Dušan Stupar je obiskovalcem razstave predstavil nagrajeni elaborat Kanjona Kokre. (Foto: Tina Dokl)

Središče mesta naj spet živi

To je bil eden od najpomembnejših kriterijev pri izbiri najprimernejše urbanistične in arhitekturne rešitve za središče Kranja in ureditev kanjona Kokre.

Kranj – »Kranj potrebuje celostno ureditev mesta, zato smo se odločili za razpis javnega natečaja. Res je to nekoliko pozno, saj nekatera dela že potekajo, toda še vedno dovolj zgodaj, da se najdejo ustrezne najboljše rešitve. Elaborati oziroma predlogi v njih so dobri in upam, da bomo uspeli s kandidaturo na razpisu Službe vlade za razvoj lokalne skupnosti, kjer se bomo potegovali za 3,5 milijona evrov. S tem denarjem bi se dela lahko začela že v letu 2010,« je ob sredinem odprtju razstave natečajnih elaboratov poudaril kranjski župan Damijan Perne.

Predsednik ocenjevalne komisije Aleš Mlakar iz Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je povedal, da je na tečaj prispelo enajst elaboratov za ureditev javnih površin v središču Kranja in deset za ureditev kanjona Kokre. »Naša odločitev o najboljših je bila težka, pri ocenjevanju pa smo se zavedali, da je treba upoštevati tako bogato kulturno dediščino kot varovanje okolja in hkrati ekonomiko gradnje. Predvsem pa nam je bila jasna želja, da središče Kranja znova oživi,« je poudaril Aleš Mlakar in povedal, da so prvo nagrado in 12 tisoč evrov za ureditev javnih površin starega mestnega jedra dodelili avtorjem Urški Kranjc, Gaji Trbižan, Matiju Jemcu, Karli Jankovič in Tini Cotič, prvo nagrado za ureditev kanjona Kokre pa sta si zaslužili dve skupini (vsaka sta dobili po 4400 evrov), in sicer Janez Dolinar, Irena Rozman Fattori, Andreja Albreht in Živa Girandon ter skupina z avtorji Dušanom in Tomažem Stuparjem, Blažem Budjo, Rokom Jerebom, Nino Majoranc, Andražem Seifertom, Matevžem Čelikom in Andrejem Blatnikom. Kakšne so rešitve večine mladih arhitektov in krajinarskih arhitektov, so si obiskovalci lahko ogledali že na sredinem odprtju razstave, ta pa bo v avli Mestne občine Kranj odprta še do 10. aprila v času uradnih ur.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 6. junij 2016 / 13:09

Mitja Lavtar – popotnik v domačem okolju

»Zdi se mi, da sem že eno leto in pol stalno na potovanju, spotoma pa študiram in delam,« pravi Mitja Lavtar, ki si je zadal zanimivo nalogo – obiskati vseh 6036 naselij v Sloveniji. Trenutno je na do...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

S kopalkami v stolp

Vodovodni stolp so prejšnji petek odprli za javnost. Številni obiskovalci so prišli uživat v razgledu, predvsem pa so prišli pogledat, kaj neki se skriva v stolpu.

Šport / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Padalstva ne zamenja za nič

Kranjčanka Maja Sajovic se je pred dnevi s svetovnega prvenstva v paraskiju vrnila s srebrno kolajno, enako odličje je osvojila na domačem državnem prvenstvu, obakrat pa jo je premagala le Irena Avbel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Nepremičninski trg znova spi

Po ponovoletnem razgibanem prometu z nepremičninami, predvsem veliko ogledi, je marca trg znova nekoliko zastal. Nihanje prometa naj bi zaznamovalo leto 2009.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Za Soro predlagana likvidacija

Medvode – V petek, 24. aprila, bo skupščina medvoške tovarne pohištva Sora, na njej bodo obravnavali predlog za likvidacijskega postopka. Upravni odbor te družbe, v kateri je zap...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Presrečni mamici velikih družin

Marijo Kern in Marijo Šenk smo na materinski dan obiskali v kranjski porodnišnici. V obeh družinah sta se rodila osma otroka.