Jedi za zimske dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery

Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.

Divjačinska kremna juha

Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane

Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.

Zelena s sirom

Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper

Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.

Pappadrele s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota

Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.

Bržola po domače

Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike

Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje

Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.

Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 27. april 2022 / 16:42

Na čistilni akciji več kot petsto občanov

Cerklje – Občina Cerklje je v soboto organizirala čistilno akcijo. Udeležilo se je je več kot 500 ljudi, med njimi člani gasilskih in drugih društev, učenci, ribiči, ... Udeleženci so ugotavljali,...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 23. april 2015 / 21:13

Praznoval je Jože Antonič

Jože Antonič, soustanovitelj Alpskega kvinteta in bivši župan Bleda, je 70. rojstni dan praznoval 29. marca, ko so mu v hotelu Ribno pri Bledu voščili domači in številni prijatelji. Na Domačiji Vodnik...

Kronika / četrtek, 23. april 2015 / 21:02

Policisti iščejo nevarnega voznika

Voklo – Kranjski policisti prosijo za informacije o neznanem vozniku ali voznici, ki je v torek, 14. aprila, dopoldne pri bencinskem servisu v Voklem na gorenjski avtocesti z avtomobilom zapeljal v...

Razvedrilo / četrtek, 23. april 2015 / 21:02

Povežimo Kranj 2015

Kluba Lions in Rotary Kranj sta si podala roki na petkovem dobrodelnem večeru Povežimo Kranj 2015. Dogodek je gostila dvorana Kongresnega centra Brdo pri Kranju, letos pa so ga organizirali že petič....

Rekreacija / četrtek, 23. april 2015 / 21:00

Letos so kolesarili tudi po Korčuli

Letošnja že šestnajsta BAM.Bi Damlacija tour je med 6. in 11. aprilom udeležencem postregla z lepim vremenom, čeprav je na začetku kazalo, da bosta veter in oblačnost pokvarila vzdušje.

Kamnik / četrtek, 23. april 2015 / 20:57

Ob Bistrici že skoraj do Domžal

Občina Kamnik je v Volčjem Potoku odprla še en odsek priljubljene rekreacijske poti ob Kamniški Bistrici. Do meje z občino Domžale, kjer omenjena pot ob Bistrici poteka že po vsej dolžini občine, manj...