Jedi za pomladne dni

Šparglji ali beluši

Šparglji so izrazito sezonska zelenjava, zato jih je nesmiselno uživati, ko prihajajo iz toplih gred, prikrajšani za pristni okus. Naužiti se jih je treba takrat, ko prihajajo na tržnice še sočni in hrustljavi. Pomagajo celo pri očiščevalnih kurah, saj spodbujajo izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Zgodaj spomladi začnejo na Krasu rasti divji šparglji - šparoge, ki jih domačini nabirajo med robidovjem in drugo podrastjo ter najraje jedo pripravljene z jajci. Sezona belih špargljev je od aprila do sredine junija. Zeleni šparglji so na policah vse leto. Domače nato nadomestijo uvoženi iz Egipta in Peruja.

Lupimo jih 5 do 7 centimetrov od vršička. Bele šparglje lupimo po celi dolžini, razen vršička. Olupkov ne zavržemo, iz njih skuhamo juho za zalivanje raznih jedi. Za kuhanje vzamemo večjo kozico in šparglje zvežemo z vrvico, da kuhani ne razpadejo in jih zlahka potegnemo iz vode. Vodi dodamo poper v zrnju, lovorov list, sol in nekoliko kisa, da ostanejo šparglji lepe barve. Kuhajmo jih kratek čas, da ostanejo čvrsti in ne izgubijo preveč mineralov in vitaminov. Šparglje lahko jemo tudi surove, v solati ali s primerno omako.

Kakšna je razlika med šparglji in beluši? Beluše običajno imenujemo bele, beljene šparglje. Sami se odločite, katera barva vam najbolj ustreza.

Belušev carpacio z jagodami

Sestavine: 20 dag belih olupljenih špargljev, 20 dag debelejših jagod, 12 dag sveže naribanega pikantnega sira. Omaka: pol dl oljčnega olja, pol dl balzamičnega kisa, sol, poper, malo origana, nekaj kapelj konjaka, pol dl belega vina.

Priprava: Olupljene beluše tanko narežemo in jih naložimo na krožnik, nanje nadevamo na lističe narezane jagode, prelijemo s pripravljeno omako in potresemo s sveže naribanim pikantnim sirom. Ponudimo dobro ohlajeno jed.

Beluševa in korenčkova juha

Sestavine: 30 dag belušev, 3 dag masla, 0,5 dl vermuta, 20 dag belega kruha, 1 dl smetane, sol, poper.

Priprava: Oprane, narezane in olupljene beluše na hitro preprapažimo na maslu in zalijemo z vermutom ter prevremo. Olupke skuhamo v vodi in z dobljeno osnovo zalijemo beluše. Začinimo s soljo in poprom ter zalijemo s sladko smetano. Juho zgostimo z belim kruhom in jo po želji postrežemo s korenčkovo juho, ki jo pripravimo po enakem načinu kot juho z beluši, le da namesto belušev uporabimo korenček.

Mošnjički s proseno kašo in beluši

Sestavine: 4 palačinke, dvakrat po 15 dag kuhanih belušev, 4 dag sesekljane čebule, 4 dag kuhane prosene kaše, 8 dag sira mozarela, 1 dcl sladke smetane, nekaj komarčkovih semen.

Bešamelova omaka: 4 dag masla ali margarine, 5 dag moke, 2,5 dcl mleka, sol, poper, muškatni orešček, parmezan.

Priprava: Blanširane beluše narežemo, na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, česen in beluše, začinimo s soljo in poprom. Dodamo ne preveč kuhano kašo in na kocke narezano mocarelo. Nadev damo v mošnjiček in ga povežemo s trakcem blanširanega pora. Mošnjiček prelijemo z bešamelovo omako, potresemo s parmezanom in zapečemo.

Posebej naredimo beluševo omako tako, da kuhamo očiščene beluše v vodi ali juhi s komarčkovimi semeni. Kuhane pretlačimo s paličnim mešalnikom in dolijemo smetano. Omako po okusu začinimo in ponudimo poleg mošnjičkov.

Počasi pečen svinjski file z beluši v omaki

Sestavine: 60 dag svinjske ribice, 3 dag masla ali margarine, sol, poper, 4 stroki česna, 40 dag belušev.

Priprava: Svinjski file natremo s soljo in poprom ter ga na hitro z vseh strani opečemo v ponvici. Preložimo ga v drugo posodo in ga obložimo s koščki masla in stroki česna. Meso pečemo pri temperaturi 50 stopinj Celzija približno 2 uri. Meso damo v drugo posodo in na isti maščobi naredimo naravno omako, vanjo damo narezane beluše in zalijemo s smetano. Poleg ponudimo diplomatski krompir, lahko tudi riž, in sezonsko solato s sezamovim oljem.

Češnjev zavitek

Sestavine - testo: 40 dag namenske moke, 2 dl mlačne okisane vode, 2 dag olja, 10 dag margarine za pokapljanje.

Priprava testa: Iz sestavin naredimo lepo vlečeno testo. Pustimo ga pol ure počivati. Nato ga razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi, pustimo ga nekoliko posušiti.

Namaz: 3 dl kisle smetane, 7 dag piškotnih drobtin, 1 jajce. Vse sestavine dobro zmešamo s šibo za stepanje.

Nadev: 2 kg očiščenih češenj, 10 ml natrena ali kakšnega drugega sladila, 10 ml ruma, malo cimeta, 10 dag piškotnih drobtin.

Priprava: Češnje operemo in razkoščičimo, dodamo natren, rum, cimet in drobtine ter vse skupaj zmešamo. Nekoliko osušeno testo premažemo z namazom, nato še z nadevom. Zvijemo v štrukelj, ki ga na pomaščenem pekaču pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 40 minut. Porcija vsebuje 200 kcal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 3. maj 2011 / 07:00

Padla v jašek

Jesenice - Pred dnevi je na Jesenicah 54-letna ženska padla v jašek. Stopila je na leseno desko, ki je bila položena nad jašek, ki se je pri tem zlomila, zato je padla v 2,5 metr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 8. oktober 2010 / 07:00

Dokumentarec o Mariji in Andreju Štremflju

Jutri ob 17.45 bodo na drugem programu Televizije Slovenija predvajali dokumentarni film o velikih slovenskih alpinistih: Mariji in Andreju Štremflju iz Kranja. Alpinizem je v velik...

Prosti čas / petek, 8. oktober 2010 / 07:00

Svetovni house DJ in slovaške punk legende jutri v Kranju

V Planetu Tuš v Kranju bo jutri nastopil eden največjih svetovnih house DJ-jev Tom Novy. Svetovne lestvice je osvojil z uspešnicami, kot so Superstar, Your body in Take It. V svoji karieri je sod...

GG Plus / petek, 8. oktober 2010 / 07:00

Obletnica koroškega plebiscita

V nedeljo, 10. oktobra, bo minilo 90 let od koroškega plebiscita leta 1920, ki je bil izveden na osnovi mirovne pogodbe iz Saint Germaina 10. septembra 1919 in na katerem so se prebivalci južnega...

GG Plus / petek, 8. oktober 2010 / 07:00

Uniforme v šolah? (3)

Mnogi otroci odhajajo v šolo kasneje kot njihovi starši v službo. Zato starši ne morejo vedeti, kakšno obleko so si otroci oblekli.

Gorenja vas-Poljane / petek, 8. oktober 2010 / 07:00

V Poljanah množična zastrupitev otrok

Na OŠ Poljane se je v torek s hrano zastrupilo 81 otrok in četvero zaposlenih.