Silvestrovanje

Marsikdo med vami bo dočakal novo leto ob praznično pogrnjeni mizi v družinskem krogu ali s prijatelji.

Ob takih priložnostih mora biti za vse poskrbljeno. Od prijetno pogrnjene mize do primernih pijač. Naše goste je najbolje že takoj na začetku razvajati z aperitivom in kakšnim prigrizkom ter s tem poskrbeti za sproščeno vzdušje. Ali se bo druženje nadaljevalo s hladno ali toplo predjedjo, morda celo juho, je vprašanje osebnega okusa. Vrhunec praznične pojedine pa naj bo vsekakor glavna jed, pa naj si bo iz ribe ali mesa, kar je pač odvisno od okusa jedcev. Sladica naj ne bo samo opcija, ampak absolutna obveznost, ki bo celotnemu meniju dala piko na i. Zraven si obvezno privoščite kakšno posebno sladko vino, ki bo vsemu skupaj dalo še nepozaben pečat. Pripraviti praznično obloženo mizo, takšno, da bodo ob njej uživali vaši domači in tudi vaši gostje, je zahtevna naloga. Včasih se vam zazdi vse skupaj nemogoče, ampak na koncu, ko gostje zadovoljni odidejo in pomijete še zadnjo posodo, dobite občutek, da je za vami nekaj veselega, da ste za nekaj bogatejši, zato kar pogumno. V nadaljevanju pa sledi nekaj preprostih predlogov, da vseeno ne boste preživeli cele noči za štedilnikom.

Goveja sekanica

Za 5 oseb potrebujemo: 15 dag govejega fileja, 1 žlico najboljšega oljčnega olja, 5 kaper, 1 majhen strok česna, košček čebule, šopek rukole, sol in sveže mlet poper.

Goveji file narežite na rezine, dodajte oljčno olje, kapre, česen, čebulo, rukolo in solite ter popoprajte po okusu. Vse skupaj z ostrim nožem grobo sesekljajte, naredite kupčke in jih postrezite na poljubnem kruhu ali toastu.

Peteršiljeva juha

Za 5 oseb potrebujemo: 10 dag pora, 30 dag peteršiljevih korenin, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper in 2 žlici sesekljanega peteršilja.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por, dobro očiščene in na kolobarje narezane peteršiljeve korenine ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por, peteršilj in krompir zmehčajo. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, dodajte sesekljan peteršilj, solite ter popoprajte po okusu, prevrite in juho zmiksajte s paličnim mešalnikom

Postrvja rižota

Za 5 oseb potrebujemo: 1 drobno sesekljana čebula, 8 dag masla, 20 dag riža, 2 dl suhega belega vina, 0,5 l čiste ribje juhe, 30 dag postrvjih filejev, 5 dag sveže naribanega parmezana, 1 žlico sesekljanega svežega peteršilja in sol.

Na polovici masla prepražite čebulo. Dodajte riž, zalijte z vinom in dušite, dokler riž ne vpije vse tekočine. Dodajte ribjo juho in na kocke narezane postrvje fileje ter dušite, dokler riž ne vpije vse tekočine. Odstavite, vmešajte preostanek masla, parmezan in peteršilj ter takoj postrezite.

Pomarančni sorbet z rožmarinom

Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže iztisnjen sok ene limone, 15 dag sladkorja, 1 veliko vejico svežega rožmarina in 1 beljak.

Sladkor skuhajte v enem decilitru vode skupaj z vejico rožmarina in ohladite. Primešajte pomarančni in limonin sok, nalijte v model in zamrznite. Maso občasno premešajte in ko začne kristalizirati, primešajte še sneg iz beljaka.

Biftek v gorgonzolni omaki

Za 5 osebe potrebujemo: 5 biftekov težkih 20 dag, 2 žlici olja, 20 dag gorgonzole, 0,5 dl sladke smetane, 1 dl mesne juhe, sol in sveže mlet poper.

Bifteke posolite, popoprajte in jih v ponvi na vročem olju z obeh strani poljubno specite (krvavo, srednje …). Odstranite jih iz ponve in v njej pripravite omako tako, da dodate gorgonzolo, sladko smetano in juho. Na močnem ognju naj vre nekaj minut, da se omaka zgosti.

Mousse iz bele čokolade

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag bele čokolade, 2,5 dl sladke smetane, 2 cl pomarančnega likerja ali konjaka in 2 jajčna beljaka.

Čokolado nalomite in jo v posodici nad soparo raztopite. Primešajte stepeno smetano, pomarančni liker in trd sneg iz beljakov. Postavite za čez noč v hladilnik. Strjen mousse oblikujte v žličnike in ponudite s svežim mangom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 28. april 2007 / 07:00

Za sladka razvajanja

Nekaj receptov za slastne sladice povzemamo s spletne strani recepti.najportal.com. Pokusite!

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

V stražnem stolpu bo stalna razstava

Kamnik - Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik je bila uspešna na javnem razpisu Ministrstva za kulturo pri pripravi projekta Ureditev razstavnega prostora v kapeli sv. Elig...

Zanimivosti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Šutna - dnevna soba Kamnika

Takšen je naslov najnovejšega projekta mladih Kamničanov, s katerim želijo predstaviti svoj pogled na oživljanje starega mestnega jedra.

Zanimivosti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Planinski dan varstva narave na Kališču

Preddvor - Minulo soboto je kljub vremenskim nevšečnostim planincem uspel tradicionalni planinski dan varstva narave na Kališču. Že devetnajstič po vrsti so ga v tamkajšnjem plan...

Gospodarstvo / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Nižje cene klicev v EU

Ljubljana - Od 1. julija potrošnikom ne bo treba več skrbeti, da bi prejeli visok račun, kadar med potovanjem po državah EU do interneta dostopajo s telefonom in računalnikom pre...

Zanimivosti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Vsak mora izhajati iz sebe

»Zgodaj je treba začeti, če želimo, da se telo plesalca prav razvija in ima dovolj časa,« pravi osemnajstletni Beno Novak, ki je svoje srce pustil na parketu sodobnega plesa. Na...