Boris Koprivnikar (Foto: arhiv GG)

Ponekod domovi za starejše samevajo

Največ prostih mest v domovih za upokojence je na severovzhodu Slovenije, največje pomanjkanje pa v osrednji Sloveniji, še posebej v Ljubljani.

Kranj – Navidezna slika o zasedenosti domov za starejše, ugotavljajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, je precej drugačna od realnih potreb. »Mnogi upokojenci pošljejo prošnje za sprejem v večje število domov veliko prej, kot dejansko potrebujejo namestitev. Zato samo število prošenj ne odraža dejanskih potreb na nivoju države,« je poudaril predsednik upravnega odbora skupnosti socialnih zavodov Boris Koprivnikar.

Zaradi velikih razlik v pokritosti po posameznih območjih v Sloveniji, ugotavljajo v skupnosti socialnih zavodov, se ustvarja zmotna slika o vsesplošnem velikem pomanjkanju domov, to pa še spodbuja upokojence, da oddajo prošnje za sprejem mnogo prej, kot dejansko potrebujejo storitve. Ta čas je največ prostih mest, kjer lahko stanovalce sprejmejo takoj, v domovih na severovzhodu Slovenije, največje pomanjkanje pa v osrednji Sloveniji, še posebej v Ljubljani. Tu po njihovi oceni primanjkuje okrog dva tisoč mest, posamezni domovi pa imajo tudi več kot tisoč prošenj za sprejem. »Sedanje stanje po eni strani ne ustreza starejšim, ki jim niso na voljo domovi tam, kjer jih najbolj potrebujejo, pa tudi ne izvajalcem, saj nekateri ne morejo zadostiti povpraševanju, drugi pa se soočajo s slabo zasedenostjo,« še poudarja Koprivnikar. Zato se po njegovem lahko upravičeno sprašujemo, kaj se dogaja s sistemom domskega varstva v Sloveniji. Na odstopanja med razpoložljivimi zmogljivostmi v domovih za starejše in potrebami bodo, je še dodal, opozorili tudi svet za solidarno sožitje generacij, ki deluje pod okriljem ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 6. junij 2019 / 10:50

Sklepajo že prve posle

V okviru čezmejnega projekta Connect SME Plus v Celovcu in Kranju slovenskim in avstrijskim podjetjem nudijo vse pomembne informacije, ki jih potrebujejo za vstop na sosednji trg.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Romuni trdijo, da zgolj prodajajo prstane

Trojica Romunov, ki jim na kranjskem sodišču sodijo zaradi domnevnega poskusa ropa na gorenjski avtocesti novembra lani, trdijo, da so k nam prišli prodajat prstane in ne krast.

Kranj / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Ponekod domovi za starejše samevajo

Največ prostih mest v domovih za upokojence je na severovzhodu Slovenije, največje pomanjkanje pa v osrednji Sloveniji, še posebej v Ljubljani.

Zanimivosti / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Darovali računalnik

Letos je Leo klub Brdo Kranj s pomočjo Leo kluba Domžale z zbranim denarjem kupil računalnik slepi študentki Maji Jakovljevič, ki je bila novega študijskega pripomočka izredno vesela.

Gospodarstvo / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Agencija poziva čebelarje k oddaji vlog

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je objavila javni poziv za dodelitev letošnje finančne pomoči čebelarjem pri nakupu čebelarske opreme in čebelarjem začetni...

Gospodarstvo / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Iz Gorenjske trije med najboljšimi zaposlovalci

Ljubljana - V okviru medijsko-raziskovalnega projekta Dnevnika za izbor najboljših zaposlovalcev v Sloveniji Zlata nit so med 101 predlaganim podjetjem – najboljšim zaposlovalcem...