Jedi za poletne dni

Prekajena postrv na kruhovih rezinah

Sestavine: 10 rezin kruha (običajnega ali francoskega), malo zeliščnega masla, 2 sardelna fileta, 2 filirani prekajeni postrvi (lahko druga prekajena riba), 1,5 dl sladke smetane za stepanje, 6 dag naribanega hrena, sol, limonov sok, dekorativni peteršilj, nekaj črnih in zelenih oliv.

Priprava: Kruh narežemo na rezine, ki jih nekoliko popečemo na štedilnikovi plošči, nato jih namažemo z zeliščnim maslom (maslo umešamo, dodamo gorčico, sol, poper, sesekljan peteršilj in sardelni fileti). Namazane rezine kruha obložimo s fileji prekajene ribe, na sredino dodamo stepeno sladko smetano s hrenom, ki smo jo po okusu še začinili. V vsako rezino kruha zataknemo še vejico peteršilja in obložimo z narezanimi črnimi in zelenimi olivami. Kruhke ponudimo na servietah. Običajno jih ponudimo k aperitivu na začetku, ko prihajajo gostje.

Kuhano jagnje z zelenjavo

Sestavine: 70 dag jagnjetine – plečka ali rebra, 10 dag korenja, 8 dag peteršiljeve korenine, 10 dag mladih čebulic, 20 dag svežega zelja, sol, poper, lovorov list, česen, 20 dag svežega paradižnika, 20 dag krompirja, kis po okusu.

Priprava: Jagnjetino narežemo na kose, ki jih naložimo v kozico z narezano zelenjavo. Nato dodamo začimbe, ki jih povijemo v šopek, da jih kasneje lažje poberemo iz juhe. Jed počasi kuhamo slabi dve uri. Običajno jo ponudimo kot enolončnico. Če jo ponudimo v obliki menuja, meso in zelenjavo narežemo nekoliko bolj na drobno. Juha bo odlična, če vanjo zakuhamo vodne žličnike.

Koprc s sirovo skorjo

Sestavine: 70 dag koprca, 6 dag masla ali margarine, 4 dag moke, osminka l mleka, sol, poper, malo muškatnega oreščka, 8 dag sveže naribanega sira – parmezana.

Priprava: Očiščen in opran koprc narežemo na četrtine. Liste sesekljamo in postavimo na stran. V slani vreli vodi kuhamo koprc 35 minut. Ognjevarno posodo namažemo z margarino. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Koprc odcedimo in osminko l vode zadržimo. V ponvi razpustimo žlico masla ali margarine, dodamo moko in naredimo svetlo rumeno prežganje, ki ga zalijemo z vodo od koprca, prilijemo mleko in vse skupaj kuhamo še nekoliko časa. Omako začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Koprc zložimo v pekač, ga potresemo s sesekljanimi listi koprca in prelijemo z omako. Po omaki potresemo še sir in kosmiče masla ali margarine. Jed pečemo približno 15 minut.

Priporočilo: Da bo jed bolj izdatna, ji v sredino lahko damo popečene kose piščančjega mesa in vse skupaj zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, to zmešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. V segreti pečici na 180 stopinj Celzija ga spečemo. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali kompotovo vodo in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Bogastvo otroških ekslibrisov

V Osnovni šoli Moste so pripravili razstavo ob 30. obletnici otroškega ekslibrisa.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Še četrta pot do telefonskega imenika

Ljubljana - V torek so na Telekomu Slovenije predstavili nov univerzalni Telefonski imenik Slovenije 2008, ki so ga kot izdajatelj pripravili v podjetju Teledat. V novem imeniku...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Adriina pilotska šola dobila nov simulator

Brnik - V sredo so v Letalski šoli Adrie Airways predstavili javnosti novo pridobitev – nov simulator letenja, ki šolo uvršča med najprepoznavnejše v Evropi. Adria Airways je ust...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

DHL odprl nov terminal

Brnik - V sredo so na Letališču Jožeta Pučnika odprli nov operacijski terminal DHL, kjer se bodo odslej na skupni lokaciji odvijale aktivnosti dveh DHL-ovih enot v Sloveniji. Po no...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Priznanja za gorenjske kmetije

V akciji Živimo s podeželjem so priznanje prejele družine Pintar iz Zgornje Sorice, Tušek iz Rovt v Selški dolini in Potočnik z Brezij.

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Prag ne sme biti previsok

Ljubljana - Vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavilo stališča do predvidenih sprememb zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, hkra...