Takole je več kot 90 učencev s Primskovega navdušeno spremljalo, kako nastane kruh.

Od zemlje do žemlje

Učenci podružnične šole Primskovo so spoznavali, kako nastane kruh.

V Mercatorjevem centru Kranj Primskovo je pred kratkim potekal Praznik kruha, s katerim želita najboljši sosed in njegova lastna pekarna obiskovalcem približati bogato slovensko izročilo na področju kruha. V sklopu tridnevnega dogajanja je več kot 90 učencev s Primskovega ob predstavi peka Matevža 'Od zemlje do žemlje' spoznavalo, kako nastane kruh in skupaj z učiteljicami v družbi peka navdušeno pelo in se igralo. S tem so se pridružili več kot tisoč vrstnikom po vsej Sloveniji, ki so doslej v družbi Peka Matevža odkrivali zgodbo o kruhu.

Obiskovalci so poleg tega lahko spremljali mojstra peka pri izdelavi tradicionalne slovenske pletenice, si ogledali film o izdelavi pletenega kruha ter okušali kruh in pekovsko pecivo, dogajanje pa so popestrile melodije, ki jih je Zdravko Debeljak izvabljal iz lajne, harmonike in opreklja.

Praznik kruha je sicer doslej potekal v številnih slovenskih regijah, na Gorenjsko pa se vrača že ta mesec, in sicer v Mercatorjev center Kranj Savski otok, nato pa še na Jesenice in v Kamnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 13. maj 2016 / 12:22

Linhartov gledališki maraton

Radovljica – Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radovljica od 11. do 16. maja organizira že 19. Linhartov gledališki maraton, na katerem bodo nastopile odrasle ljubiteljske...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Župan obdaril brezdomce

Po podatkih centra za socialno delo je v Kamniku pet brezdomcev, še več je takšnih prostovoljno.

Nasveti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Ustvarjalnost matere Narave

Spodmoli v Sočergi (410m) - S snegom prekrita Gorenjska in nizke temperature so pogosto razlog, da gremo tudi pozimi na Primorsko. Če ujamemo dan, ko ne piha burja in sije sonček, je pred nami lahko č...

Zanimivosti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Pomoč Natovim silam

Kranj – V vojašnici v Kranju je bila v ponedeljek slovesnost ob primopredaji dolžnosti Natovih odzivnih sil (NRF) med 11. in 12. enoto v pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Pr...

Nasveti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Lahke jedi za ponovoletne dni

Med novoletnimi prazniki smo jedli preveč, zato z zdravo prehrano poskrbimo za očiščenje organizma.

Nasveti / četrtek, 8. januar 2009 / 07:00

Kisla repa

Kisla repa prav tako kot kislo zelje najbolj prija v pozni jeseni in pozimi, še posebej zato, ker je zelo bogata z vitaminom C.