Prve razprave o novem nacionalnem programu športa

Vse bližje smo razpravam o novem nacionalnem programu športa v naši državi. Nacionalni program je temeljni dokument, ki bo v prihodnjih letih še kako pomembno vplival na šport v Sloveniji na državni in na lokalni ravni.

Sedaj veljaven nacionalni program športa določa tudi lokalnim skupnostim sofinanciranje interesne športne vzgoje predšolskih otrok, interesne športne vzgoje šoloobveznih otrok, športne vzgoje otrok, usmerjenih v vrhunski in kakovostni šport, športno vzgojo otrok s posebnimi potrebami, interesno športno vzgojo mladine, športno vzgojo mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, športno vzgojo mladine s posebnimi potrebami, športno rekreacijo, kakovostni šport, vrhunski šport, šport invalidov. V nacionalnem programu dopuščajo tudi možnost sofinanciranja delovanja društev in občinskih športnih zvez, založniško dejavnost, informatiko in večje mednarodne in športno rekreativne prireditve. Za vsa ta področja je občina Jesenice za leto 2010 namenila 211.686 evrov, kar je za 5,8 odstotka manj kot v letu 2009.

 

Za ta sredstva je na javnem razpisu kandidiralo 27 upravičencev (lani 28). Sredstva so bila razdeljena na podlagi sprejetih meril in normativov. Komisija, ki jo je imenoval župan občine Jesenice, je svoje delo opravila korektno.

 

Skrb zbuja dejstvo, da je realno zmanjšanje sredstev vsaj še za višino uradno priznane inflacije, torej še za blizu štiri odstotke večje. Skratka situacija je izjemno kritična. Zapleten birokratski upravni postopek (od začetka javnega razpisa do prvega nakazila denarja je minilo skoraj pet mesecev) je povzročil skorajda kolaps športa v občini.

 

Zato je prav, da tudi v naši občini posvetimo razpravi o nacionalnem programu športa veliko pozornost. Športna zveza Jesenice bo kot izvajalka nalog regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije tudi organizatorka številnih razprav v regiji. V matični občini pa bo še toliko bolj zavzeto in odgovorno prevzela tudi povezovalno vlogo civilne družbe (vseh društev in organizacij), ki delujejo na področju športa. Ne nazadnje je sedaj lepa priložnost, da vsi, ki delujemo na področju športa, združimo moči v boju za obstoj! Ob razpravi ob novem nacionalnem programu športa je prišel čas tudi za prevetritev občinskih programov.

 

Športniki želimo obdržati čim več športnih in rekreativnih programov. Tega si želijo prav gotovo tudi občani. Kakšne so zato možnosti, pa bo morala odločiti lokalna politika. Ni dvoma, da je odgovornost za obstoj športa v občini vsaj na sedanji ravni na plečih tistih, ki bodo kreirali lokalno politiko. Ne nazadnje smo športniki tudi volivci. Dobra tretjina občanov se tako ali drugače ukvarja s športom ali rekreacijo. Zato si zaslužimo, da se šport obravnava vsaj približno enakovredno z drugimi družbenimi dejavnostmi. Naj zaključim z javnim pozivom vsem zainteresiranim, da se v prihodnjih dveh mesecih (maj, junij) tvorno in aktivno vključijo v razprave o novem nacionalnem programu športa in razvoju jeseniškega športa.

 

Branko Jeršin

(Regijska pisarna OKS Jesenice)

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 17. maj 2013 / 07:00

Povej, kaj sanjaš …

»Znajdem se v svetlem gozdu in zagledam svojo mamo, ki leži na tleh pokrita z dvema mogočnima smrekama, ki sta padli nanjo, vendar je nista ubili, kajti zgornji del trupa je že dvignila, o...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 29. april 2014 / 07:00

Ogorčeni kmetje zaprli cesto

Fizične zapore dostopov do poljskih in gozdnih poti na avtocestni priključek Brnik, zaradi katerih so v petek slabih pet ur protestirali prizadeti kmetje, ostajajo tudi po včerajšnjem sestanku na prom...

Škofja Loka / torek, 29. april 2014 / 07:00

Prebili so predor pod Stenom

V petek so pod Stenom prebili 660 metrov dolg predor na trasi poljanske obvoznice in dogodku tudi nazdravili.

Kranj / torek, 29. april 2014 / 13:52

Kaznovani po petindvajsetih letih

Kokrica – Na Kokrici, kjer že vrsto let parkirajo tisti, ki se odpravljajo na avtobus in tudi na rekreacijo, so redarji pred kratkim poostrili nazor in začeli kaznovati.

GG Plus / torek, 29. april 2014 / 13:50

Prva svetovna vojna vstaja iz pozabe

Poleti bo minilo že sto let od začetka prve svetovne vojne. Ta stoletnica zbuja neverjetno veliko javno in zasebno pozornost po vsem svetu; vojna 1914–1918 je bila v preteklosti že precej pozabljena,...

Nasveti / torek, 29. april 2014 / 13:25

Nutellina torta

Menim, da mi ni treba utemeljevati, da je Nutellina torta nekaj najboljšega, kar lahko pojeste … Nutella nikoli ne razočara.