe Casino Bled preselila na novo lokacijo. Selitvi je po dveh letih sodelovanja botrovalo nesoglasje med Niko Leben in podjetjem Sitra...

Kronika / četrtek, 10. marec 2022 / 17:40

Vse večji porast spletnih prevar

Policija intenzivno preiskuje različne oblike spletnih goljufij, ki so v zadnjih letih v porastu. Lani so obravnavali več kot šeststo zadev s skupnim oškodovanjem za več kot dvanajst milijonov evrov.

Zanimivosti / četrtek, 10. marec 2022 / 17:37

Najprej se je moral poročiti

Ranjeet Singh prihaja iz severnega dela Indije, iz zvezne države Himačal Pradeš. Živi nad Gostičem Draga v Begunjah, kjer dela kot kuhar, v Slovenijo pa je prišel pred leti na pobudo prijatelja – tudi...

Škofja Loka / četrtek, 10. marec 2022 / 16:22

Škofja Loka (še) ne bo mestna občina

V odboru državnega zbora je za predlog, da Škofja Loka postane mestna občina, glasovalo sedem poslancev, proti pa jih je bilo devet.