Priprava sadja za mletje (Foto: Tina Dokl)

Mošt iz vreče v škatli

Na Matijovčevi kmetiji v Podbrezjah predelujejo sadje tudi v sladki mošt, ki ga polnijo v škatle s pet- in desetlitrskimi vrečami.

Podbrezje – Na kmetiji, kjer obdelujejo sedemnajst hektarjev lastne in najete kmetijske zemlje in redijo do dvajset govedi, ima sadjarstvo že dolgo tradicijo, še iz časov umnega sadjarja Franca Pirca. Poleg visokodebelnega kmečkega sadovnjaka imajo tudi dva hektarja intenzivnih nasadov, prvega so zasadili pred dvajsetimi leti, zadnjega pred štirimi. Večino sadja prodajo kot namizno sadje, v zadnjih letih pa se vse bolj usmerjajo v predelavo. Sadje predelujejo v sok, jabolčni kis, krhlje in različna žganja. Kot je povedal gospodar Janko Jeglič, so se lani opremili še z napravami, ki jim omogočajo pranje in mletje sadja ter filtriranje, pasteriziranje in polnjenje soka v škatle s pet- in desetlitrskimi vrečkami. Vsaka vrečka ima pipico, iz katere je možno sok enostavno točiti v kozarce. Sok iz že načete vrečke oz. škatle je obstojen dva do tri mesece, v zaprti škatli najmanj eno leto. Storitev, to je stiskanje mošta in polnjenje v vreče, opravljajo tudi za druge.

»Pri nas bo letošnja letina sadja kar dobra, toča je nasad obšla, le enkrat ga je malo oplazila,« je dejal Janko in poudaril, da bodo sadovnjak zavarovali z mrežami proti toči takrat, ko bodo obnavljali nasad. Bolj kot o obnovi nasada za zdaj razmišljajo o treh apartmajih, ki jih urejajo nad prostori za predelavo sadja. Kdaj bodo končali naložbo, bo odvisno tudi od tega, ali bodo uspeli na razpisu pridobiti evropski denar. Na kmetiji se že zdaj ustavljajo skupine domačih in tujih gostov, domači jim radi pokažejo bližnjo taborsko cerkev, sadovnjak in postopek predelave sadje, prepričani pa so, da bi na kmetiji marsikdo tudi preživel dopust ali bi mu bilo to izhodišče za izlete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 28. april 2015 / 12:08

Goste osvajajo z detajli

V Hotelu Kompas so pred velikonočnimi prazniki končali prenovo, v okviru katere je novo podobo dobilo vseh 95 sob in pet kongresnih dvoran. Veliko pozornosti so posvetili malenkostim, ki vplivajo na d...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 3. september 2021 / 18:53

Jutri kar dvakrat s kolesi na Vršič

Dopoldne bo že 42. Juriš na Vršič, popoldne pa bo start že sedmega naskoka na Vršič z legendarnimi kolesi Pony, udeležbo je potrdil tudi nekdanji uspešni smučarski skakalec Jernej Damjan.

Šport / petek, 3. september 2021 / 16:50

Triglav po šesto zmago

Slovenska nogometna reprezentanca je s Slovaško igrala neodločeno, 1 : 1.

Nasveti / petek, 3. september 2021 / 16:49

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Šport / petek, 3. september 2021 / 16:45

Odbojkarji začenjajo evropsko prvenstvo

Kranj – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca z današnjim obračunom proti Češki (ob 20.15) začenja letošnje evropsko prvenstvo, ki ga gostijo štiri države. Slovenija brani srebro. Skupinski del...

Tržič / petek, 3. september 2021 / 16:45

Šuštarska nedelja po tržiško

Po letu dni premora bo na 'angelsko nedeljo', 5. septembra, na ulicah Tržiča ponovno čutiti sejemski utrip. Že včeraj pa so v Galeriji Atrij odprli razstavo Prata, sovata pa tenstan krompir.