Jedi za velikonočne dni

Gnjat v testu s smetanovim hrenom

Sestavine: 50 dag domače gnjati, svinjskega stegna, 20 dag bele moke, 2 grama kvasa, olje, sol, voda po potrebi, 1 jajce. Priprava: Meso skuhamo v veliki količini vode. Kuhano gnjat ohladimo v vodi, ki smo jo kuhali, jo dobro osušimo in zavijemo v pripravljeno kvašeno testo.

Testo zamesimo iz moke, kvasa, vode, jajca in z dodatkom nekoliko olja, soli, v voljno testo. Ko testo dobro vzhaja, ga razvaljamo za slab centimeter na debelo in premažemo z rahlo stepenim beljakom. Dobro osušeno gnjat položimo na testo in jo z njim ovijemo. Iz ostankov testa z modelčki izrežemo liste, cvetlice in z njimi okrasimo gnjat, pripnemo jih z nageljnovimi žbicami. Gnjat položimo na pekač, jo premažemo s stepenim beljakom in pečemo pri 180 stopinjah Celzija toliko ur, kolikor tehta gnjat. Poleg ponudimo smetanov hren, vložene gobe ali kislo zelenjavo.

Sestavine za smetanov hren: 18 dag hrena, 3 dl kisle smetane, sol, poper.

Priprava: Očiščen in nariban hren primešamo začinjeni kisli smetani.

Goveja juha z domačimi rezanci

Sestavine: 70 dag govejih reber ali prsi, 1,50 l vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, peteršiljeve korenine, malo gomolja zelene, 1 srednje velika čebula, list ohrovta, košček pora), sol, poper, muškatni orešček, malo žafrana, sesekljan peteršilj.

Priprava: Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo. Kosti primerno veliko nasekamo, po želji tudi blanširamo. Zelenjavo očistimo in operemo. Gomolj zelene, korenino peteršilja in čebulo grobo narežemo.

Na meso nalijemo vodo, pristavimo in pustimo zavreti. Juha naj počasi vre kakšno uro, nato dodamo zelenjavo in začimbe. Narezano čebulo pa poprej lahko opečemo v ponvi z zelo malo olja, solimo. Juha naj prikrito vre še kakšno dobro uro. Kuhana naj stoji kakšne pol ure, da se očisti. Nato jo precedimo skozi gosto cedilo. Čisti juhi dodamo sesekljan peteršilj ali narezan drobnjak.

Juha je znatno boljša, če v njej kuhamo košček jeter. Za dobro juho damo kuhat meso v hladno vodo, če pa želimo meso sočnejše, ga pristavimo v toplo vodo.

Sestavine za rezance: 15 dag moke, 2 jajci, ščep soli.

Priprava: Moko presejemo na desko, naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce. Nato vse skupaj pognetemo in testo gnetemo tako dolgo, da postane voljno in se ne oprijema več rok in deske. Če ga prerežemo, mora biti gosto in brez luknjic. Hlebček namažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica. Dobro odpočitega tanko razvaljamo in posušimo. Ne preveč osušenega narežemo na tanke rezance. Kuhamo jih v slanem kropu, samo nekaj minut. Kuhane rezance oplaknemo s toplo vodo in jih damo v precejeno juho.

Zvitki morskega lista z bučkami

Sestavine: 2 morska lista, okoli 90 dag, 30 dag bučk, 10 dag riža, 14 dag morskih sadežev, 1 jajce, sol, poper, česen, peteršilj, olivno olje, 0,20 bele ribje omake z narezanim drobnjakom, 10 korenčkov, maslo po potrebi.

Priprava: Morska lista očistimo in filiramo. Bučke narežemo na podolžne rezine, debeline filejev in jih blanširamo v vreli slani vodi. Kuhanemu rižu primešamo jajce, sesekljan peteršilj ter na olivnem olju in česnu prepražene morske sadeže, sol, poper.

