Marijan Prosen, Majda Vehovec in Franc Rozman (od leve)

Knjiga o astronomu Olbnu

V Hiši kulture smo gostili astronoma Marijana Prosena, ki je napisal knjigo o astronomu Janezu Jakobu Olbnu, kranjskem rojaku.

Kranj – Profesor matematike, fizike in astronom Marijan Prosen sedaj upokojen živi v Kranju na Zlatem polju, kar je, kot sam pravi, čudovit naslov, ki ga z veseljem prevaja v druge jezike. V svojem raziskovalnem delu je naletel na pozabljenega astronoma Janeza Jakoba Olbna, ki je bil rojen v Kranju in je deloval na prelomu iz 17. v 18. stoletje. Njegovo delo je obudil v knjigi z naslovom Olben in astronomija, ki je pred kratkim izšla pri založbi Jutro. Knjigo in avtorja sta pred tednom dni v atriju naše časopisne hiše predstavila ravnatelj kranjske gimnazije Franc Rozman in recenzentka knjige Majda Vehovec, ravnateljica osnovne šole v Šenčurju. Ob koncu je o svojem delu spregovoril tudi avtor, ki je zatrdil, da je knjigo posvetil Kranju. Vse kaže, da ne bo ostal le pri knjigi, saj je že dal pobudo, da bi Olbnu v letošnjem letu astronomije v Kranju odkrili spominsko ploščo, pobudo je podprl Gorenjski muzej. Najbolj primerno mesto bi bila kranjska gimnazija in nemara se bo to res zgodilo, tudi zaradi naklonjenosti ravnatelja Rozmana, ki je napovedal, da bodo v Kranj prenesli razstavo, ki so jo o slovenski astronomiji postavili v Mariboru.

V knjigi o Olbnu je predstavljeno njegovo edino tiskano delo Efemerid, to so prve efemeride na Slovenskem. Za opazovanje neba in nebesnih pojavov ni uporabljal instrumentov, temveč so plod natančnih izračunov. Njegovo delo obsega dvanajst strani preglednic, v tabelah so zbrani podatki za vsak mesec in za vsak dan posebej, skratka Olben je opravil veliko delo. Knjiga je izšla, ko je bil star 61 let, izračune je več let delal v samostanu, kamor se je umaknil. Olben je bil matematik in astronom, ukvarjal se je tudi s fiziko, geometrijo, kemijo in celo z mejnimi področji znanosti. Knjiga, ki jo je o njegovem delu napisal Marijan Prosen, je zanimiva tudi zaradi tega, ker predstavlja tudi dobo, v kateri je Olben živel, torej nekdanji Kranj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Triglav se ne bo sesul

Tako zagotavljajo vodilni v Nogometnem društvu Triglav, kjer so se te dni veselili in žalovali. Njihov mladi igralec Uroš Palibrk je podpisal pogodbo z AC Milanom, začela se je težko pričakovana gradn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

S kopalkami v stolp

Vodovodni stolp so prejšnji petek odprli za javnost. Številni obiskovalci so prišli uživat v razgledu, predvsem pa so prišli pogledat, kaj neki se skriva v stolpu.

Šport / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Padalstva ne zamenja za nič

Kranjčanka Maja Sajovic se je pred dnevi s svetovnega prvenstva v paraskiju vrnila s srebrno kolajno, enako odličje je osvojila na domačem državnem prvenstvu, obakrat pa jo je premagala le Irena Avbel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Nepremičninski trg znova spi

Po ponovoletnem razgibanem prometu z nepremičninami, predvsem veliko ogledi, je marca trg znova nekoliko zastal. Nihanje prometa naj bi zaznamovalo leto 2009.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Za Soro predlagana likvidacija

Medvode – V petek, 24. aprila, bo skupščina medvoške tovarne pohištva Sora, na njej bodo obravnavali predlog za likvidacijskega postopka. Upravni odbor te družbe, v kateri je zap...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Presrečni mamici velikih družin

Marijo Kern in Marijo Šenk smo na materinski dan obiskali v kranjski porodnišnici. V obeh družinah sta se rodila osma otroka.