Slovenec leta 2008 Danilo Türk in predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik Branko Pavlin (Foto: Črt Slavec)

Slovenec leta je naš predsednik

V litijski športni dvorani so razglasili Slovenca leta 2008. Najbolj priljubljena osebnost lanskega leta je postal Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije.

Borut Pahor je bil Slovenec leta 2006, leta 2002, 2003 in 2005 so pripadala Milanu Kučanu kot nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije, ki je nesporni zmagovalec pri osvajanju omenjenega naslova, saj je bil Slovenec leta kar devet let zapored – vključno od leta 1989 do leta 1997, desetič je bil izbran leta 1999, tako da je bil za Slovenca leta izbran trinajstkrat od vseh enaindvajsetih izborov. Leta 2004 so izbrali za Slovenca leta slovenskega nadškofa in metropolita msgr. Alojzija Urana, leta 2001 takratnega selektorja slovenske nogometne reprezentance Srečka Katanca, leto pred njim ekstremnega smučarja in alpinista Dava Karničarja, leto 1998 je pripadlo pokojnemu Janezu Drnovšku, začetno leto izbora (1988) pa takratnemu predsedniku predsedstva SRS Janezu Stanovniku.

Letošnji naziv Slovenec leta je že drugič zapored prejel Danilo Türk. Njemu so namreč bralke in bralci časopisa, ki izbor organizira, namenili največ povabil na kosilo. Zmagovalca so slovesno razglasili v Litiji, podelili pa so še listino za posebne dosežke, ki jo je za ultramaratonske kolesarske uspehe prejel Jure Robič, zmagovalec izbora za najlepšo zidanico je postal Ivan Kolar iz Spodnje Ponkvice, kot novost pa je bila razglasitev radijskih zvezd. Naj voditeljica 2008 je postala Špela Močnik z Radia Hit, naj voditelj Jure Sešek z Radia Ognjišče in naj voditeljski par Ivjana Banič in Boštjan Romih z Radia 1. Lepotica med lepoticami - neuradno kar mis Slovenije, je postala playboyjevka Sabina Mali, priznanje za častnega Slovenca leta 2008 (po izboru uredništva časopisa, organizatorja projekta) pa je bilo pravo presenečenje za izbranega Toneta Fornezzija Tofa. Izbor je imel tudi dobrodelno noto, zbrani denar pa so namenili revnim in bolnim otrokom.

Za Slovenca leta 2008 so se potegovali še Gabrijel Brezovar, Primož Kozmus, Milan Kučan, Zoran Janković, Janez Janša, Zmago Jelinčič Plemeniti, Petra Majdič, Borut Pahor in msgr. Alojzij Uran.

Poleg številnih glasbenih nastopov je klasični scenarij za Slovenca leta dobil novo 'točko' – cvet sedmih lepotic z različnimi lentami preteklega leta je pokazal svoje ( ne ravno) povezovalske sposobnosti.

Pred časom pa smo preživeli tudi simpatičen večer v družbi FHM hostes in go-go plesalk ter si ogledali modno revijo spodnjega perila v kranjskem Planetu Tušu, ki je med Gorenjci s svojimi zabavno-glasbenimi prireditvami postal precej priljubljen.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 5. junij 2011 / 07:00

Odločamo o treh zakonih

Kranj - Danes je referendumski dan, ko državljani odločamo o treh zakonih: o arhivih, delu na črno in najpomembnejšem, zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. O vsakem...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Med skakalci Musiol, med kombinatorci Oranič

Prvi dan celinskega pokala v skokih in nordijski kombinaciji, ki poteka v Kranju in v Planici, so uspešno končali tudi Slovenci. Mitja Oranič med kombinatorci do zmage, med skakalci tretji Žiga Mandl.

Jesenice / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Odpirajo enoto varne hiše

Jesenice - V prihodnjih dneh bodo odprli stanovanjsko enoto varne hiše, v kateri bo prostora za tri do štiri ženske z otroki, ki se soočajo z nasiljem v družini. Kot je povedal d...

Gospodarstvo / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Kriza le na račun delavcev

Rajko Bakovnik, predsednik Sveta gorenjskih sindikatov, meni, da bolj kot gospodarsko krizo na Gorenjskem čutimo krizo vrednot.

Šport / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Nočni sprint na Joštu

Zgodil se je prvi JošTek, ki so ga poimenovali kar najkrajši in najbolj moker gorski tek v zgodovini. V sprintu na izpadanje se je v dežju pomerilo 44 tekmovalcev, med njimi tri ženske.

Medvode / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Predvideno je zadolževanje

Občinski svet Občine Medvode je sprejel osnutka proračuna za leti 2009 in 2010.