Učenci med izdelovanjem prehrambene piramide

Jedo zdravo in kulturno

Na Osnovni šoli Predoslje so v tem šolskem letu izvajali projekt Zdravo in kulturno prehranjevanje.

»S projektom smo učence od prvega do petega razreda ozaveščali o pomenu zdravega prehranjevanja, poleg tega pa smo skušali dvigniti kulturo uživanja hrane. Zastavljeni cilj smo vsekakor dosegli,« pravi Janja Sršen, koordinatorica celoletnega projekta Zdravo in kulturno prehranjevanje na OŠ Predoslje pri Kranju. Že na začetku šolskega leta so v sodelovanju s šolsko kuhinjo določili nekaj sprememb. Pri malici so uvedli pladnje, večkrat na teden imajo dodatni obrok sadja, ki ga razrežejo na koščke, saj ga tako otroci zaužijejo bistveno več, v prehrano so dodali tudi črni in polnozrnati kruh, učence so spodbujali k pravilni uporabi jedilnega pribora in jih usmerjali h kulturnemu vedenju pri mizi ... Projekt so pred kratkim sklenili z dvodnevnimi delavnicami, v sklopu katerih so učenci spoznavali bonton, kuhar jih je poučil o primernem obnašanju v jedilnici, izdelovali so prehrambeno piramido, pripravili so zdrav zajtrk s tremi vrstami skutnih namazov in pogrinjek, ki so ga opremili z lično zloženim prtičkom, reševali so naloge in kviz, za konec pa so si ogledali še lutkovno predstavo Vse najboljše za te, ki je otroke dodatno nagovorila k razmišljanju o pomenu zdravega in kulturnega prehranjevanja.

»Čokolade ne smemo pojesti preveč. Zaradi sladkarij te lahko boli želodec, slabe pa so tudi za zobe. Pri kruhu je bolje, da se odločimo za rženega ali črnega. Pomembno je, da se med jedjo lepo obnašamo, da drugim zaželimo dober tek,« je o zdravem in kulturnem prehranjevanju ugotavljala tretješolka Taša. Njena sošolka Nika je dodala: »Pomembno je, da pojemo čim več sadja in zelenjave. Dobri so bili tudi zdravi namazi s tuno, kumaricami in drobnjakom, ki smo jih pripravljali v šoli. Ne spodobi se, da med obroki preveč govorimo, sploh pa ne s polnimi usti.« Njun sošolec Matjaž nam je zaupal, da se je zahvaljujoč projektu navdušil za špinačo, ki je prej ni maral. »Pred jedjo si moramo nujno umiti roke, da ne gremo jesti z bacili. Na koncu si moramo obrisati usta in za seboj pospraviti mizo,« je dodal o obnašanju pri jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 15. maj 2012 / 07:00

Precej volne konča kot odpadek

Rejci ovc se glede uporabe volne znajdejo, kot vedo in znajo. Precej volne konča kot odpadek, nekaj je dajo spresti v niti ali jo ponudijo odkupovalcu, v zadnjem času narašča tudi zanimanje za volno k...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 16. avgust 2010 / 07:00

Morskega psa nismo srečali

Vso soboto sem se veselila kopanja - če le voda nekje med Izolo in Portorožem ne bo preveč umazana, pa naj bi mi na koncu to preprečil morski pes. Tako so mi razložili novinarski kolegi, vendar nisem...

Prosti čas / ponedeljek, 16. avgust 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Bila sem zunaj pred domačo hišo, ponoči in se zagledala v nebo polno zvezd. Zagledala sem pet medvedkov, ki so se držali za roke, bili so sestavljeni iz zvezd. Prišla sta še moj brat in oče,...

GG Plus / ponedeljek, 16. avgust 2010 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 16. avgust 2010 / 07:00

Šepetalnica za veter (8)

Kdo bi vedel, kolikokrat je Vasilija in Fedorja uspavalo ali prebujalo ropotanje koles, sopenje lokomotive, ki je divjala po natančno začrtanih poteh, čeprav sta redkokdaj vedela, kam...

GG Plus / ponedeljek, 16. avgust 2010 / 07:00

Kronika tedna

S sekiro nad ženo in hčerko Na sodišču v Murski Soboti je na zatožno klop sedel 66-letni Štefan Žalik iz Velike Polane, ki ga tožilstvo obtožuje poskusa umora 64-letne...