Obtožena trojica (z leve): Claudia Miclescu, Constantin Caldararu in Dumitru Aleksandru (Foto: Tina Dokl)

Romuni trdijo, da zgolj prodajajo prstane

Trojica Romunov, ki jim na kranjskem sodišču sodijo zaradi domnevnega poskusa ropa na gorenjski avtocesti novembra lani, trdijo, da so k nam prišli prodajat prstane in ne krast.

Kranj – V četrtek so zaradi poskusa ropa v sostorilstvu na kranjskem okrožnem sodišču začeli soditi trojici Romunov. Bratranca, 24-letni Dumitru Aleksandru, 28-letni Constantin Caldararu in Dumitrujeva 43-letna mati Claudia Miclescu so obtoženi, da so 6. novembra lani med vožnjo po gorenjski avtocesti proti Ljubljani prisilili nemškega državljana Andreasa Grubišića, da je približno petsto metrov pred počivališčem Voklo ustavil svoj mercedez ob vozišču. Dumitru in Constantin, naj bi mu tedaj zagrozila z nožem in s pištolo ter ga skušala oropati, a je Grubišić pobegnil. Obtoženi krivdo zanikajo.

Okrožna državna tožilka Polona Košnik je iz obtožnice prebrala, da so Romuni med vožnjo po avtocesti pri Ljubnem dohiteli Grubišića, ki se je peljal v črnem mercedezu. Aleksandru je zapeljal vzporedno z Grubišićem, Caldararu pa naj bi mu z gestami nakazoval, da je nekaj narobe z njegovim prednjim kolesom. Grubišić je tedaj pospešil, enako pa so storili tudi Romuni. Aleksandru naj bi ga nato vse Voklega skušal z avtomobilom zriniti na rob vozišča, petsto do tisoč metrov pred bencinskim servisom Voklo pa da je zapeljal pred Grubišića, ki je zato bil prisiljen ustaviti. Tam naj bi ga moška skušala oropati, pri tem pa naj bi uporabila tudi nož in pištolo. Grubišić se jima je uprl in mu je uspelo zbežati do bližnjega bencinskega servisa, od koder je poklical policijo. Romuni so se odpeljali naprej, tako da so jih policisti ustavili poldrugo uro kasneje na izvozu Bič na avtocesti proti Novemu mestu.

Obtoženi zagotavljajo, da so se tega dne na avtocesti ustavili le takoj po prihodu iz karavanškega predora na bencinski črpalki na Hrušici, potem pa le še takrat, ko so jih ustavili policisti. V en glas so sodnici Andreji Ravnikar zatrdili, da se je Grubišić po avtocesti ves čas vozil z enega pasu na drugi, pri tem pa tudi telefoniral. Ko so se peljali mimo njega, mu je zato Claudia pokazala sredinec in z gestami nakazala, da je nor. Nato so se odpeljali naprej. »Ne živimo na cesti, v Slovenijo smo prišli prodajat prstane, zato imamo dovolj denarja in nam ni treba krasti,« so zatrdili.

Priča Marko Giacomeli, ki dela na bencinskem servisu Voklo, je razložila, da je tega dne v servis vstopil neki hrvaški državljan in zahteval telefon, da pokliče policijo. Razložil je, da so ga malo pred tem poskušali oropati dva moška in ženska. Še petnajst minut prej je v servis vstopil drug hrvaški državljan, ki je vozil Audi A6 karavan, in mu je prav tako razlagal, da so ga na avtocesti kmalu po prihodu iz karavanškega predora poskušali oropati moška in ženska, a je še pravočasno ugotovil njihovo namero in odpeljal naprej.

Sodišče je nameravalo v četrtek zaslišati tudi oba moška, o katerih je govoril Giacomeli – oškodovanca Andreasa Grubišića in Mija Lovričića, ki oba živita v Nemčiji. Lovričić se je sodišču opravičil zaradi bolezni, medtem ko Grubišiću do sedaj še niso mogli izročiti sodnega vabila. Ker obramba vztraja pri neposrednem zaslišanju obeh prič, so glavno obravnavo preložili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Zunaj bodo najprej čofotali najmlajši

Kranj - Od jutri bosta odprta oba otroška bazena na kranjskem letnem kopališču. Ker bo hkrati še vedno odprt zimski olimpijski bazen, bo vstop na zunanje kopališče skozi vhod pok...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Romuni trdijo, da zgolj prodajajo prstane

Trojica Romunov, ki jim na kranjskem sodišču sodijo zaradi domnevnega poskusa ropa na gorenjski avtocesti novembra lani, trdijo, da so k nam prišli prodajat prstane in ne krast.

Kranj / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Ponekod domovi za starejše samevajo

Največ prostih mest v domovih za upokojence je na severovzhodu Slovenije, največje pomanjkanje pa v osrednji Sloveniji, še posebej v Ljubljani.

Zanimivosti / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Darovali računalnik

Letos je Leo klub Brdo Kranj s pomočjo Leo kluba Domžale z zbranim denarjem kupil računalnik slepi študentki Maji Jakovljevič, ki je bila novega študijskega pripomočka izredno vesela.

Gospodarstvo / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Agencija poziva čebelarje k oddaji vlog

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je objavila javni poziv za dodelitev letošnje finančne pomoči čebelarjem pri nakupu čebelarske opreme in čebelarjem začetni...

Gospodarstvo / sobota, 31. januar 2009 / 07:00

Iz Gorenjske trije med najboljšimi zaposlovalci

Ljubljana - V okviru medijsko-raziskovalnega projekta Dnevnika za izbor najboljših zaposlovalcev v Sloveniji Zlata nit so med 101 predlaganim podjetjem – najboljšim zaposlovalcem...