Božična toplina znanih tekočin

Grog - tradicionalna topla zimska pijača, ki poleg čaja, sladkorja, cimetove skorjice ali kakšne druge praznične začimbe vsebuje tudi temni rum in še eno ali dve drugi žgani pijači, denimo sadjevec ali brinovec. Glavni sestavini groga sta sicer čaj in rum, a nekateri ga pripravljajo tudi tako, da čaj nadomestijo s kuhanim vinom ali pa jabolčnim sokom. Če grog zaužijemo v majhnih količinah, naj bi odpravljal prehlad. Grog ponudimo v primernem kozarcu, ki smo ga okrasili z rezino limone in cimetovo skorjico.

Kuhano belo vino - v decembrskem času navadno pogosteje kot sicer posegamo po najbolj priljubljenem zimskem toplem napitku. Poleg toplega čaja, seveda. Receptur zanj je veliko, zelo priljubljena je tudi sledeča: v lonec vlijemo en liter kakovostnega belega vina, pol litra vode, trideset dekagramov sladkorja, dve cimetovi palčki, deset klinčkov in limono, narezano na kolobarje. Vse skupaj premešamo, tik preden zavre, pa pripravek odstavimo z ognja.

Kuhano rdeče vino - številnim sede tudi rdeče kuhano vino, ki ga prav tako lahko pripravimo na sto in en način. Danes vam zaupamo precej priljubljeno recepturo: v posodo vlijemo liter dobrega rdečega vina, šest decilitrov vode, trideset dekagramov sladkorja, dve vejici rožmarina, deset klinčkov, dve cimetovi palčki in pomarančo, narezano na tanke kolobarje. Vse skupaj premešamo in segrevamo, še preden zavre, odstavimo z ognja, precedimo in postrežemo. Za boljši okus, lahko dodamo še žlico temnega ruma.

Božične čajne mešanice in praznična kava - okusno in duhovni naravnanosti božiča primerno čajno mešanico, ki v blaženi noči marsikomu pogreje srce, si pripravimo iz cimetove in vaniljine skorjice, klinčkov, pomarančne lupine, suhih jabolk, hibiskusa in šipka. Če nimamo vseh sestavin, lahko kakšno tudi izpustimo. Kdor prisega na domača zelišča, naj skupaj zmeša cvet plavice, poprovo meto, vrtnico, šipek in lipo, ali pa kamilico, limonino travo, ki jo lahko nadomesti tudi s citronko, in lipo. Poskrbimo, da bo v prazničnem času nekaj posebnega tudi naša kava – dodajmo ji cimet, vanilin sladkor ali skorjico ter pomarančno lupino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Pohvala za prvomajsko budnico

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora ima pomembno kulturno poslanstvo, tokrat pa ga moramo pohvaliti za vsakoletno prvomajsko budnico po mestu. V svojem jutranjem pohodu se ustavijo na stalnih...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 4. september 2011 / 07:00

Noč Radia Belvi

"Ejga tastar, a mamo kej za mešat?" Takšni in podobni stavki so bili ena izmed tem prve sobotne noči v mesecu septembru. Na Primskovem je bila namreč že tradicionalna Noč Radia Belvi, ki oznanja...

Humor / nedelja, 4. september 2011 / 07:00

Pod palmami ob Gardskem ...

Gardaland, Slovencem najbližji zabaviščni park, ob Gardskem jezeru v Italiji, z Gorenjskega oddaljen kakih 350 kilometrov, je na poti proti južni Franciji vsekakor primeren "meeting point", bi se rekl...

Šport / nedelja, 4. september 2011 / 07:00

Avbljevi srebro, Sajovčevi dva brona

Slovenci se z evropskega prvenstva vračajo z dvema medaljama, brez pravega leska.

Gospodarstvo / nedelja, 4. september 2011 / 07:00

Z novim predlogom so bolj zadovoljni

Kranj - Ministrstvo za finance je prejšnji petek predstavilo spremenjeni osnutek zakona o davčnih blagajnah, s katerim so v kmetijstvu bolj zadovoljni kot s prejšnjim, po ka...

Šport / nedelja, 4. september 2011 / 07:00

Na Bledu največ kolajn za Veliko Britanijo

Bled - S tekmo ženskih enojcev, tekme so se danes začele poldrugo uro prej kot je bilo sprva predvideno, je na Bledu padel zastor nad letošnjim svetovnim prvenstvom v veslanju. V...