Pionir trajnostnega kmetijstva Sepp Holzer

Kmet, ki je doumel naravo

Avstrijski kmet Sepp Holzer, pionir trajnostnega kmetijstva, je obiskal Tržič. Predstavil je pridelavo živil v visokogorju s spretno uporabo ekoloških povezav in krogotokov v naravi.

Sepp Holzer meni, da imajo v naravi vse rastline in živali smiselno vlogo. Zato si moramo prizadevati za raznolikost, ne za monokulturo. Avtor knjige Uporni kmet zagotavlja: »Ni slabih tal, ne plevela ne mrčesa, so le nesposobni ljudje, ki uničujejo svoj lastni raj!« Na to je opozoril tudi v odmevnem pismu strokovnjakom Univerze v Celovcu o problemih sedanjosti in možnih rešitvah.

Tržič – Pred nedavnim je izšel slovenski prevod knjige Uporni kmet, ki jo je napisal Sepp Holzer z gorske kmetije Krameterhof v avstrijski deželi Salzburg. Avtor je 19. marca v Ljubljani predstavil delo, v katerem je ob opisu domačije in avtobiografske poti strnil svoje poglede na kmetovanje v sozvočju z naravo. Isti večer je obiskal Tržič, kjer je med predavanjem in prikazom filma pojasnil svoja temeljna življenjska načela in načine pridelave živil v visokogorju. Dvorano tržiških olimpijcev so napolnili številni obiskovalci iz raznih krajev Slovenije in tujine, kar priča o širjenju zanimanja za ekološko kmetovanje.

»Čudovito je, da lahko taki množici ljudi predstavim način gospodarjenja z zemljo v ekstremnih razmerah na nadmorski višini od 1.100 do 1.500 metrov, kjer je povprečna letna temperatura le 4,2 stopinje Celzija. Salzburški Lungau je nekakšna avstrijska Sibirija. Gorata pokrajina bi bila večinoma neproduktivna, a sem jo poskusil preoblikovati,« je začel predavanje Sepp Holzer, ki se je rodil leta 1942 na kmetiji Krameterhof. Že kot otrok je rasel z naravo, ki je bila njegovo igrišče in učilnica hkrati. Učil se je govoriti z rastlinami in živalmi, spoznaval delovanje naravnih krogotokov ter v praksi preizkušal, kje je najbolje sejati in saditi rastline. Mama se je čudila, da je kljub kaosu in plevelu na njegovem vrtu pridelek dober. Vse je zraslo brez gnoja in okopavanja.

Šolske nasvete je opustil

Mladi Sepp je po osnovni šoli nadaljeval izobraževanje na kmetijski šoli. Učil se je, kako uporabljati umetna gnojila in škropiva v vrtnarstvu in sadjarstvu, kako obrezovati drevje in zastrupljati voluharja s plini. Doma je preizkusil nova znanja, ki pa se niso obnesla. Marelica in druga sadna drevesa, ki so prej rodila, so se posušila. Čeprav so kmetijski strokovnjaki trdili, da sadje ne bo uspevalo na taki višini, je Sepp vztrajal. Opustil je šolske nasvete in prisluhnil naravi.

»Najpomembneje je, da poznamo procese med naravo in nami. Ob odkrivanju simbioze mešanih kultur sem ugotovil, da lahko tudi na taki višini nastane rajska raznolikost. Na več kot 45 hektarih brežin, kjer je bil nekdaj le smrekov gozd, sem uredil terase, 25 kilometrov poti ter več kot 70 ribnikov in mlak. Posadil sem več kot 14 tisoč sadnih dreves, ki imajo okusne sadeže. Oblasti so me preganjale zaradi neprave rabe tal. Še bolj se je zapletlo, ko sem pet hektarov najete zemlje začel spreminjati v terase. Šele mnenje strokovnjaka za zemeljsko mehaniko o pravilnosti del me je rešilo obtožbe na sodišču. To potrjuje praksa. V filmu ste videli gradnjo zapor za plazove na nasprotnem bregu, ki je bil poraščen z gozdom. Sedaj gozda ni več, ker so ga kljub ukrepom uničili plazovi in veter. Jaz sem strokovnjake zdavnaj svaril, da bodo zaradi monokulture gozd izgubili,« je povedal občinstvu v Tržiču avtor knjige Uporni kmet.

Kmetija Krameterhof je postala kraj za obiske mnogih ljudi, ki želijo spoznati novo obliko kmetovanja, tako imenovano permakulturo. Sepp Holzer piše knjige, predava in se loteva projektov za pridelavo hrane v različnih delih sveta.

                   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / sreda, 13. maj 2020 / 22:28

Opravili nekatera nujna dela

V občini Jezersko so čas koronavirusa izkoristili za nekatera nujna dela. Očistili so kanale, namestili ohišja za radarje ...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Anketa: Predstavili lokalne jedi

Potuj z jezikom je letošnja tema že 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na turističnih tržnicah v Kranju so gorenjski osnovnošolci v torek in četrtek predstavili tipične lokalne jedi v svojem n...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Prepriča že sam okus

Ob zadnjih prehranskih aferah postaja še pomembneje, od kod izvira hrana, ki konča na naših krožnikih. Lokalno pridelana hrana je namreč najbolj kakovostna in varna.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Forum trajnostnega razvoja

Družbe v skupini Elektro Gorenjska letos tretjič zapored organizirajo brezplačni posvet Forum o obnovljivih virih (OVE) in učinkoviti rabi energije (URE).

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Učinkovito nižanje stroškov

Model pogodbenega financiranja, kjer ukrepe za učinkovito rabo energije financira tretji partner, omogoča gospodarskim družbam in drugim institucijam prihranke pri energetskih stroških.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

O toplotnih in fotonapetostnih sistemih

Pred dnevi je Drago Papler izdal knjigo Osnove uporabe solarnih toplotnih in fotonapetostnih sistemov, ki zajema vse vidike alternativne oskrbe z električno energijo s pomočjo neusahljivega in ek...