Jedi za pomladne dni

Melona v solati

Sestavine: 1 manjša melona, glavo zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver.

Priprava: Melono operemo. Polovico melone narežemo na primerne krhlje, preostalo polovico pa izdolbemo z žličko, da dobimo kroglice. Posebej v posodi zmešamo gorčico s sladko smetano, ji dodamo malo mletega ingverja, solimo in popopramo. Zeleno solato operemo in narežemo na rezance. Na krožnik zložimo krhlje melone, potresemo z narezano solato, prelijemo s prelivom in dekoriramo z meloninimi kroglicami. Povrhu potresemo očiščene in narezane rdeče redkvice.

Beluševa juha

Sestavine: pol l vode ali kostne juhe, četrt kg belušev, 4 dag maščobe (olje ali maslo), zeleni peteršilj, sol, poper, 2 dag mehke moke, 1 dl sladke smetane, 1 žemlja.

Priprava: Na maščobi naredimo svetlo prežganje, ki ga zalijemo s hladno vodo in zatem takoj s toplo vodo, da se prežganje razkuha. Solimo in popopramo, dodamo samo zgornje dele belušev in jih skuhamo. Spodnje dele pa kuhamo posebej. Vse beluše pretlačimo s paličnim mešalnikom in jih damo v juho. Gotovi juhi dodamo še smetano, ki jo nekoliko prevremo. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem. Juho ponudimo z drobno narezanim in popečenim kruhom.

Pečene orade z zelišči

Sestavine: 4 srednje velike orade, sol, sveže mleti poper, 4 žlice oljčnega olja, 4 stroki česna, 2 limoni, mali šopki svežih zelišč (rožmarin, šetraj, bazilika, drobnjak, peteršilj).

Priprava: Orade očistimo in operemo pod tekočo vodo in jih zbrišemo v kuhinjski krpi. Nato jih solimo in popopramo. Položimo jih v pekač in pokapljamo z oljčnim oljem. Česen očistimo in drobno sesekljamo. Limono operemo, zbrišemo in naribamo lupinico, sok pa iztisnemo. Zelišča oplaknemo, dobro otresemo in drobno sesekljamo. Gladko zmešamo s česnom. Orade po dolgem zarežemo ob hrbtiščni kosti, da se hitreje spečejo in da ostanejo bolj sočne. Nato jih tudi v notranjosti natremo z zelišči. Ribe damo v pomaščen pekač in jih prelijemo z oljčnim oljem. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in v njej pečemo ribe kakšnih 20 do 25 minut. Pečeno damo na krožnik in obložimo z rezinami limone. Poleg ponudimo lepo oblikovan kuhan krompir.

Zajčji skoki

Sestavine: 4 zajčji skoki (bedra), 6 dag olja, žličko moke, pol dl sladke smetane,1 por in korenček, gomolj zelene, peteršilj, sadje iz kompota, 2 dag moke, sol, poper, prašek curry.

Priprava: Zajčkova bedra odluščimo od kosti, jih solimo, popopramo, pomokamo in na vroči maščobi opečemo. Na isti maščobi naredimo omako, tako da prepražimo nekoliko moke, dodamo curry in zalijemo s smetano. Po okusu še začinimo. Jed z omako vred damo na krožnik, jo obložimo s sotirano zelenjavo (kuhano zelenjavo prelijemo z maslom in jo nekoliko prepražimo). Krožnik obložimo še s sadjem iz konzerve. Poleg ponudimo gratinirane štruklje in sestavljeno solato.

Gratinirani štruklji

Sestavine: 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 4 dag masla ali margarine, 20 dag skute, malo cimeta.

Priprava testa: iz 30 dag moke,1 jajca, mlačne okisane slane vode in nekaj kapelj olja naredimo vlečeno testo, ki ga dobro obdelamo. Pustimo ga počivati približno pol ure.

Priprava nadeva: Maščobo umešamo, dodamo jajca, solimo, popopramo in dodamo sesekljan peteršilj in nazadnje še kislo smetano. Nato testo razvaljamo in premažemo z oljem ali raztopljeno margarino. Premažemo ga s pripravljenim skutnim nadevom in zvijemo v štrukelj. Narezane kuhamo v slanem kropu 15 minut. Kuhane predenemo v pomaščeno ognjevarno posodo.

Priprava: Pečemo 12 minut v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. Še tople postrežemo.

Skutna torta

Sestavine: 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa, 60 dag jabolk, 10 dag mandljev, 15 dag sladkorja, malo ruma, 30 dag pretlačene skute, 2 dl sladke stepene smetane, vanilin sladkor, malo ruma, 2 žlici marelične marmelade, 2 lista namočene želatine, jabolka za dekoracijo.

Priprava: Testo razvaljamo, pekač namažemo in ga obložimo s testom. Testo spečemo v srednje vroči pečici. Še vročega namažemo z razredčeno marmelado. Jabolka narežemo na lističe in jih nekoliko podušimo na malo vode, sladkamo, dodamo narezane mandlje in ohladimo. Ohlajena jabolka razgrnemo po marmeladi in nadevamo s pripravljenim nadevom.

Nadev: Skuto umešamo, dodamo nad soparo raztopljeno želatino, po okusu še sladkamo, začinimo z vanilin sladkorjem in rumom in nazadnje dodamo še stepeno sladko smetano. Pripravljeno torto postavimo za kakšno uro v hladilnik in jo dobro ohladimo. Dobro ohlajeno torto damo na krožnik in jo obložimo z rezinami jabolk.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 7. maj 2012 / 07:00

Monopolnega Alpdoma nova problematika: odgovor

V vašem glasilu št. 4 z dne 6. aprila 2012 je bil objavljen članek z naslovom Monopolnega Alpdoma nova problematika, katerega avtor je gospod Marko Berlogar in se nanaša na poslovanje naše družbe.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 9. april 2022 / 22:36

Novo gnezdo za štorklje v Žabnici

»Štorklje pristajajo tam, kjer so dobri ljudje,« je ob zaključku programa, ki je potekal ob odprtju gnezda za štorklje, dejala učiteljica Urška Tičar s Podružnične šole Žabnica.

Nasveti / sobota, 9. april 2022 / 22:30

Butarica

Prihaja cvetna nedelja in z njo butarice. Nekje ji rečejo beganica ali po domače baganca. Vsako leto jih naredim sama. Včasih sem jih naredila pet, vsakemu otroku svojo, danes je ena dovol...

Gospodarstvo / sobota, 9. april 2022 / 22:29

Govedorejce skrbi negotovost

Govedorejsko društvo Škofja Loka bo tudi prihodnja štiri leta vodil Jakob Dolinar.

Zanimivosti / sobota, 9. april 2022 / 22:23

Butarce, pušli in begance

To je le nekaj poimenovanj za snope iz zelenja, cvetja ali obarvanih lesnih oblancev, ki so nepogrešljiv del velike noči in na Slovenskem slovijo po veliki pestrosti. Štirinajst različnih primerkov so...

Tržič / sobota, 9. april 2022 / 22:22

Sofinancirali bodo gradnjo kanalizacije

Ljubljana – Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje kanalizacije v občini Tržič v okviru operacije Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgor...