Jedi za pomladne dni

Melona v solati

Sestavine: 1 manjša melona, glavo zelene solate, šopek redkvic, 1,5 dcl sladke smetane, 2 žlički gorčice, sol, poper, ingver.

Priprava: Melono operemo. Polovico melone narežemo na primerne krhlje, preostalo polovico pa izdolbemo z žličko, da dobimo kroglice. Posebej v posodi zmešamo gorčico s sladko smetano, ji dodamo malo mletega ingverja, solimo in popopramo. Zeleno solato operemo in narežemo na rezance. Na krožnik zložimo krhlje melone, potresemo z narezano solato, prelijemo s prelivom in dekoriramo z meloninimi kroglicami. Povrhu potresemo očiščene in narezane rdeče redkvice.

Beluševa juha

Sestavine: pol l vode ali kostne juhe, četrt kg belušev, 4 dag maščobe (olje ali maslo), zeleni peteršilj, sol, poper, 2 dag mehke moke, 1 dl sladke smetane, 1 žemlja.

Priprava: Na maščobi naredimo svetlo prežganje, ki ga zalijemo s hladno vodo in zatem takoj s toplo vodo, da se prežganje razkuha. Solimo in popopramo, dodamo samo zgornje dele belušev in jih skuhamo. Spodnje dele pa kuhamo posebej. Vse beluše pretlačimo s paličnim mešalnikom in jih damo v juho. Gotovi juhi dodamo še smetano, ki jo nekoliko prevremo. Juho potresemo s sesekljanim peteršiljem. Juho ponudimo z drobno narezanim in popečenim kruhom.

Pečene orade z zelišči

Sestavine: 4 srednje velike orade, sol, sveže mleti poper, 4 žlice oljčnega olja, 4 stroki česna, 2 limoni, mali šopki svežih zelišč (rožmarin, šetraj, bazilika, drobnjak, peteršilj).

Priprava: Orade očistimo in operemo pod tekočo vodo in jih zbrišemo v kuhinjski krpi. Nato jih solimo in popopramo. Položimo jih v pekač in pokapljamo z oljčnim oljem. Česen očistimo in drobno sesekljamo. Limono operemo, zbrišemo in naribamo lupinico, sok pa iztisnemo. Zelišča oplaknemo, dobro otresemo in drobno sesekljamo. Gladko zmešamo s česnom. Orade po dolgem zarežemo ob hrbtiščni kosti, da se hitreje spečejo in da ostanejo bolj sočne. Nato jih tudi v notranjosti natremo z zelišči. Ribe damo v pomaščen pekač in jih prelijemo z oljčnim oljem. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in v njej pečemo ribe kakšnih 20 do 25 minut. Pečeno damo na krožnik in obložimo z rezinami limone. Poleg ponudimo lepo oblikovan kuhan krompir.

Zajčji skoki

Sestavine: 4 zajčji skoki (bedra), 6 dag olja, žličko moke, pol dl sladke smetane,1 por in korenček, gomolj zelene, peteršilj, sadje iz kompota, 2 dag moke, sol, poper, prašek curry.

Priprava: Zajčkova bedra odluščimo od kosti, jih solimo, popopramo, pomokamo in na vroči maščobi opečemo. Na isti maščobi naredimo omako, tako da prepražimo nekoliko moke, dodamo curry in zalijemo s smetano. Po okusu še začinimo. Jed z omako vred damo na krožnik, jo obložimo s sotirano zelenjavo (kuhano zelenjavo prelijemo z maslom in jo nekoliko prepražimo). Krožnik obložimo še s sadjem iz konzerve. Poleg ponudimo gratinirane štruklje in sestavljeno solato.

Gratinirani štruklji

Sestavine: 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 4 dag masla ali margarine, 20 dag skute, malo cimeta.

Priprava testa: iz 30 dag moke,1 jajca, mlačne okisane slane vode in nekaj kapelj olja naredimo vlečeno testo, ki ga dobro obdelamo. Pustimo ga počivati približno pol ure.

Priprava nadeva: Maščobo umešamo, dodamo jajca, solimo, popopramo in dodamo sesekljan peteršilj in nazadnje še kislo smetano. Nato testo razvaljamo in premažemo z oljem ali raztopljeno margarino. Premažemo ga s pripravljenim skutnim nadevom in zvijemo v štrukelj. Narezane kuhamo v slanem kropu 15 minut. Kuhane predenemo v pomaščeno ognjevarno posodo.

Priprava: Pečemo 12 minut v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. Še tople postrežemo.

Skutna torta

Sestavine: 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa, 60 dag jabolk, 10 dag mandljev, 15 dag sladkorja, malo ruma, 30 dag pretlačene skute, 2 dl sladke stepene smetane, vanilin sladkor, malo ruma, 2 žlici marelične marmelade, 2 lista namočene želatine, jabolka za dekoracijo.

Priprava: Testo razvaljamo, pekač namažemo in ga obložimo s testom. Testo spečemo v srednje vroči pečici. Še vročega namažemo z razredčeno marmelado. Jabolka narežemo na lističe in jih nekoliko podušimo na malo vode, sladkamo, dodamo narezane mandlje in ohladimo. Ohlajena jabolka razgrnemo po marmeladi in nadevamo s pripravljenim nadevom.

Nadev: Skuto umešamo, dodamo nad soparo raztopljeno želatino, po okusu še sladkamo, začinimo z vanilin sladkorjem in rumom in nazadnje dodamo še stepeno sladko smetano. Pripravljeno torto postavimo za kakšno uro v hladilnik in jo dobro ohladimo. Dobro ohlajeno torto damo na krožnik in jo obložimo z rezinami jabolk.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 11:52

Koroška dekleta v Strahinju

Pred kratkim se je šest dijakinj s Koroške izobraževalo v Strahinju, minuli teden pa jim je šest dijakinj iz Strahinja vrnilo obisk.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 7. maj 2020 / 17:09

Umetnost v času pandemije

Slikar, grafik in profesor na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Črtomir Frelih o enem vadbišč svoje umetniške kreativnosti, na katerem mu družbo vedno znova delajo...

Rekreacija / četrtek, 7. maj 2020 / 17:08

Jubilejni Slovenski bosi tek je bil virtualen

Bosi tekači so letos tekli v skladu z aktualnimi ukrepi, organiziranega dogodka ni bilo.

Gospodarstvo / četrtek, 7. maj 2020 / 17:06

Izpad dohodka pri dopolnilnih dejavnostih

Kranj – Kmetije, ki se v okviru dopolnilnih dejavnosti ukvarjajo s turizmom in še nekaterimi drugimi dejavnostmi, so po vladnem odloku upravičene do finančnega nadomestila za izpad dohodka, ki so g...

Gorenjska / četrtek, 7. maj 2020 / 17:04

Zadržanost in previdnost prevladujoča odziva

V sredo, 6. maja, so odkrili samo eno novo okužbo s koronavirusom. Po statističnih regijah je največ okuženih v Osrednjeslovenski regiji, Gorenjska je v zlati sredini. Za covidom-19 je do zdaj umrlo 9...

Gospodarstvo / četrtek, 7. maj 2020 / 15:19

Ogrožena je prav vsaka smreka

V gozdovih na Zgornjem Gorenjskem so v zadnjih petih letih zaradi lubadarja posekali več kot 1,6 milijona kubičnih metrov smreke. »Prav vsaka smreka je ogrožena,« pravi Andrej Avsenek, vodja blejske o...