Preddverje z atrijem je ponudilo tudi vonj po paelli. (Foto: Tina Dokl)

Ko zadišijo ribe

Slanikova pojedina je spet privabila številne obiskovalce, Gorenjski tisk pa se je znašel med nagrajenci za vrhunsko izdelavo kuharske knjige.

V ljubljanskem Grand hotelu Union so pripravili že 85. Tradicionalno Slanikovo pojedino, razstavo in pojedino kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot. Mimogrede pa je svojo tiskovno konferenco pripravilo še Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Predstavili so aktivnosti slovenske nacionalne kuharske reprezentance, ki se je vrnila z mednarodnega tekmovanja Intergastra 2010 v Stuttgartu, društvu pa je bilo januarja letos na 34. WACS kongresu v Santiagu v Čilu zaupano nadaljevanje predsedovanja članicam WACS južne Evrope. Pridobili so še certifikat WACS Global Master Chef, kar pomeni še zadnjo potrditev ob naslednjem preverjanju znanja oziroma izvajanju praktičnega dela mojstrskih izpitov s strani WACS-ovega komiteja za izobraževanje. Društvo bo nosilec certifikata in hkrati odgovorno za evidenco nosilcev tega prestižnega naziva.

Iz Stuttgarta pa so se kuharji vrnili s kopico odličij. Davor Družinec (JZG Brdo Hotel Kokra) je s hladno ploščo za osem oseb osvojil zlato medaljo, Branko Podmenik (Lek storitve, d. d., Ljubljana) je s trihodnim dnevnim menijem dobil srebro, Alma Rekić (Sava hoteli Bled, d. d., Park) s tremi različnimi tortami bron, Marko Pavčnik (Hotel Evropa, d. o. o., Celje) se je izkazal s finger foodom in osvojil zlato, zlata pa sta bila tudi Barbara Lisjak in Marino Furlan (Hit, d. d., Perla Casino & hotel). Barbara s pripravo restavracijskih sladic, Marino pa z masleno skulpturo: pravljico o Zlatorogu. Ekipi sta spremljala še Janez Dolšek (Grand hotel Union) in Borut Jakič (HIT, d. d., Nova Gorica).

Uspešen trenutek pa je pred kratkim doživel kranjski Gorenjski tisk. Februarja je v Parizu potekal prvi mednarodni sejem kuharskih knjig Paris Cookbook Fair. Na predvečer odprtja sejma se je že petnajstič zapored odvijala slovesnost ob podelitvi nagrad za najboljše dosežke na področju kuharskih knjig v letu 2009, ki jih podeljuje združenje Gourmand International. V kategoriji najboljša tiskarna kuharskih knjig Best Cookbook Printer in the World je prvo nagrado in čudovito stekleno skulpturo, ki jo je oblikovalo podjetje Swarowski, tokrat prejelo grafično podjetje Gorenjski tisk iz Kranja za izdelavo kuharske knjige znane ljubljanske restavracije CUBO z naslovom CUBO doma.

Če vam je kaj zbudilo tek, ste se lahko v petek zvečer odpravili na Bled, kjer so v Hotelu Triglav Bled pripravili kulinarični večer priznanega francoskega kuharja Erica Sapeta in Uroša Štefelina, ki je v januarju tudi spoznaval Ericove skrivnosti provansalske kuhinje.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 7. december 2020 / 19:25

Koronavirus in mi, 7. del

Po prhanju sem moral nazaj v posteljo, bil sem čisto brez moči. Dobra stvar tega je, da enostavno ugasneš in se v nekem trenutku potem spet zbudiš. Vmesni čas prebiješ povsem brez misli. Podobno ko...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na e...

Gorenjska / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Z e-kolesi po prelepi Gorenjski

Bled, Bohinj, Kranjsko Goro in druge gorenjske turistične bisere si je mogoče ogledati tudi z električnimi kolesi. Izposoditi si jih je mogoče v večini turističnih krajev, organizirajo pa tudi celodne...

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Prosim vas za pogled v mojo prihodnost. Zanima me zdravje in denar. Kaj pa moji domači, sin, hči in mož, razumevanje? Velikokrat se sprašujem, ali sem res vedno glavni krivec za vse, nared...

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Zvezdnica Zofka

Chorchyp o svojih vzponih in padcih pripoveduje v pesmi V tem življenju, Ninina Zofka pa se je na snemanju še enega videospota počutila pasje zvezdniško.

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

»Žejni ko pes« (2)

Prejšnji teden smo si pasje dni lajšali s pitjem hladnih zeliščnih napitkov, tokrat pa si privoščimo izjemno osvežilne sadne napitke, ki so hkrati polnega okusa. Za pripravo ne potrebujemo veliko sest...