Robert Pavlin in Iztok Žibert, dva Gorenjca od šestih kuharjev Slovenske vojske. S prvim menijem (na sliki) se bodo v Nemčiji borili za medalje na kuharski olimpijadi.

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nemčijo.

»Tudi običajne vojaške uniforme imamo, vendar jih uporabljamo le na terenu, pri usposabljanju in streljanju. Sicer pa drugi vojaki brez nas ne bi bili zadovoljni, saj je znano, da je le sit vojak dober vojak.«

Kuharska ekipa Slovenske vojske se bo letos udeležila kuharske olimpijade IKA 2008, ki bo med 19. in 22. oktobrom v mestu Erfurt v Nemčiji. Dvanajstčlanska kuharska ekipa, ki jo vodi Zvonko Vidovič, se bo predstavila v pripravi 150 toplih obrokov, ki jih morajo skuhati v petih urah pred obiskovalci v vojaški terenski kuhinji. Na tekmovanje so se pripravljali dobro leto in pol in so močno motivirani, da tudi letos uspešno zastopajo in skozi kulinarične dobrote predstavijo Slovensko vojsko in Slovenijo.

»Jedilnike smo sestavili na osnovi narodnih jedi, kot so gibanica in štruklji, nekaj pa je tudi sodobno zasnovanih jedi, saj tudi mi spremljamo trende,« pojasnjuje šef Vidovič, ki je predstavil sedem menijev 'toplo pripravljene, hladno razstavljene' hrane. Med sedmimi se je mednarodna komisija odločila za enega, ki ga bodo pripravili na tekmovanju, to je: meni petih predjedi (fingerfood – ribji, sadni, zelenjavni, sirov in zajčji na korenčku), za glavno jed bodo pripravili telečjo kračo s popečeno bučko na žaru in palačinkino rulado s kozjim sirom in vrtno zelenjavo, za sladico pa ponudili kostanjevo omletko s karamelno omako in dekoracijo.

»Jedilnik moramo pripraviti v petih urah, servis opravi ekipa organizatorjev. Mi ne vemo, kateri krožnik dobi komisija, zato morajo biti vsi pogrinjki vsaj približno enaki. Vseh 150!« pojasnjuje Vidovič. Za letošnjo olimpijado je prijavljenih 53 držav, slovenska vojaška ekipa pa tekmuje v sklopu desetih vojaških kuharskih ekip. Kuharska ekipa se je izoblikovala lani spomladi, po posebnem izboru strokovne komisije. Trije člani so isti kot v ekipi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu, trije so novi. Barve Slovenske vojske in Slovenije bosta zastopala tudi Gorenjca Robert Pavlin iz Britofa pri Kranju, ki sicer kuha v vojašnici na Pokljuki, in Iztok Žibert iz Šenčurja, ki kuha v kranjski vojašnici.

Čeprav morajo vsi kuharji obvladati celoten meni, so si razdelili naloge. Pavlinova skrb so predjedi, torej fingerfoodi in juhe, v Nemčiji se bo lotil priprave prvih. »Ekipi sem se pridružil lani in s tem sem zelo zadovoljen, saj zelo rad kuham,« pravi Robert Pavlin in na vprašanje, ali je tovrstna hrana namenjena tudi vojakom, odgovori: »V vojašnici na tak način seveda ne kuhamo, saj je kuhinja za olimpijado za rang ali dva višja, ob posebnih priložnostih pa seveda izkoristim tudi znanje, ki ga pridobimo na pripravah za olimpijado.« V vojašnici pripravljajo preprostejše menije, ki so hkrati cenejši, na terenu tudi najbolj znano vojaško hrano – golaž ali pasulj.

Tudi Žibert je sodelovanja v ekipi zelo vesel zaradi pridobivanja novih izkušenj: »Zelo rad pripravljam zahtevnejše jedi. Zame je to velik izziv, saj bom prvič na takšnem tekmovanju in že ponovitev rezultata s svetovnega prvenstva bo odličen rezultat.« Njegova specialiteta oziroma naloga v ekipi bo priprava sladic. Ekipa v belem ni klasičen prototip vojaka, vendar Žibert pravi: »Tudi običajne vojaške uniforme imamo, vendar jih uporabljamo le na terenu, pri usposabljanju in streljanju. Sicer pa drugi vojaki brez nas ne bi bili zadovoljni, saj je znano, da je le sit vojak dober vojak.« Drugače od vojaških misij v Bosni in Hercegovini, na Kosovu ali Afganistanu se bo tokratna kuharska misija Slovenske vojske v Nemčiji s kuhalnico v roki potegovala za kuharske medalje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 28. april 2010 / 07:00

Moja Gorenjska

Moja Gorenjska, 28. april 2010, št. 3

Objavljeno na isti dan


Gorje / sobota, 18. junij 2022 / 17:12

Poleti še več prometnih izzivov

Župani občin Zgornje Gorenjske so na junijski koordinaciji s predstavniki DRSI in DARS razpravljali o aktualnih infrastrukturnih projektih in prometnih izzivih, s katerimi se zlasti v poletnem času sp...

Gospodarstvo / sobota, 18. junij 2022 / 17:11

Podjetniški klub Kamnik vodi Uroš Rak

Kamnik – Novi predsednik Podjetniškega kluba Kamnik je postal Uroš Rak, sicer direktor družb Vakuumteh in Koles, ki je tako nasledil dosedanjega predsednika Ivana Hribarja.

Kronika / sobota, 18. junij 2022 / 17:11

Ni šlo za ugrabitev

Jesenice – Jeseniški policisti so v sredo obravnavali prijavo suma ugrabitve najstnika. Poklical jih je občan, da naj bi se dva moška pripeljala z osebnim avtomobilom, pristopila do najstnika, ga p...

Slovenija / sobota, 18. junij 2022 / 17:10

Kultura sožitja v Žrelcu

Tradicionalni Kulturni teden, ki ga na Koroškem skupaj organizirajo Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza ob sodelovanj...

GG Plus / sobota, 18. junij 2022 / 17:07

K lahki hrani sodi lahka voda

Eden redkih vodnih someljejev (preizkuševalcev) pri nas je tudi Boštjan Jelovčan iz Tunjic, ki skupaj z ženo Katjo vodi Zdravilni gaj Tunjice. Gre za poklic,ki je v tujini že uveljavljen, pri na...