Program, ki sta ga predstavila na koncertu, sta violinist Matjaž Bogataj in pianist James Baillieu v naslednjih dneh posnela za arhiv RTV. (Foto: Tina Dokl)

Za najbolj razvajena ušesa

Mladi kranjski violinist Matjaž Bogataj se je s pianistom Jamesom Baillieujem predstavil domačemu občinstvu na koncertu v dvorani Glasbene šole Kranj.

Obetaven violinist. Ne več, Matjaž Bogataj iz Kranja, trenutno študent četrtega letnika na Universität für Musik und dastellende kunst v Gradcu v razredu prof. Silvie Marcovici že izpolnjuje svojo obetavnost izpred let, saj se je razvil v izvrstnega mladega violinista. Domačemu kranjskemu občinstvu se je prejšnji petek predstavil s programom štirih skladb, ki sta jih s pianistom Jamesom Baillieujem pripravila za snemanje za arhiv RTV Slovenija. V več kot uro dolgem nastopu sta predstavila skladbe Violin sonata, No. 2, Op. 13, Edvarda Griega, Poeme, Op. 25, Ernesta Chaussona, Sonate pour violin et piano, Clauda Debussyja in Polonaise brillante, Op. 21, Henryka Wieniawskega. Zahteven program je izpod Matjaževega loka in Jamesovih prstov zvenel čisto, tehnično dovršeno, občinstvo pa je nedvomno navduševala tudi interpretacijska moč obeh glasbenikov. Navdušeni aplavzi v dvorani temu primerno niso izostajali.

»Ponudba za snemanje se mi je zdela super, saj kot mlad glasbenik ne dobim veliko priložnosti, da bi snemal za kogarkoli. Samo upam, da bodo odgovorni uredniki na radiu z mojim delom oziroma posnetki zadovoljni in da bomo lahko še kdaj sodelovali,« je povedal Matjaž Bogataj, o izboru skladb, ki jih je izbral za tokratni program, pa dodal: »Gre za skladbe, na katerih sem delal z mojo profesorico, in jih tudi izpopolnjeval s profesorjema Zakharjem Bronom in Stefanom Gheorghiujem. Pravzaprav pa so mi ta trenutek tudi nekako najbolj pri srcu.«

Enak program sta čez konec tedna, v dveh in pol dneh, posnela tudi za arhiv RTV, hkrati pa bosta mlada glasbenika posnetke dobila tudi za lastno uporabo oziroma njuno lastno promocijo. Na neki način sta tako pripravila izvrsten material za avdicije in bodoče možne koncerte, naj jih pripravljata skupaj ali vsak posebej. James Baillieu, rojen sicer v Južnoafriški republiki, je že leta 2004 diplomiral na univerzi v Cape Townu, doslej pa je prejel že številne nagrade in je kot solist član več komornih zasedb v Evropi in Južni Afriki. Matjaž Bogataj pa je tik pred diplomo v Gradcu, kjer trenutno obiskuje šesti semester. »Upam, da bova skupaj z Jamesom še naprej lahko tako dobro delala, seveda pa je trenutno v prvem planu diploma, sledijo še kakšna tekmovanja, masterclassi in koncerti. Upam, da čim več,« razmišlja Bogataj, o svojem skoku v popularno glasbo, s kvartetom Quartissimo je namreč zmagal na letošnji EMI, pa je povedal: »Zaenkrat ta skok v popularno glasbo zadostuje. Projekt kot tak želimo izpeljati čim bolje, v nadaljevanju pa bom videl, kako bo s ponudbami za naše in moje samostojne nastope. Vem, da je moj prostor predvsem v klasiki, saj dejansko v njej najbolj uživam. Bi pa lagal, če rečem, da mi izkušnja z Evrovizijo ni zanimiva in da me pop kultura sploh ne zanima.«

V zaključku sta »smetano na koncertno torto« dodala Matjaž Bogataj in njegova sestra Maruša Bogataj, sicer odlična violončelistka, ki nedvomno prihaja za njim. Njuna izvedba znane skladbe Passacaglia (Händel-Halvosen) je bila prava poslastica za še tako razvajena ušesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Kmetje bodo volili

Kmetje bodo v nedeljo volili svoje predstavnike v organe kmetijsko gozdarske zbornice, v ponedeljek jih bodo prek elektorjev še zadruge in druge pravne osebe.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

S kopalkami v stolp

Vodovodni stolp so prejšnji petek odprli za javnost. Številni obiskovalci so prišli uživat v razgledu, predvsem pa so prišli pogledat, kaj neki se skriva v stolpu.

Šport / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Padalstva ne zamenja za nič

Kranjčanka Maja Sajovic se je pred dnevi s svetovnega prvenstva v paraskiju vrnila s srebrno kolajno, enako odličje je osvojila na domačem državnem prvenstvu, obakrat pa jo je premagala le Irena Avbel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Nepremičninski trg znova spi

Po ponovoletnem razgibanem prometu z nepremičninami, predvsem veliko ogledi, je marca trg znova nekoliko zastal. Nihanje prometa naj bi zaznamovalo leto 2009.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Za Soro predlagana likvidacija

Medvode – V petek, 24. aprila, bo skupščina medvoške tovarne pohištva Sora, na njej bodo obravnavali predlog za likvidacijskega postopka. Upravni odbor te družbe, v kateri je zap...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Presrečni mamici velikih družin

Marijo Kern in Marijo Šenk smo na materinski dan obiskali v kranjski porodnišnici. V obeh družinah sta se rodila osma otroka.