Mitja Okorn je zvezda prihodnosti

Ravno v času, ko na filmskem skladu odločajo o usodi realizacije filma Član (The Erased), drugega celovečerca režiserja Mitje Okorna, je prestižna angleška filmska revija Screen International našega režiserja uvrstila med evropske zvezde prihodnosti.

V zadnji številki je Screen International - ena izmed svetovno najbolj znanih revij filmske industrije, v naslovnem članku na štirih straneh predstavila po njihovem mnenju najbolj vroča režiserska in igralska imena, ki krojijo sedanjost in prihodnost evropskega filma. V družbi sedmih režiserjev iz Španije, Italije, Nemčije, Danske, Francije in Romunije so kot zvezdo prihodnosti predstavili tudi Mitjo Okorna, ki ga je priznani britanski producent Duncan Kenworty primerjal z režiserjem Trainspottinga, Britancem Dannyjem Boylom. Kenworthy je za Screen International še povedal, da sta Boylov film Trainspotting in Okornov Tu pa tam primerljiva po 'odlični pripovedni energiji in nenehni inovaciji'. Dodal je še, da bi Okorn po njegovem mnenju lahko uspel tudi v Veliki Britaniji, saj ima za to vse atribute: odlično govori angleško, ve, kako najbolje izkoristiti vložena sredstva v film, in najboljše od vsega – je na razpolago.

Drugače pa se Mitja še vedno mudi na Poljskem, kjer končuje njihovo drugo sezono najbolj priljubljene poljske televizijske serije 39 in pol, ki jo bodo začeli predvajati marca. V začetku februarja je glavni igralec 39 in pol Tomasz Karolak prejel še nagrado TeleKamery za najboljšega poljskega igralca v TV seriji. Karolak bo odigral tudi vlogo v Okornovem filmu Član, katerega priprave so v polnem razmahu.

»Navdušen in ponosen sem, da me je izbrala vrhunska svetovno priznana filmska revija in me skupaj s sedmimi drugimi režiserji, ki so vsi v povprečju starejši za deset let, predstavila kot evropsko filmsko zvezdo prihodnosti. Še bolj pa sem navdušen, da je prav zame, kot edinega v osmerici, dal izjavo svetovno priznani angleški producent, ki je sproduciral tri najbolj donosne angleške filme vseh časov - Pravzaprav ljubezen (Love Actually), Notting Hill ter Štiri poroke in pogreb (Four Weddings and a Funeral), ki so skupaj v blagajno prinesli okoli devetstko milijonov angleških funtov (in to v času, ko je bil funt še nekaj vreden),« komentira objavo Mitja, ter upa, da bo tokrat Filmski sklad finančno podprl njegov Član, saj filma Tu pa tam ni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Knjižni prvenec Bibe Jamnik

Roman V (v)etru! je napisan reportersko, drugače, kot smo ponavadi vajeni.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Kratkočasje med počitnicami

Za šolarje in dijake so se včeraj začele zimske počitnice, ki jim jih bodo v številnih društvih in organizacijah popestrili z raznovrstnimi dejavnostmi.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Več opreme, višji prispevek

Občine komunalni prispevek obračunajo glede na opremljenost zemljišča. Če bi plačilo komunalnega prispevka določala država, bi bil ta zagotovo nižji. Najvišji je v občini Gorenja vas-Poljane, kjer je...

Prosti čas / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Za kakšen dan bi se vrnili na Kmetijo

Minulo soboto, na valentinovo, so se v gostilni Bencak v Medvodah srečali nekateri junaki zadnjega resničnostnega šova Kmetija.

Kultura / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Sprašujemo se, kam

V Hiši kulture Gorenjskega glasa predstavljen likovno literarni projekt Kam.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Prijateljska Hrvaška ter umni Slovenci

Obsežno pismo pod naslovom Prijateljska Hrvaška ter umni slovenski politiki nam je o odnosih Slovenije in Hrvaške napisal Radovan Hrast, avtor knjige Viharnik na razpotjih časa.