Jedi za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva. Naj po stanovanju zadiši.

Vanilijevi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina polovice limone.

Priprava: Med moko zamešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in nato ugnetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro v srednje vroči pečici. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu. Pečica naj bo segreta na 180 stopinj Celzija.

Navadni keksi iz strojčka

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina polovice limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za vanilijeve rogljičke. Na hladnem pustimo počivati testo pol ure. Nato s strojčkom za kekse naredimo enakomerne kekse. Položimo jih na pomaščen pekač in spečemo v vroči pečici zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina plovice limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo, nekaj testa pustimo, da z njim naredimo mrežo. Testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih naložimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj C. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo na poljubne kose.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag albert keksov, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag jedilne čokolade, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do 6. stopnje v nit. Albert kekse zmeljemo na stroju za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno razrežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Čokoladni narastek

Sestavine: 8 dag jedilne čokolade, 7 dag masla ali margarine, 2 rumenjaka, 1 beljak, 3 dag sladkorja, 1 dl sladke smetane, maščoba za model, škrobna moka po potrebi.

Priprava: Jedilno čokolado razpustimo in ji dodamo maslo ali margarino. Ko se maščoba raztopi, ji primešamo še sladko smetano in penasto umešana rumenjaka z 2 dag sladkorja. Če je čokolada premehka, ji po potrebi dodamo malo škrobne moke. Modelčke za narastek namažemo z maslom ali margarino. Kuhamo v vodni kopeli 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ponudimo v posodicah, poleg pa ponudimo pomarančno omako.

Omaka: 3 pomaranče, 7 dag sladkorja, 3 žlice maraskina ali drugega likerja, škrobna moka po potrebi.

Priprava omake: Pomaranče operemo, jih olupimo in olupke narežemo na tanke rezance. Sok pomaranče zavremo s sladkorjem in v njem prevremo rezance. Po potrebi omako še zgostimo s škrobno moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2022 / 14:48

Zahvalili so se po slovensko

Ljudska univerza (LU) Kranj v programu medgeneracijskega sodelovanja organizira brezplačni tečaj učenja slovenščine za ukrajinske begunce, ki so nastanjeni v kranjski občini. »Zelo sem hvaležna Sloven...

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:31

Prva v službi mesnice

Ekskluzivno smo izvedeli, kaj pomeni slogan »Prvi v službi mesnice«, nove slovenske televizije Nova 24 TV v nastajanju.

Komenda / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:27

Skrbijo za kakovostno starost

Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Komenda praznuje deset let. Osnovni dejavnosti sta družabništvo s starejšimi občani in srečevanje v medgeneracijskih skupinah.

Kranj / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:20

Revizorski »cvek« za vrtce

Računsko sodišče je Kranjskim vrtcem izreklo negativno mnenje o pravilnosti javnega naročanja v obdobju 2012–2014. »Zavod zaradi nepravilnosti ni bil oškodovan,« zagotavlja njegova ravnateljica.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:02

Hrvatje so rekli: Spektakularno!

Srđ je 412 metrov visok hrib za obzidjem Dubrovnika. Do njega lahko dostopate z nihalko in ob lepem vremenu obiskovalcem nudi izjemen razgled: pred vami leži Dubrovnik z okolico kot na dlani. Z eno be...

GG Plus / ponedeljek, 9. november 2015 / 13:56

Kje je Amerika?

Da je Amerika onstran oceana, se seveda ve. V slovenskem spominu je tudi pomen »Amerike« kot besede za obljubljeno deželo. Slovenci, ki so pred več kot sto leti množično odhajali čez ocean...