Jedi za poletne dni

Fižolova juha

Sestavine: 0,20 kg fižola, 1,5 l vode ali kostne juhe, lahko pa tudi juho od suhega mesa.

Prežganje: 5 dag maščobe, 4 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag moke.

Začimbe: sol, poper, 2 žlici kisa, lovorov list, vejica rožmarina.

Priprava: Čez noč namočen beli fižol pristavimo in skuhamo z začimbami do mehkega. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo moko in naredimo svetlo prežganje. Vlijemo ga k vsebini v loncu. Juho dobro prevremo ter dokončno začinimo.

Polnjene gobe

Sestavine: 8 srednje velikih gob (po želji), 20 dag gnjati, 10 dag sira edamca, 1 jajce, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici paradižnikove mezge ali 2 srednje velika paradižnika, 5 dag masla ali margarine, sol, pope, 2 žlički parmezana.

Priprava: Gobe dobro operemo in jim odrežemo kocene. Položimo jih v ognjevarno posodo. Kocene sesekljamo in jih s čebulo vred podušimo na maščobi, dokler se tekočina ne pokuha. Malo ohladimo, dodamo stepeno jajce, drobno sesekljano gnjat, sir, sol, poper in malo paradižnikove mezge ali na kocke narezan paradižnik. Vse skupaj dobro premešamo. S pripravljeno maso napolnimo gobe. Po vrhu gob stisnemo še česen. Ostalo paradižnikovo mezgo popražimo z malo česna, dodamo nekaj juhe ali vode in prelijemo po gobah. Na vsako gobo damo nekoliko parmezana in masla, da se parmezan raztopi ter spečemo v pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Še tople ponudimo s paradižnikovo omako.

Paradižnikova omaka: 4 dag olja, 1 dag sladkorja, 3 dag moke, 12 dag paradižnikove mezge, sol, poper, muškatni orešček, rožmarin, lovorov list.

Priprava: Na maščobi zarumenimo sladkor, dodamo moko, jo prepražimo, primešamo še paradižnikovo mezgo. Po potrebi še zalijemo z vodo ali pa z juho. Omako začinimo in kuhamo še nekaj časa. Namesto mezge lahko vzamemo sveži paradižnik.

Jagnječje stegno po istrsko

Sestavine: 1 kg jagnječjega stegna, 10 dag pršuta, 20 dag korenčka, 2 dl vina, 1 jagnječja mrežica, sol, poper, rožmarin, šetraj, bazilika po okusu.

Priprava: Jagnjetino zmeljemo, solimo, popopramo ter dodamo preostale začimbe. Maso oblikujemo v obliko stegna. Tako oblikovanega obložimo s pršutom in povijemo v mrežico (ki je lahko tudi svinjska). V pekaču raztopimo maslo ali margarino, vanj previdno položimo pripravljeno jagnječe stegno. Obložimo ga s korenčkom, narezanim na kolobarje, zalijemo z vinom in dušimo na zmerni temperaturi kakšno uro. Pečeno meso narežemo in zložimo na ovalni krožnik. Soku dodamo nekaj vode, sveže začimbe, malo prevremo omako, precedimo in z njo prelijemo meso. Zraven ponudimo krompir, pečen v alufoliji, z zeliščno skuto in rukolo s sezamovim oljem.

Pečeni krompir

Sestavine: 8 srednje velikih krompirjev, sol, alufolija, 20 dag zeliščne skute, maščoba.

Priprava: Krompir operemo, osušimo in spečemo v pečici. Pečenega solimo, alufolijo namažemo z oljčnim oljem ali margarino, vanjo položimo krompir in dobro zavijemo. Krompir damo v dobro segreto pečico, da se lepo speče. Pečenega odvijemo do polovice, na vrhu krompir zarežemo v obliki črke V, zarezo pa z žlico napolnimo z zeliščno skuto.

Tirolski zavitek

Sestavine: 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa, 1 jajce za mazanje testa, sladkor za potresanje.

Nadev: 80 dag jabolk, 8 dag sladkorja, 8 dag orehov, 5 dag rozin, cimet, 1 zavitek vanilijevega sladkorja.

Priprava: Testo nekoliko odtalimo, da ga lažje razvaljamo, razvaljamo ga na približno 3 mm. Na sredino damo v podolgovatem kupčku naribana ali na lističe narezana sladkana jabolka. Potresemo jih s cimetom, grobo narezanimi orehi in očiščenimi, opranimi in v rumu namočenimi rozinami. Testo zapognemo in namažemo z raztepenim jajcem. Po sredini obložimo zavitek z ozkimi trakovi testa. Zavitek pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Tirolski zavitek lahko ponudimo s tekočo vanilijevo kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2022 / 09:13

Bistvenega pomena je varnost

Sejna soba preddvorske občine je nedavno gostila predavanje na temo nevarnosti pri sečnji po požaru na strmih pobočjih.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 8. september 2010 / 07:00

V Celju tudi dan Kranja

Danes se bo v Celju začel Mednarodni obrtni sejem, na njem pa se bo poleg kranjskih obrtnikov v četrtek predstavila tudi občina s ponudbo turizma, kulture in kulinarike.

Zanimivosti / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Šola, kjer ocenjujejo tudi ples

Heleno Rozman iz Tržiča bomo težko popredalčkali, kaj točno počne v življenju.

Gorje / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Ogrožene tudi gorenjske družine

"Zaradi nizkih pokojnin je ogroženih tudi veliko gorenjskih družin," je na srečanju gorenjskih upokojencev na Pokljuki dejal slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Šport / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Garmin Šenčur prevzel vodstvo

Konec tedna so bile odigrane tekme v drugi in tretji nogometni ligi Slovenije, ter v gorenjski ligi, zaradi reprezentančnih tekem pa je bil odmor v prvi nogometni ligi, v kateri ima Gorenjska dva pred...

Kamnik / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Kamniška voda tudi za Mengšane

Gre za vrhunec sodelovanja obeh občin, sta bila ob podpisu pogodbe o preskrbi s pitno vodo iz vodovodnega sistema Kamnik zadovoljna župana občin Kamnik in Mengeš.