Kaki

To je povsem neužitno, sem se zmrdoval ob prvem zelo trpkem srečanju s kakijem.

Kasneje mi je prišel v roke izraelski križanec sharon, ki sploh ni trpek, tudi ko je še povsem kompakten, in všeč mi je postal tudi kaki, le da sem ugotovil, da mora biti povsem dozorel. Pri povsem dozorelem kakiju se mora tanka lupina stekleno svetlikati, na rahel pritisk pa se mora ugrezniti. Tak kaki je zelo sladek in mu samo odtrgamo čašo ter želeju podobno meso pojemo z žlico. Iz kakija lahko pripravljamo najrazličnejše omake, z njim lahko aromatiziramo kis, ga sušimo ali iz njega napravimo marmelado. Najboljši pa je sam po sebi, če je seveda dovolj zrel, saj ni boljšega kot rajsko sladek okus zrelega kakija v času, ko je jesen že pometla listje z dreves in se v naravi pojavijo prve slane ali celo sneg. Kaki kupimo nepoškodovan, lep na pogled, lahko tudi trši na otip. Shranimo ga v hladen prostor, kjer odvisno od zrelosti počaka tudi 14 dni. V hladilniku shranjujemo sadje in zelenjavo v plastičnih neprodušnih posodah zaradi dehidracije. Zorenje kakijev pa pospešimo tako, da ga prestavimo v toplejši prostor skupaj z jabolki. Ima pa kaki še eno dobro lastnost, je zelo odporen za razne škodljivce, tako da se ne škropi po plodovih z različnimi kemijskimi pripravki, razen če pridelovalci iz svojega neznanja ne škropijo preventivno, tako da je smiselno kakije pred uporabo vseeno splakniti s toplo vodo in tiste tanke prosojne olupke pustiti na krožniku.

Sadni koktajl s kakijem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 kakije, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 25 dag belega grozdja, pol melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone in metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščken velike za grižljaj, dodajte razpolovljeno grozdje in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapljajte z limonovim sokom in premešajte. Kakijem odstranite čašo in jih skupaj s konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

Svinjina s kakijem

Za 5 oseb potrebujemo: 5 svinjskih zarebrnic, 2 žlici sezamovega olja, 1 sesekljano čebulo, 2 očiščeni in na trakove narezani rumeni papriki, 2 žlički curry praška, 1 žlico moke, 2,5 dl mesne juhe, 2 kakija, sol in sveže mlet poper.

Zarebrnice z obeh strani rjavo zapecite. Dodajte čebulo in papriko ter pet minut dušite. Primešajte curry in moko, premešajte ter zalijte z juho. Dodajte kakija, solite in popoprajte po okusu, pokrijte in dušite še 15 minut. Takoj postrezite z rižem ali pire krompirjem. Po želji lahko dodate tudi malo tabasca ali kisle smetane.

Kakijeva krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag kakija, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag v vodi namočene želatine, 1 navaden jogurt in 2 žlici mandljevih lističev.

Kakije operite, odstranite čaše in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. po vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Zdrobova strjenka s kakijevim prelivom

Za 4 osebe potrebujemo: 2,5 dl mleka, 0,5 zavitka vanilin sladkorja, 4 dag pšeničnega zdroba, 2 lista želatine, sok pol pomaranče, 2 beljaka, 5 dag sladkorja in 30 dag kakija.

V mleko dajte vanilin sladkor, zavrite, zakuhajte zdrob in kuhajte, da se povsem zgosti. Odstavite in primešate v vodi namočeno in ožeto želatino. Napol ohlajeni masi primešajte pomarančni sok in sneg iz beljakov, v katerega ste vtepli sladkor. Narahlo premešajte in preložite v poljuben model, da se masa strdi. Strjeno maso narežite na rezine, postavite na krožnike in prelijte z opranim in zmiksanim kakijem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 12. maj 2015 / 10:26

Na natezalnico z njo

Na Ljubljanskem gradu je na ogled razstava mučilnih naprav iz časa od 16. do 18. stoletja Barbarstvo muk.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 20. maj 2007 / 07:00

Slovo Četrtkanj

"Smrk smrk..." bodo četrtkovim zabavam za letos rekli študentje in dijaki. Medtem ko se za prve začenja izpitno obdobje polnih buč, je animator Klemen Bučan raje navrgel kar nekaj smešnih.

Zanimivosti / nedelja, 20. maj 2007 / 07:00

Ferrarijevi lepotci tudi na Gorenjskem

Ob 60. obletnici tovarne Ferrari iz Maranella so italijanski proizvajalci teh prestižnih luksuznih in tudi dirkalnih avtomobilov pripravili tako imenovani štafetni reli.

Splošno / nedelja, 20. maj 2007 / 07:00

Ponosni na uspehe pevskega zbora in hokejistov

Župan Tomaž Tom Mencinger je pripravil sprejem za člane Mešanega pevskega zbora Vox Carniolus ter hokejiste Hokejskega kluba Acroni.

Splošno / nedelja, 20. maj 2007 / 07:00

Mladi ustvarjalci na Torkarjevi koloniji

Na Osnovni šoli Koroška Bela so ustvarjali mladi umetniki iz petnajstih gorenjskih osnovnih šol.

Splošno / nedelja, 20. maj 2007 / 07:00

Med naj prostovoljci tudi Jeseničana

Faila Pašić Bišić in Valentin Peternel sta dobila priznanji Mladinskega sveta Slovenije za prostovoljno delo.