Na pooljeno alufolijo polagamo izmenično slane fileje morskega lista in bučk, po sredini položimo riževo maso, zvijemo in kuhamo v vodni kopeli 20 minut. Med tem časom v slani vodi skuhamo korenčke. Kuhane narežemo na palčice, jih zabelimo z maslom in položimo na krožnik. Krožnik polijemo z belo ribjo omako, ki smo ji dodali narezan drobnjak, nanjo pa dekorativno naložimo narezan ribji file.

Jagnječje stegno

Sestavine: 1 jagnječje stegno 1,50 kg, sol, rožmarin, nekaj brinovih jagod, nekaj listov bazilike, očiščena šalotka, česen, 15 češnjevih paradižnikov, maščoba za peko, belo vino, 60 dag riža, žlica curry praška, 1 žlica masla ali margarine.

Priprava: Stegno očistimo, natremo s soljo in prelijemo z vročo maščobo. Počasi pečemo z začimbami, šalotko in česnom. Med peko pečenko dobro polivamo z nastalim pečenkinim sokom in belim vinom. Soku pred uporabo odstranimo maščobo. Ponudimo ga na dušenem rižu, ki smo mu dodali curry prašek. Pečenko obložimo s pečeno šalotko, česnovimi stroki, češnjevimi paradižniki in okrasimo s svežim rožmarinom.

Skutna strjenka s smetano

Sestavine: 3 rumenjaki, 12 dag sladkorja, 3 dl sladke smetane ali mleka, 12 dag skute, 3 dag želatine, 1 zavitek vanilina, 3 beljaki, 1 dl sladke smetane za okrasitev.

Priprava: Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešamo. Nato med mešanjem prilivamo mleko ali segreto sladko smetano. Kremo postavimo nad soparo in stepamo, da se masa zgosti. Odstavimo, dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Razmešamo, da se enakomerno porazdeli. Mlačni kremi primešamo še pretlačeno skuto, vanilin sladkor in trd sneg beljakov, med katerega smo vtepli preostali sladkor. Modele za puding namažemo z oljem, napolnimo s strjenko in postavimo za dobro uro v hladilnik, da se dobro ohladi. Tik pred serviranjem strnjenko okrasimo s stepeno sladko smetano in poljubnim sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 13. maj 2009 / 07:00

Najbolj navdušili najmočnejši

V Kranju se je v petek začel že petnajsti Teden mladih, ob množici prireditev pa so najbolj navdušili tekmovalci, ki so pokazali svoje mišice in moč pri vleki kamiona, dviganju avtomobila in prenašanj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Titu Koširju novinarska nagrada Bratstvo resnice 2010

Kranj - V okviru novinarskih dnevov je Društvo novinarjev Slovenije konec tedna v Ankaranu podelilo novinarske nagrade Consortium veritatis - Bratstvo resnice 2010. Med nagrajenc...

Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Od Krsta pri Savici do razstave jaslic

Škofja Loka - Ob 210. obletnici rojstva Franceta Prešerna in v čast dneva samostojnosti župnija Stara Loka pripravlja recital Krsta pri Savici v izvedbi Tanje Jenko in s sodelova...

Tržič / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Cene vrtcev dopolnili

Tržič - Vzgojno varstveni zavod Tržič je pripravil lani izračun cen programov, ki ga je 17. septembra 2009 potrdil občinski svet. Celodnevni program otrok od enega do treh let st...

Tržič / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Dela v Pristavi končujejo

Pristava pri Tržiču - Tudi v naselju Pristava so obnovili vodovod in kanalizacijo ter druge napeljave. Postavili so javno razsvetljavo in pripravili cesto za ponovno asfaltiranje...

Nasveti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Znane osebnosti (6)

Profesor Anton Pavlič, primskovški rojak, slavist, šolnik in bibliotekar, je vidno zaznamoval kranjski kulturni utrip v desetletjih po drugi svetovni vojni. Službo...