Radovan Hrast (Foto: arhiv GG)

Prijateljska Hrvaška ter umni Slovenci

Obsežno pismo pod naslovom Prijateljska Hrvaška ter umni slovenski politiki nam je o odnosih Slovenije in Hrvaške napisal Radovan Hrast, avtor knjige Viharnik na razpotjih časa.

Kranj - Med drugim v pismu navaja, da je že leta 1993 pisal tedanjemu zunanjemu ministru Peterletu, do kdaj bo Hrvaška še lastnica slovenskega ozemlja v Istri. Takratno cono B naj bi že po Londonskem memorandumu leta 1954 dobila Slovenija v zameno za cono A, ki je dokončno pripadala Italiji. Meja med Slovenijo in Hrvaško naj bi tako potekala po Mirni in je ob vseh drugih argumentih skrajni minimum, ki ga Slovenija z vso pravico zahteva. Piše tudi o Jadranskem morju, za katerega bi morali z mirovno konferenco zahtevati, da se razdeli med dediče iz nekdanje Jugoslavije. Slovenija bi morala vztrajati pri mirovni konferenci, češ da je bila obljubljena leta 1991. Hrast navaja tudi več dejstev, ki po njegovem kažejo na to, da je Tudjmanova Hrvaška povzela več prvin ustaške NDH. Slovenija bi morala po njegovem s tožbo zahtevati reparacijo zaradi materialne škode, povzročene zaradi dogovora med NDH in Rajhom o preselitvi Slovencev, odškodnino za žrtve v Jasenovcu, Štrigovi in kar je še dokaznega gradiva o hrvaških zločinih. Piše tudi o omahljivosti slovenskih politikov pri dogovarjanjih o mejnih vprašanjih. Pri meji in denarju ni prijateljstva, so le dejstva, pravi Hrast. Ko jih priznata prvi in drugi, pride lahko do prijateljskega stiska roke in kozarca na eks.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 5. junij 2013 / 11:37

Okroglih sedemdesetih

Okroglih sedemdeset let je praznovala vedno nasmejana Slavka Langus iz Radovljice. Za največje presenečenje sta poskrbeli hčerki, ko sta na slavje skrivaj povabili sorodnike z Dolenjskega....

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Kratkočasje med počitnicami

Za šolarje in dijake so se včeraj začele zimske počitnice, ki jim jih bodo v številnih društvih in organizacijah popestrili z raznovrstnimi dejavnostmi.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Več opreme, višji prispevek

Občine komunalni prispevek obračunajo glede na opremljenost zemljišča. Če bi plačilo komunalnega prispevka določala država, bi bil ta zagotovo nižji. Najvišji je v občini Gorenja vas-Poljane, kjer je...

Prosti čas / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Za kakšen dan bi se vrnili na Kmetijo

Minulo soboto, na valentinovo, so se v gostilni Bencak v Medvodah srečali nekateri junaki zadnjega resničnostnega šova Kmetija.

Kultura / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Sprašujemo se, kam

V Hiši kulture Gorenjskega glasa predstavljen likovno literarni projekt Kam.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Prijateljska Hrvaška ter umni Slovenci

Obsežno pismo pod naslovom Prijateljska Hrvaška ter umni slovenski politiki nam je o odnosih Slovenije in Hrvaške napisal Radovan Hrast, avtor knjige Viharnik na razpotjih časa.