Škampi

Škampi so morski raki, ki sodijo med najbolj priljubljene morske jedi in jih lovijo povsod po svetu.

Ločimo na stotine različnih vrst, vendar jih v grobem delimo v dve skupini: na toplovodne in na hladnovodne. Staro pravilo pravi, da so škampi iz bolj hladnih voda manjši, a bolj mesnati, glede na veliko število vrst pa so raznovrstni tudi glede svojih barv. Lahko so rdečkasti do svetlo rjavi, roza, močno rdeči, sivo-beli ali sivo-zeleni ali rumeni. Nekateri med njimi imajo lahko na svojem oklepu tudi nekakšne vzorce. Pri prodajni klasifikaciji se delijo glede na svojo velikost in pravilo je, da škampom z velikostjo raste tudi cena, pri čemer moramo vedeti, da je končni izkoristek mesa pri kuhanih škampih od polovice do treh četrtin skupne teže škampa. Škampi so na voljo skozi vse letne čase. Na trgu boste našli vse vrste škampov z oklepom ali brez, surove ali kuhane, sveže ali zamrznjene. Ko kupujete sveže, morajo dišati po morju, izogibajte se tistih, pri katerih zaznate vonj po amoniaku. Skuhani pa morajo biti na pogled polni in mesnati. Preden shranite sveže škampe, jih splaknite z mrzlo vodo in osušite. Neprodušno zaprite in jih pustite v hladilniku za največ dva dni, skuhane lahko tam pustite do tri dni. Izogibajte pa se škampov, ki so zamrznjeni že več kot tri mesece. Škampe lahko pečemo na žaru, jih kuhamo, pečemo, dušimo ali pražimo. Lahko mariniramo surove, jih cvremo, napravimo v buzari, v brodetu, rižoti, potem je tu še škampova juha, omaka iz škampov, solata iz škampov, škampi s krompirjem, pašteta iz škampov in sendvič s škampi. Skratka, s škampi je moč početi skoraj vse.

 

Solata s škampi

Za 2 osebi potrebujemo: 1 avokado, 30 dag očiščenih škampovih repkov, 10 dag mešanih kalčkov, 2 paradižnika, 1 papriko, sok ene limone, sol, sveže mlet poper, oljčno olje in balzamični kis.

Očiščene škampove repke na hitro opecite na oljčnem olju in pustite, da se ohladijo. Medtem olupite in na rezine narežite avokado in ga pokapljajte z limonovim sokom. Dodajte na kocke narezana paradižnika, papriko in oprane kalčke. Vse skupaj po okusu začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom ter premešajte. Na tako pripravljeno solato naložite še ohlajene škampove repke ter takoj postrezite.

 

Česnova juha s škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 5 dag masla, 3 dag moke, 8 strokov česna, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 10 dag očiščenih škampovih repkov, sol in sesekljan peteršilj.

Na stopljenem maslu prepražite moko. Preden porumeni, dodajte na kolobarje narezan česen in ko ta zadiši, zalijte z ribjo juho ali vodo. Juho dobro prevrite, jo zalijte s sladko smetano in jo posolite. Škampove repke solite in jih v ponvi z malce masla na hitro popecite. Juho razdelite po krožnikih in jo potresite s škampovimi repki ter s sesekljanim peteršiljem.

 

Rižota s škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 2 žlici oljčnega olja, 20 dag riža za rižote, 1 paradižnik, 20 dag očiščenih škampovih repkov, 1 dl suhega belega vina, 4 dl zelenjavne juhe ali vode, 5 dag masla, 3 dag naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Na oljčnem olju prepražite čebulo. Dodajte riž, ga posteklenite, primešajte na kocke narezan paradižnik, škampove repke ter zalijte z vinom. Premešajte, postopoma zalivajte z juho in dušite, dokler riž ne vpije vse tekočine. Primešajte peteršilj, maslo, parmezan in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite, pustite stati nekaj minut in postrezite.

 

Ribji file s škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 8 poljubnih ribjih filejev težkih po 10 dag, 10 dag očiščenih škampovih repkov, 6 žlic oljčnega olja, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 2 velika paradižnika, 1dl suhega belega vina, 1 žlico pinjol, 1 žlico zlatih rozin, 1 žlico sesekljanega peteršilja in sol.

Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo in strt česen. Dodajte na manjše kocke narezana paradižnika in zalijte z belim vinom. Pokrijte, dušite 10 minut, dodajte ribje fileje, škampove repke, solite, potresite z rozinami, pinjolami in sesekljanim peteršiljem ter pokrito dušite 10 minut. Dušene fileje previdno vzemite iz posode, jih porazdelite na krožnike, prelijte z nastalo omako ter postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 20. maj 2013 / 23:55

Popival, nato vozil

Lesce - Radovljiški policisti so pred dnevi v popoldanskih urah obravnavali 44-letnega voznika osebnega avtomobila iz Lesc, ki je v domačem kraju vozil pod vplivom alkohola (0,80 mg/l). Po...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 2. januar 2012 / 07:00

Praznik na Sv. Jakobu

Brezovica pri Medvodah – Ob letošnjem dnevu samostojnosti in enotnosti se je še enkrat več potrdilo, da je Sv. Jakob nad Medvodami edinstven prostor za praznovanje tega...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. januar 2012 / 07:00

Sedaj volan veliko lažje obračam

Tako pravi 72-letna Kranjčanka Ana Leskovar, ki je voznica okroglih petdeset let. V tem obdobju je bila po njenem največja pridobitev v avtomobilih servo volan.

GG Plus / ponedeljek, 2. januar 2012 / 07:00

Praznična pesem in ples

Za praznični konec leta in za prihodnje dni novega leta 2012 sem prejel kar nekaj povabil na prireditve, ki jih prirejajo slovenske organizacije in društva na Koroškem. V torek, 3....

Gorenjska / ponedeljek, 2. januar 2012 / 07:00

Januarja o državnem prostorskem načrtu

Železniki - Janez Ferlan, ki do nadomestnih volitev nadomešča župana v občini Železniki, je svetnikom na zadnji seji poročal o sestanku na ministrstvu za okolje in prostor, kjer...

Železniki / ponedeljek, 2. januar 2012 / 07:00

Po dvesto evrov za novorojenčka

Železniki - Za otroke, rojene po 1. januarju 2012, bodo v občini Železniki namenili 16 tisoč evrov za prispevke za novorojenčke. Ob predvidevanju, da bo v letu 2012 približno 80...