Jedi za poletne dni

Karpačo iz avokada

Sestavine: 2 avokada, sok 1 limone, 10 dag šampinjonov, 10 dag drobnih paradižnikov, 2 šalotki, radič ali zelena solata za dekoracijo.

Dresing: pol dl belega kisa, sol, poper, 1 ščep origana, pol dl sezamovega kisa.

Priprava: Avokado na tanko olupimo, razpolovimo in razkoščičimo. Meso narežemo po dolgem na lističe, naložimo jih na ploščo, pokapljamo z limonovim sokom in prelijemo s polovico marinade. Pokrijemo z alufolijo in postavimo v hladilnik za 30 minut. Šampinjone očistimo, operemo in jih narežemo na lističe. Takoj jih poškropimo z limonovim sokom, da ostanejo lepe svetle barve. Paradižnike operemo, jih narežemo na četrtine. Šalotko olupimo in drobno narežemo. Šampinjone, paradižnike in šalotko damo v skledo. Vse skupaj prelijemo s preostalo marinado in dobro zmešamo. Avokado damo na orane radičeve ali solatne liste, jih pokapljamo s kisom. Po avokadu damo še začinjene šampinjone, paradižnike in šalotko.

Marinada: Kis s šibo za stepanje zmešamo s soljo, poprom, origanom, nazadnje dodamo še olje po kapljah, da postane marinada kremasta.

Goveja juha z možganovo rulado

Sestavine za juho: 10 dag jušne zelenjave, 1,5 l vode, 30 dag govejih reber, 1 paradižnik, peteršilj s koreniko, sol, poper, nekoliko žafrana, 1 žlica jušnega koncentrata.

Priprava: Zelenjavo očistimo. Vodo pristavimo, dodamo oprano govedino, jušni koncentrat. Jušno zelenjavo grobo naribamo ali nasekljamo. V ponvi segrejemo zelo malo olja, dodamo jušno zelenjavo, dobro prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Juho začinimo in kuhamo uro ali dve. Nato jo odcedimo, ji dodamo muškatni orešček in sesekljan peteršilj. Vložimo narezano rulado in jo postrežemo.

Možganova rulada: 2 beljaka stepemo v sneg, vanj damo narahlo umešana rumenjaka, 5 dag moke in noževo konico pecilnega praška, vse skupaj premešamo in damo v pomaščen pekač. Pečemo v srednje vroči pečici. Pečenega zvrnemo na pomokano in malo navlaženo kuhinjsko krpo ter takoj zvijemo. Ko je rulada hladna, jo odvijemo, premažemo s pripravljenim nadevom.

Nadev: 1 čebulo očistimo in sesekljamo, jo dobro prepražimo. Segrejemo maščobo, dodamo 15 dag očiščenih možganov, žlico začimb (peteršilj, pehtran, bazilika in malo rožmarina), solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Nadev dobro premešamo in po potrebi še začinimo.

Telečji paprikaš

Sestavine: 60 dag telečjega plečeta, 2 jajci, 20 dag gladke moke, 7 dag škrobne moke, pol l vode, olje za cvrtje.

Omaka: 2 žlički sladkorja, 1 žlica kisa, sol, poper, 1 zelena paprika, pol konzerve filetov paprike, 2 krompirja, 1 ananas, 5 dag graha, 2 stroka česna.

Priprava: Meso narežemo na primerne kose, ga solimo in popramo. Vodo, moko, škrobno moko in jajci zmešamo v testo. Kose mesa namočimo v testo in jih v vročem olju ocvremo.

Priprava golaža: V ponvi segrejemo olje, dodamo strt česen, sladkor, kis, kečap in papriko, narezano na rezance, papriko fileti, na tanke rezine narezan krompir, na kocke narezan ananas, dodamo še grah. Zalijemo z vodo in dušimo, dokler se vse ne razkuha. Omako po potrebi vežemo s škrobno moko. Ocvrto meso nadevamo v omako in vse skupaj še enkrat dobro prevremo. Jed nadevamo na krožnike, jo okrasimo in še toplo postrežemo. Poleg ponudimo zeleno solato.

Dušena jabolka v srajčki

Sestavine: 4 jabolka, vanilijeva krema, 8 dag lešnikov, ščep cimeta, malo ruma, zavitek listnatega testa, 1 jajce, 8 dag marelične marmelade, 2 dag mandljev.

Krema: 2 rumenjaka, pol l mleka, 2 dag škrobne moke, 8 dag sladkorja, vanilin sladkor, 2 žlici ruma.

Priprava: Jabolka olupimo, izdolbemo peščišče in jih postavimo v nekaj vode, ki smo ji dodali sladkor, cimetovo skorjo, nageljnove žbice in jih na hitro podušili, vendar ne do mehkega. Dušena jabolka poberemo iz vode in osušimo. V vanilijevo kremo umešamo sesekljane lešnike, cimet in rum in s tem nadevamo izdolbena jabolka. Listnato testo razvaljamo, narežemo na enake pravokotnike, jabolka postavimo na sredino testa, robove pa namažemo s stepenim jajcem in jih spnemo z nageljnovo žbico ali klinčkom. Povrhu jabolka še premažemo s stepenim jajcem. Pekač namažemo, vanj damo jabolka, jih pustimo stati 15 minut, nato jih spečemo v dobri segreti pečici. Pečena jabolka premažemo z razredčeno marmelado. S segreto kremo prelijemo jabolka. Okrasimo s češnjami za koktajl, še vroče ponudimo.

Krema: Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vanilin sladkor, rum, škrobno moko, nato zalijemo z vrelim mlekom in kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 10:40

Lastnika zamotili s pogovorom

Domžale – Trije neznani moški so se v torek dopoldne pripeljali do stanovanjske hiše v Domžalah, kjer so oškodovanca pod pretvezo, da bodo opravili sanacijska dela pri strugi potoka, zamotili in od...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 9. januar 2020 / 22:55

Zažgali skulpturo Trumpa

Neznanci so danes zažgali skulpturo Kip svobode, ki so jo konec decembra s Sel preselili v Moravče.

Razvedrilo / četrtek, 9. januar 2020 / 21:55

Sklenili jubilejno leto

Pihalni orkester Alples Železniki je jubilejno leto, v katerem je praznoval 40-letnico delovanja, sklenil s slavnostnim koncertom, na katerem se mu je pridružil Tilen Artač.

Nasveti / četrtek, 9. januar 2020 / 21:55

Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi...

Izleti GG / četrtek, 9. januar 2020 / 21:54

Travniki Las Vegasa

Travniki sredi puščave? Las Vegas v španskem jeziku namreč pomeni travniki. Danes bi o mestu iger na srečo, zabave, nakupovanja, elitnih hotelov, restavracij res lahko trdili, da gre za tr...

Rekreacija / četrtek, 9. januar 2020 / 21:53

Priljubljeni plank, vaja za mišice trupa

Nekateri v tem položaju zdržijo celo več ur, kot pravi Grega Križaj, osebni in kondicijski trener, naj vam bo cilj pravilna tehnična izvedba vaje tri do štiri serije po šestdeset sekund z vmesnim trid...