Minister Boštjan Žekš v pogovoru z glavnim organizatorjem sejma Alojzom Lahom in Aleksandrom Kotnikom iz Mehanizacije Miler (Foto: Tina Dokl)

Doslej največji sejem

Letošnji spomladanski sejem v Komendi je bil po površini razstavišča in številu razstavljavcev največji doslej. Na dvajset tisoč kvadratnih metrih razstavnega prostora se je predstavilo skoraj štiristo razstavljavcev.

Komenda – »Verjetno se marsikdo sprašuje, kaj pa ta dela tu. S kmetijstvom res nimam nobene velike povezave, a iz osnovne šole vem, da je Slovenija zrasla iz zemlje. Nekateri, ki živijo v mestih, pa danes mislijo, da zemlje ne potrebujemo, saj hrano lahko kupimo v trgovini,« je dejal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ko je v petek v Komendi skupaj s prireditelji in gosti odprl tridnevni spomladanski sejem kmetijske, gozdarske in gradbene mehanizacije in bil ob tem še posebej zadovoljen, da so bili med gosti tudi predstavniki kmečkih organizacij iz zamejstva – iz avstrijske Koroške in Italije. Kot je v imenu prireditelja sejma, Konjeniškega kluba Komenda, dejal njegov predsednik Alojz Lah, se je na prvem tovrstnem sejmu pred petnajstimi leti predstavilo le sedem razstavljavcev kmetijske mehanizacije, na letošnjem, ki je bil največji doslej, se jih je skupno že skoraj štiristo, kar ga uvršča na drugo mesto med kmetijskimi sejmi v državi, takoj za radgonskim. »Sejem se bo zadušil, če ne bomo nekaj ukrenili,« je stisko s sejemskim prostorom slikovito ponazoril komendski župan Tomaž Drolec in odgovoril tistim, ki ga sprašujejo, kam naj bi preselili sejem: »Nad cesto Želodnik–Vodice naj bi odkupili dvajset hektarjev zemljišča in tam uredili hipodrom, na katerem bi lahko prirejali tudi konjeniške dirke evropskega ranga, prostor za avkcijo živine, tržnico in sejmišče, na katerem bi poleg kmetijskega lahko prirejali še druge sejme.« Predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Ciril Smrkolj je ugotavljal, da je gospodarski in socialni položaj slovenskega kmeta težak, a tudi v hudi krizi je treba ohraniti mirno kri ter v dialogu iskati rešitve. Branko Ravnik, generalni direktor direktorata za kmetijstvo na kmetijskem ministrstvu, pa je med glavne letošnje naloge uvrstil izvedbo subvencijske kampanje ter pripravo zakonov o kmetijskih zemljiščih in o promociji kmetijskih izdelkov.

Na sejmu so se predstavile tudi okoliške kmetije, nekatere ustanove, društva in druge organizacije, še pred odprtjem sejma pa je bilo v organizaciji ljubljanskega kmetijsko gozdarskega zavoda predavanje o kmetovanju na vodovarstvenih območjih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 6. junij 2019 / 11:45

Tekači na Brezjah

Znani so najboljši na tretjem izmed devetih tekov v letošnji seriji Gorenjska, moj planet.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Končuje se rok za oddajo vlog

Kranj - Mestna občina Kranj bo letos na podlagi že objavljenega javnega razpisa namenila za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja 135 tisoč evrov. Za oddajo vl...

Prosti čas / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pomoč materinskemu domu

Z dobrodelno prireditvijo Kranjčani materam so letos zbirali denar za nastajajoči gorenjski materinski dom.

Mularija / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pustimo otrokom izživeti sanje

 Ob materinskem dnevu so potekali številni dogodki, v vrtcu pri OŠ Predoslje pa so četrtkovo popoldne prijetno razširili v druženje staršev in otrok in ga poimenovali Pustimo otrokom izživet...

Kultura / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Steletovo priznanje Maji Avguštin

Podelili so Steletove nagrade in priznanja za leto 2009. Med dobitniki priznanj je tudi konservatorka kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine mag. Maja Avguštin.

Zanimivosti / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Sprehod po celem snegu

Na Pokljuki so minuli konec tedna pripravili prvi krpljarski festival za ljubitelje hoje po brezpotjih v naravi.